Лекція з мистецтвознавства В. Пухарева | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Лекція з мистецтвознавства В. Пухарева

 DSC 0031 copy

Лекція з мистецтвознавства В. Пухарева з циклу «Енгр. Усна монографія», лекція № 3 «Картина французького Риму»

19 квітня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулася лекція з мистецтвознавства з циклу «Енгр. Усна монографія », лекція  № 3 «Картина французького Риму». Лектор – мистецтвознавець Пухарев В. В.

В Римі у Жана Огюста Домініка Енгра сталася зустріч з тими пам'ятниками, про які він багато чув. І це не тільки римські рельєфи і скульптури, які були зразками для Давида та його оточення, це і грецька вазопис з її лінійною ритмікою і площинним розумінням форми.

Художник приділяє багато часу вуличним зарисовкам.

Лектор зупинився на історії Риму на початку XIX ст., коли Рим був яблуком розбрату різних імперій, і Франція прагнула впливати на Італію; розкрив явище французької колонії у Римі та зв’язків Жана Огюста Домініка Енгра з її представниками, чимало з них знайшли утілення в його живописних та графічних портретах.

Окрім продовження опрацювання портретів, перебування у Римі позначилось для художника бажаним зверненням до жанру історичної картини, головним чином заснованої на сюжетах з античної міфології та літератури.

DSC 0008

Вікентій Пухарев зробив аналіз робіт цього періоду: "Едіп і Сфінкс" (1808), "Юпітер і Фетіда" (1811), «Сон Оссіана» (1813) та інших.

Саме у цей період Енгром були закладені ті основні мотиви, повернення до яких буде характерним для усієї подальшої творчості майстра.

Наша адреса: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Сховати метелика