«Шлях до краси» веде через селище Буди: у Харкові відкрилася виставка художників Харківського району | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 4 шт. )

«Шлях до краси» веде через селище Буди: у Харкові відкрилася виставка художників Харківського району

Виставка Виставка художників Харківського району «Шлях до краси» проходить з 10 липня по 8 серпня 2013 року в Обласному центрі культури і мистецтва. Ще недавно в селищі Буди Харківського району процвітало найбільше в країні підприємство художньо-побутового фаянсу - Будянський фаянсовий завод. Більшість художників, які представили свої роботи на виставці, в минулому працювали художниками-оформлювачами на цьому підприємстві. Закриття заводу для них стало початком шляху індивідуальної творчої самореалізації.

«На виставці «Шлях до краси» представлені роботи і досвідчених художників, таких як Альберт Плашкін, який з 1985 року є членом Спілки художників України, і молодих художників, таких як Тетяна Пяніда, яка продовжує справу свого батька і свого діда, - розповіла директор будянського будинку культури Валентина Казило. - Для наших художників ця виставка - дуже визначна подія».

Художник мало не позбувся зору

Виставка

Художник Микола Рябінін представив на виставці 4 свої картини. На них зображена природа Харківського району, одна з цих робіт автобіографічна.

«Ця місцевість знаходиться біля села Тетлега, де я народився, - розповідає Микола Григорович про пейзаж з коровами. - Я написав цю картину на тлі мого спогаду про дитинство, так як хлопчиком я теж пас корів. Тут я віддалено і себе зобразив».

Микола Рябінін ось уже близько півстоліття є завзятим мисливцем. Він каже, що бачив тисячі світанків і заходів, і таким чином розвивалася його споглядальність.

«Я весь час на природі, я з природою пов'язаний, я зрісся з нею», - ділиться своїми відчуттями художник. Але одного разу Миколи Рябініна спіткало серйозне захворювання, яке ледве було ні позбавило його можливості писати картини.

«У 1997 році я осліп повністю. Було дуже важко це усвідомлювати, - розповідає Микола Григорович. - Багато досвіду, багато художньої практики ... Було б дуже важко все це разом втратити. Мені зробили чотири операції, і зір відновили. Тепер ось знову в строю».

Микола Рябінін є членом Харківського обласного творчого об'єднання вільних художників «Веселка» та учасник численних виставок в Харкові і області. У 2004 р. відбулася його персональна виставка в Харківському художньому музеї.

Ще один Рябінін: «З дитинства дружу з кульковою ручкою»

Виставка

А от син Миколи Рябініна, В'ячеслав Миколайович, хоч і став лікарем за фахом, але завжди надихався творчістю свого батька, і почав малювати з самого дитинства. Зараз він працює фельдшером в Будянської лікарні, а у вільний від роботи час захоплюється графікою, працює в жанрі графічного портрета і шаржу.

З 2007 року роботи художника беруть участь у всеукраїнському конкурсі карикатур «Надкушене яблуко» (міфи про українців). У 2008 році він створив ілюстрації до творів Миколи Гоголя для проекту Харківського художнього музею до 200-річчя письменника, дві роботи з цієї серії представлені на виставці «Шлях до краси».

«Я з дитинства «дружу» з кульковою ручкою. Вся моя творчість починалася зі шкільної лави, зі шкільних стінгазет. Там моїми основними інструментами були фломастер, олівець і ручка. Роботи виходять набагато чистіше, ніж при використанні туші. Та й якість сучасної туші й паперу залишає бажати кращого», - розповідає В'ячеслав Рябінін.
«Це все, що залишилося, основна частина робіт зберігається зараз в художньому музеї, - зізнається В'ячеслав Миколайович. - Це ілюстрації до творів «Ніч напередодні Івана Купала» та до повісті «Страшна помста».

Зараз В'ячеслав Рябінін готує малюнки до збірки карикатур «І сміх, і гріх», присвячених українській історії з часів Київської Русі і до наших днів.

Олексій Романов: «Мої картини з натури і по пам'яті ніхто не може відрізнити»

Виставка

«Моя найулюбленіша картина - «Після дощу», - розповів художник. - Берези, трави, ранній ранок, сонячні промені ... Хотілося передати настрій, красу, щоб не тільки мені сподобався цей момент життя природи».

Ще 4 картини виставив тут художник Олексій Романов: «Святогірськ», «Після дощу», «Теплий Лютий» і «Золота осінь». Раніше художник малював аквареллю, але ось уже кілька років пише картини маслом. Свої роботи він створює і з натури, і по пам'яті, але зізнається, що мало хто може їх розрізнити.

Показ нинішньої експозиції проводиться в рамках заснованого обласним центром культури і мистецтва циклу виставок-презентацій художників районів Харківської області. У неї включено близько 40 живописних і 4 графічних роботи 10 художників з селища Буди: Анатолія Божко, Олексія Романова, Альберта Плашкіна, Анатолія Шевченка, Миколи Рябініна, Євгенія Жученко, В'ячеслав Рябініна, Наталії Костенко, Юлії Добровольської і Тетяни Пяніди.

Організатори виставки: Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва, відділ культури і туризму Харківської райдержадміністрації, Будянська дитяча школа народного мистецтва, Будянський краєзнавчий музей.
Час роботи виставки: з 10.00 до 18.30, вихідний - неділя.
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставковий зал 2-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-79. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

 

Відвідати віртуальну галерею виставки

Фотографії з відкриття виставки

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика