Відкриття виставки живопису Аркатова О.В. «Живописна ремінісценція», присвячена пам'яті художника | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Відкриття виставки живопису Аркатова О.В. «Живописна ремінісценція», присвячена пам'яті художника

DSC 003523 червня - в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася виставка живопису Аркатова А.В. «Живописна ремінісценція», присвячена пам'яті українського художника.На відкритті зібралися друзі, знайомі художника і гості галереї. Це ретроспективна виставка живописця, на якій представлено 50 робіт, створених в період з 1970 по 1985 року. Серед них пейзажі, натюрморти і кілька портретів.

За словами мистецтвознавця Коваля Олега Володимировича, в живописних роботах Олександра Васильовича відчуваються кольори Слобожанщини, а відгомони харківської художньої школи, завдяки художнику Аркатову А.В. продовжують працювати далеко за межами України.

Після закінчення інституту працював в Харкові, оформлював наочну агітацію в Харківській області і одночасно інтенсивно працював творчо, багато писав з натури. Оформляв кабінети в ПТУ №36, і з любов'ю писав пейзажі нашого краю.

Багато робіт присвячено місту Зміїногірську.

Олександр Васильович Аркатов приїхав в Зміїногірськ в 1976 році. Він одразу полюбив ці місця, зазначив привітність і доброзичливість людей і негайно взявся до роботи. У цей період в місті не було жодного дипломованого художника, він був першим і затребуваним. Їм написані картини, що прикрашають санаторій «Лазурний», пейзажі на стінах в школі №3 та багато іншого. Олександр Васильович працював художником-оформлювачем в селах, ПУ - 63, викладав в ДХШ.

DSC 0031Першою його серйозною роботою, як дизайнера, став декоративний фриз на фасаді будівлі МБК. Барельєф на тему «Театр» він виконав спільно з Віктором Бутіним та Олександром Варовим. Барельєф на торці будівлі МБК був виконаний їм повністю самостійно і з власної ініціативи. Але, безперечно, найбільшою його роботою є відновлення пам'ятника Єрмаку, яку він виконував без перерви на обід і вихідних, по фотографіям і листівкам ... Якусь незначну деталь він міг переробляти по десять разів, доводячи її до досконалості. Так, над головою Єрмака він працював близько року. Це була титанічна праця.

Незважаючи на велику кількість написаних ним картин, виставок його творчості було не так вже й багато - всього близько семи. Дві найбільші з них - «Зміїногірські мотиви» і «50 живописних моментів» були в 2009 році в салоні «Самоцвіти». Олександр Васильович не любив виставляти свої роботи на показ і вже тим більше не намагався їх продати. Його творчість приваблювала цінителів мистецтва своєю незвичністю. Художник вибирав такі місця, які необізнаному на перший погляд здаються непримітними, зате готові картини захоплюють всіх. Саме етюдні замальовки він вважав головною і дуже важливою частиною своєї роботи.

Тамара Павлівна Лядова, подруга та колишня дружина художника, що надала роботи на виставку, говорила на відкритті виставки, що з особистих якостей вона відзначала незвичайну силу волі і унікальну здатність з усім погоджуватися і в той же час не слідувати в своїй творчості ніяким радам. Але найголовніше – це нескінченний потяг до прекрасного!

DSC 0047Музичний супровід було надано творчим об'єднанням «Яскросвіт», яке проводить фестивалі, конкурси, концерти, цікаві студії. Музичні композиції виконав лауреат міжнародного конкурсу Павло Книш, італійську народну пісню в обробці Мельо В. виконала Анастасія Бабич.

Виставка триватиме до 9 липня 2016 року.

Також нагадуємо, що під час експозиції відбуватиметься низка культурологічних заходів:

30 червня о 17:00 –Лекція з культурології з циклу «Символізм Священних текстів», тема: «Символізм Біблії. Старий Заповіт. Буття». Лектор – канд. філ. наук, релігієзнавець Шелковая Н.В.

6 липня о 17:00 - Лекція з історії мистецтва з циклу лекцій  «Простір і час українського мистецтва (XIX - ХХ ст.)». Тема: «Сучасне мистецтво України. Частина 1 – Академічна школа.» Лектор – мистецтвознавець Пухарев Вікентій.

7 липня о 17:00 – Вечір пам’яті харківського художника Аркатова О.В.

8 липня о 17:00 - Лекція з мистецтвознавства з циклу лекцій «Предмет в мистецтві, взаємодія знаків», тема: «Профіль та анфас фігури в образотворчому мистецтві». Лектор - мистецтвознавець Коваль О.В.

На всі заходи вхід вільний.

Довідка: Народився в м Краснодоні Донецької області 6 серпня 1938 р

Після школи закінчив Луганське художнє училище. Служив в армії танкістом, після армії вступив до Харківського Художнього інституту (1963 р) на нововідкритий факультет - художнє конструювання, закінчив в 1968 році. Його викладачі: завідувач кафедри Винокуров Л. Н., архітектор ЛИСТРОВА В. М., малюнок вів Вяткін О. В. Живопис і кольорознавство - Шевченко Н. К., Кузнєцов А. В. - 2 і 3 курс, і Шапошников М. А.

Працював у Харкові. Пізніше переїхав в м Зміїногорськ, де працював в художній школі, але більше намагався реалізувати себе як художник. У Зміїногорську багато його пейзажів знаходяться в установах міста, художня школа хоче організувати його музей. Виконував скульптуру «Єрмак в Сибіру», яка зараз так само прикрашає місто.

Пішов з життя 17 січня 2013 року у місті Зміїногорську.

Наша адреса: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Фотогалерея:

Сховати метелика