Традиції святкування Великодня у різних країнах Європи | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 13 Votes )

Традиції святкування Великодня у різних країнах Європи

 0SryikIKPAQZXoHGEXBMrEmwNEo copy copyДо Дня Європи в Україні, що традиційно відзначається у третю суботу травня, ми розпочинаємо нову рубрику про традиційну культуру європейських народів.

Сьогоднішня стаття присвячена традиціям святкування Великодня у різних країнах Європи.

Незважаючи на багато спільного, в кожній країні існують різні традиції святкування цього дня, причому деякі з них – дуже неординарні. То ж як виглядає Великдень у європейських країнах?

Німеччина

Головні символи свята тут — великодні яйця і великодній заєць.

Гірлянди з різнокольорових великодніх яєць використовуються у якості святкового оздоблення будинків, дерев і вулиць. Під час суботніх гулянь німці змагаються, у кого міцніші великодні яйця, скочуючи їх зі схилів.

Німеччина вважається батьківщиною великоднього зайця. За німецьким повір'ям, великодній зайчик розмальовує писанки та ховає їх у саду. Тож вранці на Великдень діти із задоволенням шукають ці писанки, а також кошики з ласощами, які батьки дбайливо заховали напередодні. Окрім цього великодніх зайців з шоколаду дарують друзям, рідним і близьким.

inx960x640

Святкування Пасхи в Німеччині починається в четвер, який називають «зелений четвер» через звичай їсти зелені продукти: супи, шпинат, петрушку, цибулю-порей. Навіть яйця і відварну картоплю поливають зеленим соусом.

В суботу ввечері влаштовують велике Великоднє вогнище. Воно символізує кінець зими та згоряння всіх гріхів та бід.

А ще в Німеччині є давня традиція − кінний хід. Щорічно в містечку Траунштайн у пасхальний понеділок проходить масштабний кінний парад, організований на честь покровителя тварин святого Георгія.

Головною великодньою стравою в Німеччині є запечена риба. Також на святковому столі присутні баранина у вигляді торта та смажене ягня зі спаржею і картоплею.

На великодньому столі обов’язково повинен бути букет нарцисів, які є одним із головних символів Великодня, у Німеччині ці квіти називають пасхальними дзвіночками.

На десерт у Німеччині ласують пирогом, дуже схожим на українську паску. Готується тісто на молоці, в яке додається багато яєць і родзинки, воно заплітається у вигляді коси і запікається в довгастій формі.

Греція

Великдень у Греції − державне свято, яке пишно святкується.

За два дні до Великодня життя в містах завмирає: закриті всі держустанови, приспущені Державні прапори. У Велику П'ятницю по вулицях міст здійснюється Хресна хода із прикрашеною пелюстками троянд Плащаницею.

З суботнього вечора греки збираються в церкві на святкову службу, і як тільки годинник показує північ, а священик скаже «Христос Анесті!», починається справжнє святкування Великодня з феєрверками.

20150302 21031935

Відмінна риса грецького Великодня − гучні всенародні гуляння, адже Грецька православна церква робить акцент не на стражданнях Христових, а на радості Його воскресіння. Весь цей час віруючі вітають один одного словами «Христос воскрес!», а храми залишаються прикрашеними квітами і червоними крашанками..

У світлу неділю у дворах і на галявинах за традицією смажать ягнят.

На святковому столі обов'язкові: магериця − суп з баранячих тельбухів, вино минулорічного врожаю, смажені ягнята і крашанки.

Великдень в Греції особливо полюбляють діти. Адже великодні канікули грецьких школярів тривають протягом двох тижнів, а також всі діти в Греції обов'язково на Великдень отримують подарунки.

Італія

В Італії під час Пасхи влаштовують святкові ходи, центральною фігурою яких є статуя Ісуса Христа. В якості прикрас італійці використовують гілки оливок і пальм.

На сам Великдень тисячі італійців зі всієї країни збираються на головній площі Риму щоб взяти участь у святковій месі, яку проводить Папа Римський. А потім збираються в колі сім'ї, влаштовують пасхальний сніданок.

11812 copy

Головна страва великоднього застілля − баранина з артишоками. Крім того прийнято їсти салат із солодкого перцю, оливок і помідорів, а також солоний пиріг з яйцями і сиром. На десерт подають солодку випічку, прикрашену круто звареними яйцями і здобними булочками у формі хреста.

 

Головною стравою великоднього столу в Італії є Коломба, схожа на нашу паску, але з лимонним ароматом. Часто її прикрашають мигдалем і мигдальною глазур’ю.

Великодня випічка в кожному регіоні країни відрізняється. Так, у Мілані печуть пасхальний кекс у вигляді голуба з мигдалем і цукровими кульками. На півдні Італії печуть пиріг зі шматками сиру пекоріно, пармезаном, ковбасою різних сортів і вареними яйцями. А сицилійці печуть відкритий пиріг з сиром і відвареною у воді пшеницею та цукатами. Проте жоден Великдень в Італії не обходиться без лігурійської страви Тorta pasqualina. Це особливий пиріг, начинений яйцями і шпинатом.

Франція

Перед Великоднем французи прикрашають свої будинки червоними стрічками та різнобарвними гірляндами.

Вже за місяць до Великодня в усіх магазинах Франції починається продаж шоколадних яєць, курочок, рибок, півнів і кроликів. Цікаво, що кролики і курчата – «міжнародні» символи Великодня, а на великодні прикраси риби та дзвіночки можна натрапити лише у Франції. Дзвіночок там є головним символом Великодня. За легендою, у Страсну п’ятницю усі церковні дзвони в країні дивовижним чином переносяться до Ватикану, і повертаються на ранок Великодня. У цей день його дзвін можна почути всюди, він символізує продовження життя і веселощів. Із собою дзвони приносять шоколадки і яйця, які дітям належить знайти вранці.

1085x1500 Easter France3

У Великодній день французи звичайно влаштовують гуляння, під час яких дорослі беруть участь у змаганнях, наприклад, із успішної ловлі сирих яєць.

Головною стравою на Великдень у Франції вважається смажене курча. Обов'язковим атрибутом святкового столу також є велика тарілка, наповнена різними сирами. Різноманітна великодня випічка: листковий пиріг по-ліонськи з джемом, сливами і корицею, кекс із хлібного тіста, в яке додають велику кількість масла, яєць, цукру і помаранчеву воду. А ось здоба в кожному регіоні своя. Наприклад, у Турині печуть пряники у формі конячок, на Корсиці випікають бісквіт у вигляді кошика, в який складають фарбовані у червоний колір яйця, в Провансі готують торт з мигдалю і зацукрованих апельсинів та дині, а у Савойї подають прості грінки.

 

Сховати метелика