Арт-квілтінг - не просто клаптеве шиття, а справжнє мистецтво | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Арт-квілтінг - не просто клаптеве шиття, а справжнє мистецтво

altРідкісні твори мистецтва - картини з тканини, які зараз користуються великою популярністю в Європі, можна побачити на міжнародній виставці «Фантазії і реальність арт-квилтингу», що 21 серпня 2012 року відкрилася у центрі культури і мистецтва. Тут представлені роботи відомих майстринь, що працюють в техніці художнього арт-квилтингу, з України та Росії.

Тетяна ІшенкоРідкісні твори мистецтва - картини з тканини, які зараз користуються великою популярністю в Європі, можна побачити на міжнародній виставці «Фантазії і реальність арт-квилтингу», що 21 серпня 2012 року відкрився у центрі культури і мистецтва. Тут представлені роботи відомих майстринь, що працюють в техніці художнього арт-квилтингу, з України та Росії.

«Наш центр займається представленням народної декоративно-прикладної творчості, і ми намагаємося показувати різні напрями, - зазначила під час відкриття виставки директор центру культури та мистецтва Тетяна Іщенко. - У нас проходили вже виставки різних технік роботи з текстилем, але мистецький арт-квилтинг ми показуємо вперше. Це досить новий напрямок, він поєднує в собі всі можливі техніки роботи з текстилем - це і батік, і гобелен, і валяння, і вишивка, і клаптеве шиття. Автори, що представлені сьогодні, - це, напевно, одні з кращих майстрів, які займаються цією творчістю. Вони брали участь у виставках в різних країнах Європи. Знаєте, існує таке ставлення, мовляв, клаптеве шиття - печворк - це примітивна творчість, заняття домогосподарок. Але ми показали, що арт-квилтинг цілком може називатися справжнім мистецтвом».

«Жінка на межі нервового зриву»

altАвтори робіт, представлених на виставці, не просто зшивають клаптики, вони малюють машинною строчкою і шматочками тканин. Перед початком роботи лише накидають невеликий ескіз, а потім починається справжня творчість. Кожен з арт-квілтерів має свої авторські техніки, свої секрети майстерності.

На виставці представлені картини з різними сюжетами, тут можна побачити як абстрактні картини, так і реалістичні. Втім, всі вони, безумовно, - це стилізація. Наприклад, картина «Жінка на межі нервового зриву», на якій зображена різнобарвна дама, оточена хмарою стрекоз, передає глядачеві неспокійний стан.

Ірина Фоміна«Прообразом для цієї картини послужила героїня іспанського фільму 1960-х, який так і називався «Жінка на межі нервового зриву», - розповідає автор харків'янка Ірина Фоміна. - Спочатку я хотіла передати дух епохи 60-х, але у мене ніяк не складався образ, і тоді моя дочка (вона - художниця) намалювала на папері, я трохи додала свого, і пошила цю картину. У підсумку це вже більше не образ героїні старого фільму, а наше з дочкою розуміння напруженого стану жінки».

Ірина Фоміна захопилася зображенням внутрішнього світу жінок, і у неї накопичилося вже чимало робіт, в яких передаються бурхливі емоції, переживання, сутьність жіночої натури. Втім, каже майстриня, подібні квілт-психологізми не дуже користуються попитом, на потребу більше йдуть квіти, пейзажі - щось більш реалістичне і зрозуміле.

Зшила картину французького імпресіоніста

Людмила Кривенко

Ще одна учасниця виставки Людмила Кривенко з Кіровограду майже все життя працювала редактором, і тільки вийшовши на заслужений відпочинок 5 років тому, захопилася квілтінгом. Але за цей час її роботи встигли високо оцінити на виставках, як в Україні, так і закордоном.

«У своїй творчості я використовую різні техніки - це і клаптева смальта, і вітраж, і борджелло, крейзі, синель, художня стібка, конвергенція смуг, - розповідає Людмила Кривенко. - Люблю яскраві кольори, тому, коли треба було створити серію картин, стилізованих під графіку (у чорно-білій гамі), для мене це була мука. Проте коли мене запросили взяти участь у конкурсі у Франції, який називався «Як картина», де треба було зшити твір за мотивами полотна французького художника, я із захватом зробила зображення картини сучасного французького імпресіоніста».

На нинішній виставці вражають і її чорно-білі стилізації, і кольорові пейзажі. Ось, наприклад, грона горобини, на які впав перший сніг. Так і хочеться підійти і доторкнутися: а сніг - справжній? Навіть не віриться, що такі твори зроблено не професійним художником.

«Синій лютий» з 3D-елементами

altУ росіянки Оксани Вініченко за плечима художня освіта, але на початку важких дев'яностих, коли у неї на руках було двоє маленьких дітей, було не до живопису, і свій творчий потенціал вона стала реалізовувати у клаптиковому шитті. Нині її картини знають у багатьох країнах світу, а «Синій лютий» з 3D-елементами обійшов обкладинки багатьох популярних в Європі журналів.

«Майстриня з Бельгії, з якою ми познайомилися в інтернеті, запросила мене взяти участь у конкурсі «Навколо синьої тканини» в угорському місті Папа. За умовами конкурсу, треба було купити у них синю тканину і пошити квілт, я пошила зимову дорогу з дому на роботу, це Суздаль, уздвож шляху - будинки, храми, дерева, сороки. Моя робота взяла приз глядацьких симпатій », - розповідає Оксана Вініченко.

Вона - активістка спільноти «Печворк» в інтернеті, де зараз вже близько 4,5 тисяч учасників. Ксенія курирувала один з проектів - обмін текстильними листівками. Задавалася тема «Новорічна ялинка», майстрині з усього світу робили листівки, а потім по жеребкуванню обмінювалися ними один з одним. У Ксенії таких листівок накопичилося вже безліч. Вона закликала всіх охочих приєднуватися до цього обмінного руху, і навіть провела майстер-клас з виготовлення цього виду арт-квилтингу.

Майстер-клас зі створення текстильних листівок

Майстер-клас від Оксани Вініченко«Світовий стандарт за розміром - 10 на 15. Для текстильних листівок можна використовувати все, що завгодно - бісер, фетр, машинну вишивку, - розповіла під час проведення майстер-класу російська майстриня. - А сьогодні я хочу розповісти про одну унікальну техніку, яку і шити не треба. Ми беремо для цього німецькі матеріали, у нас в Росії випускають неткане полотно, воно щільне і жорстке, як флізелін, але тільки не клейовий. Якщо займаєтеся клаптевим шиттям, у вас збирається клаптеве сміття (обрізки золотої ниточки, тканин), ми їх збираємо в баночки, пакетики. Потім викладаємо це художнє сміття на нашу основу (на шорстку сторону), додаємо якісь акценти (можна використовувати навіть квіти і листя з гербарію). У Німеччині випускають тканину - флізофікс, ми використовуємо його для аплікації. Тобто деталі, які ми вирізаємо, ми викладаємо на клейову основу, через паперову основу пропрасовуємо, потім вирізаємо, віддираючи папір, і ця деталь вже не буде сипатися. Це для аплікації. А можна цей флізофікс взяти і розмалювати будь-якими акриловими фарбами для тканини, я зазвичай беру фарби для дитячої творчості, розмалювали, просушили 24 години. Якщо швидше, то нічого не вийде. А тепер легко відділяється від паперу. Ось вона – кольорова плівка, клейова. Ми її не ріжемо, оскільки вийдуть некрасиві мертві лінії, а відриваємо. Викладаємо таким чином, щоб наше художнє сміття і перекривалося, але якісь ниточки і залишалися у вільному польоті. І за допомогою праски ми закріплюємо, але не через будь-який папір, а саме через той, на якому був флізофікс, тоді він не буде у нас прилипати. Тепер нам треба остудити, робимо такі рухи, як ніби махаємо віялом. От і вийшла листівка».

Помилуватися творами мистецтва з тканин в центрі культури і мистецтва можна до 27 вересня. Експозиція розташована у виставковому залі 1-го поверху в будівлі по вул. Пушкінській, 62.

Час роботи: з 10.00 до 17.30 (вихідний - неділя).

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика