Вікова мудрість каменю і чарівна крихкість квітки: відкрилася виставка Владлена Семенова і Юрія Пісковського | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 4 шт. )

Вікова мудрість каменю і чарівна крихкість квітки: відкрилася виставка Владлена Семенова і Юрія Пісковського


Виставка Владлена Семенова і Юрія ПісковськогоВиставка гліптики Владлена Семенова і фотографій Юрія Пісковського відкрилася 26 листопада 2012 року в Харківському обласному центрі культури і мистецтва. Цих двох авторів поєднує багаторічна людська дружба, а також спільна справа: обидва вони були головними архітекторами - Владлен Семенов - Харкова, а Юрій Пісковський - Києва.
Обіймаючи високі посади, вони зробили багато для створення і відновлення гармонійного архітектурного ансамблю українських міст. Можливо, саме завдяки тому, що в душі у них завжди вирував дух творчості.

«На цій виставці ми бачимо незвичайне поєднання робіт з твердим матеріалом - з каменем (у цих гемах розкриваються потужні, характерні образи) і фотографій, що зображують квіти - легкі, швидкоплинні. Це цікаве, дивовижне поєднання: за матеріалами, за емоціями, за впливом на глядача», - підкреслила директор центру культури та мистецтва Тетяна Іщенко.

Виставка Владлена Семенова і Юрія ПісковськогоІ дійсно, з одного боку, міцні камені, художньо оброблені за допомогою різьблення, камені з багатовіковою історією, в яких відбивається, за баченням Владлена Семенова, історія людства, його культура, міфологія, філософія. З іншого, - фотографії Юрія Пісковського, що передають короткий і унікальний момент життя тендітного, недовговічного, а тому нескінченно гарної квітки.

Немає жодної мертвої квітки

Квіти Юрія ПісковськогоЮрій Пісковський знімає ось уже півстоліття. Починав ще на фотоапараті «Комсомолець», сьогодні в його арсеналі 7 різних камер, серед яких є і плівковий «Зеніт», і сучасний цифровий «Nikon». Все залежить від завдань, які стоять перед фотографом: щось краще виходить на плівку, щось на «цифру», пояснює Юрій Пісковський. Найбільше серед його фоторобіт, звичайно ж, архітектури, але на цій виставці представлені тільки квіти.

Юрій Пісковський«У архітектури і квітів є щось спільне: та ж чіткість ліній і форм, краса, - говорить Юрій Пісковський. - Кожна людина в своєму житті стикається з квітами, і всі люди ними милуються: їх досконалою формою, запахами. Всі люди йдуть з квітами на іменини, на весілля, на похорон... Дивлячись на них, мимоволі замислюєшся про сенс життя, адже вони такі досконалі, але і такі недовговічні. Всі мої квіти - живі, тобто вони зняті на грунті. Тут немає жодної квітки зрізаної, жодної мертвої».

Фотохудожник зробив півтори тисячі знімків лише одних орхідей. А всього у нього кілька тисяч фотографій квітів. Говорячи про стан сучасного стану справ в архітектурі, Юрій Пісковський лише зітхає: на жаль, про те, що архітектура це мистецтво, покликане прищеплювати естетичний смак у оточуючих, сьогодні вже практично ніхто не думає. Саме для того щоб у міру сил в якійсь мірі заповнити дефіцит почуття естетики, Юрій Пісковський і їздить країною з виставками своїх фоторобіт.

Образ відкривається лише в «ущербному» камені

Владлен СеменовЯкщо у екс-головного архітектора столиці - ціла серія портретів квітів, то у його харківського колеги Владлена Семенова - величезна колекція портретів з каменю. Його захопленню - вже п'ятий десяток. За цей час створено більше трьох сотень творів. Він не просто вирізає з каменю заздалегідь придуманого персонажа, а лише довершує образ, закладений у камені природою.
«Я вибираю камінці з вкрапленнями, вищербинами, якимись вадами, які допомагають розкрити той чи інший образ, - ділиться секретами своєї творчості Владлен Семенов. - Спочатку я повинен побачити цей образ у камені, а потім тільки трохи його обточити, ніби додавши деталі, яких бракує: частину обличчя або зачіски».

Виставка Владлена Семенова і Юрія ПісковськогоТак народжувалися «Сальвадор Далі», «Нестор Літописець», «Лев Толстой», «Поручик Ржевський», «Омелян Пугачов», «Тамерлан», «Чічіков», «Анжела Девіс» і навіть «Фреді Крюгер». Тільки за останній рік з'явилося кілька десятків нових образів. З нових робіт на виставці можна побачити «Капітана Немо», «Підводний човен», образ «Нептуна».

Виставка Владлена Семенова і Юрія Пісковського«Серед новинок і кілька скульптур у поєднанні з раковинами. Адже ракушки ідентичні за своїм віком з каменями. Камінь і раковина можуть створити єдиний образ. Наприклад, образ Сіднейської опери чи образ Ікара, над яким я зараз працюю (для композиції у мене вже підготовлені камінь-голова і дві раковини: біла і червона, що символізують два крила: одне - обпечене, а друге – ціле)», - розповідає Владлен Семенов.

На виготовлення однієї геми йде в середньому тиждень, все залежить від настрою і масштабності образу. А спочатку надихнула майстра на цей вид мистецтва юнацьке кохання.

«Це трапилося в Самборі на Львівщині, де я був місяць на польових навчаннях на військовій кафедрі, а моя молода дружина проходила практику у Львові (ми тільки в квітні одружилися, а це було в липні), і нам дуже хотілося побачитися. А були ж ще студенти, грошей не було, але ж якийсь подарунок треба було повезти. І ось я знайшов плоский камінь і вирізав обличчя, що нагадує обличчя моєї дружини, просвердлив дірочку, знайшов волосінь і подарував їй», - згадує майстер.

Незвичайні виставкові дуети стануть серійними

Виставка Владлена Семенова і Юрія Пісковського«Геми Владлена Семенова не тільки говорять, його камені - це живий пульсуючий матеріал, який в залежності від підсвічування або композиційних побудов може розповісти навіть більше, ніж літературний чи поетичний твір, - підмітив ще один екс-головний архітектор Харкова, нині ректор Харківського університету будівництва і архітектури Юрій Шкодовський. - Юрій Пісковський, на мою думку, не просто фотохудожник, а й філософ, що розкриває різноманіття життя за допомогою унікальних робіт. Дивлячись на них, хочеться замислитися про те, що життя швидкоплинне».

«Усі ми сьогодні живемо з вами у кліповому світі, у світі, який з шаленою швидкістю проноситься повз нас, - зазначила під час урочистого відкриття виставки директор Харківського художнього музею Валентина Мизгіна. - «Зупинись, мить, ти прекрасна» - це основна думка виставки фотографії і гем-образів. Фотографії квітів Юрія Пісковського технічно абсолютні і захоплено передають красу природи, а Владлену Семенову весь час треба було лазити на колінах, підбирати камінчики і потім розглядати їх і теж побачити вигадку природи».

Виставка Владлена Семенова і Юрія Пісковського«Вперше я бачу такий дует: камінь і квітка. Це треба дивитися, це треба показувати. Я думаю, що всі присутні, відвідувачі отримають величезне задоволення», - поділився враженнями генеральний консул Російської Федерації Сергій Семенов.

Цей виставковий дует поклав початок іншим творчим тандемам, у Владлена Семенова з'явилася пропозиція: до гем-образів додати живопис, вироби з глини або дерева, головна ідея - щоб це були роботи не професійних художників, а тих, у кого справжня творчість народилася з хобі, тих, хто творить серцем.

А нинішня виставка працює з 26 листопада по 21 грудня 2012 року з адресою м. Харків, вул. Пушкінська, 62.

Час відвідування з 10.00 до 17.30. Вихідний - неділя.

Довідка. Владлен Трохимович Семенов народився у 1940 р. в м. Полтаві. В 1968 р. закінчив ХІБІ. 1982-1994 рр. був головним архітектором Харкова, очолював Харківську організацію Спілки архітекторів України (1975-1985 рр.). Зараз Владлен Трохимович завідуючий кафедрою «Містобудування» Харківської державної академії міського господарства, кандидат архітектури, професор, заслужений архітектор України, лауреат Державної премії в області архітектури, дійсний член Української академії архітектури, член експертної ради Міжнародної асамблеї столиць і великих міст.

Юрій Іванович Пісковський народився у 1935 р. в м. Славянську Донецької області. В 1963 р. закінчив КІБІ. З 1963 по 1975 рр. працював архітектором, науковим співробітником, головним архітектором проекту, керівником архітектурно-планувальної майстерні в КиївНДІП містобудування. З 1975 по 1993 рік – начальник Головного управління населених пунктів та архітектури, заступник голови Держбуду УРСР. 12 років поспіль був представником УРСР в Європейській Економічній Комісії ООН. Організатор Ради Головних архітекторів міст України (до 1996 р. очолював цю організацію). 1993-1996 рр.– головний архітектор міста Києва. Професор Міжнародної Академії архітектури, Почесний академік Української Академії Архітектури, член Національної Спілки архітекторів України, член Національної Спілки журналістів України. Нагороджений срібною медаллю ООН, яка вручається особам, що зробили вагомий внесок у розвиток людства. Лауреат Міжнародної медалі «Дружба».

Нагадаємо, що минулого року в галереї "Мистецтва Слобожанщини" обласного центру культури і мистецтва відбувалася виставка Владлена Семенова "Геми-образи". 

Інтервью з Владленом Семеновим читайте тут

Автор: Маргарита Ізваріна

Фото: Валентина Бєлоусова

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика