Писанки, витинанки, петриківський розпис, кераміку виставили юні майстри народної творчості | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Писанки, витинанки, петриківський розпис, кераміку виставили юні майстри народної творчості

altДитяча виставка народних майстрів «Традиційні художні ремесла» 5 квітня 2012 року відкрилася в обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. Тут представлені роботи переможців та дипломантів конкурсу декоративно-прикладного мистецтва ХII обласного фестивалю традиційної народної культури «Кроковеє коло».

В експозиції можна побачити роботи дітей від 8 до 15 років, виконані у традиційних видах українського декоративно-прикладного мистецтва: вишивка, витинанки, художній розпис, писанки, ткацтво, плетіння з лози, соломи та бісеру, різьблення по дереву, кераміка і ліплення.

Дев'ятирічний Артем Великий, вихованець харківського центру дитячої та юнацької творчості № 3, презентував свою витинанку і з задоволенням поділився секретами майстерності:

Артем Великий«Складаю лист навпіл, малюю візерунок і вирізаю манікюрними ножицями акуратно всі деталі. Я сам придумав такий візерунок. Це схоже на дерево життя. Я зобразив птахів. Назвав цю роботу «Пташина родина». Я захоплююся цим видом мистецтва вже два роки, паралельно займаюся розписом і ліпленням. Мені дуже подобається творчість. Поки що не знаю, ким буду, коли виросту, ось скоро хочу піти на велоспорт, спробую себе ще в цьому, але творчість в будь-якому разі не кину, навіть якщо це буде просто хобі».

А ось його ровесник Тимур Чернов майже впевнений: він буде художником. І навіть спортом займатися йому поки нема коли: весь вільний від навчання час він малює пейзажі, захоплюється петриківським розписом, а два роки тому потрапив у гурток писанкарства «Струмочок» при палаці дитячої та юнацької творчості «Істок».

«Створення писанок - це копітка робота, яка вимагає посидючості і точності рухів, адже матеріалтимур чернов дуже крихкий, - говорить Тимур. - Спочатку треба видути вміст яйця через дірочки, потім промити водою, щоб не було поганого запаху. Потім візерунок малюється олівцем і промальовується зверху воском. Потім занурюємо яйце в оцет, потім - у барвник. Поступово деталь за деталлю візерунка віск витоплюється на свічці, і знову - в оцет, і в фарбу. На цій виставці представлена моя композиція писанок «Українські обереги». Ці писанки оберігають від пожеж. Їх потрібно класти десь у кімнаті. Правда, для свого будинку я ще не зробив - то для виставок працюю, то ось тепер у школу ще сказали, треба принести».

Спеціалізація юної народної майстрині Катерини Городецької - петриківський розпис, в якому вона вже стала справжнім професіоналом: у неї навіть виробився вже власний стиль.

екатерина городецкая«Мені подобається робити візерунки на чорному тлі, тоді фарби по-особливому цікаво грають, все таке яскраве виходить, - розповідає Катя. - На цій виставці представлені мої роботи, виконані на папері та на дереві, є тут і шкатулочка. Візерунки я придумую сама. Ось на дерев'яній дошці, наприклад, зображений візерунок, що символізує птаха, який несе весну, і з його прильотом розпускаються квіти, починають пурхати метелики. Мені легко малювати в цьому виді розпису, цікаво, можна придумувати багато всього, і з'являються ще і ще ідеї. Ще я освоїла розпис одним мазком, плоским пензликом. Це зовсім інший вид. Але Петриківським розписом я вже просто дихаю. Тут є свої секрети: наприклад, пензлики повинні бути овальні, і їх потрібно в одну фарбу мочати, а потім в іншу, і виходить перехідний мазок - він ніби двоколірний».

«Тут представлені роботи, багато з яких діти виготовляли в режимі он-лайн під час конкурсу, що проходив в рамках 12-го фестивалю «Кроковеє коло», - розповіла директор обласного центру культури і мистецтва Тетяна Іщенко. - Цікаво було спостерігати, як захоплено вони працювали над своїми творами. І сьогодні у нас - церемонія нагородження переможців цього конкурсу».

«Дивлячись на ці чудові роботи, навіть не віриться, що це зробили діти, настільки вони професійно виконані, - підкреслив під час відкриття виставки начальник облуправління культури і туризму Дмитро Кузнєцов. - Хотілося б побажати, щоб наші юні таланти якомога системніше працювали, як можна більше долучали до цього виду творчості своїх друзів, однокласників».

Дмитро Кузнєцов жваво відгукнувся на пропозицію голови журі конкурсу, голови харківського відділення спілки народних майстрів України, заслуженого майстра народної творчості Олександра Вакуленко, щоб надалі відзначати не тільки дітей-переможців, а й їхніх викладачів, яким вдається виховувати справжніх професіоналів:

«У минулому році в галереї «Мистецтво Слобожанщини» проводилася виставка робіт керівників художніх студій. Таку практику, думаю, поширимо і на керівників гуртків декоративно-прикладного мистецтва», - підкреслив Дмитро Кузнєцов.

Особливий колорит національної слобожанської автентики додали відкриттю виставки юні виконавці народних пісень зразкового етнографічного колективу «Мережка» ЦДЮТ № 1 під керівництвом Мирослави Семенової.

Помилуватися творами народної творчості, виконаними юними майстрами, можна буде до 20 квітня. Експозиція розміщується в виставковому залі першого поверху в будівлі по вул. Пушкінська, 62. Час роботи з 10.00 до 17.30, вихідний - неділя.

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика