«Щебетушки» і «Дивосвіт» продемонстрували палітру українських свят | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 4 шт. )

«Щебетушки» і «Дивосвіт» продемонстрували палітру українських свят

СкарбВ наші часи фарбування яєць – це традиційний атрибут Великодніх свят. Сучасним господиням не треба прикладати великих зусиль, щоб зробити крашанку чи писанку для святкового столу. А ось для наших пращурів писанкарство було цілим мистецтвом: на їх виготовлення йшло багато часу, у кожну писанку господині вкладали частинку своєї душі, адже вважалося, що писанки є символом життя та оберегом від злих сил. Розписували писанки для кожного свята окремо.

Завдяки ентузіастам це призабуте українське мистецтво зараз активно відроджується. Так, починаючи з 1999 року при Харківському обласному палаці дитячої та юнацької творчості працює дитячий писанкарський колектив «Дивосвіт», який виріс із звичайного дитячого гуртка до зразкового художнього колективу. І для того, щоб підтвердити це звання та продемонструвати свої вміння широкому загалу, 20 січня 2015 року у виставковій залі Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулось урочисте відкриття виставки «Цей безцінний скарб – писанка», на якій були представлені унікальні роботи учасників колективу.

DSC 0228Відкриття виставки проходило у нестандартному форматі: у центрі зали був круглий стіл, за яким проходив майстер-клас, в процесі якого старші учасники колективу передавали свій досвід розписування писанок молодшим.

Весь захід був оформлений в українській стилістиці: і майстри, і учні були одягнені у вишиванки, звучала українська мова, а відкривав виставку дитячий фольклорний колектив «Щебетушки» Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості, які привітали гостей українськими колядками.

Окрім майстер-класу, гості змогли побачити і готові писанки, які були тематично розділені по експозиціях: «Різдвяний калейдоскоп», «Великодній дзвін» та «200-річчя від дня народження Тараса Шевченка». На експозиціях представлені як унікальні авторські роботи майстрів «Дивосвіту», так і писанки, які розмальовані за ілюстраціями, представленими у каталогах вчених-етнографів кінця ХІХ – початку ХХ століть: С. Кульжинського, Е. Біняшевського, В.Мицика, О.Онищук.

«Писанка – це не лише великодній атрибут. Для українців писанка це певний набір символів, це оберіг. Тому її робили, окрім календарних, і на родинні свята, наприклад дарували молодятам на весілля. Писанкарство – це справжня майстерність, яка передавалася через покоління. На прикладі наших учнів можу підтвердити це – батьки активно допомагають дітям у виготовлені писанок, які представлені на нашій виставці» – відзначила керівник колективу Лариса Волкова.

«Я займаюсь писанкарством з 5 років» – розповіла Анастасія Бобуцька, учасниця колективу, – «А зараз вже сама показую дітям, як розписувати різдвяні писанки. Я працювала з багатьма техніками та візерунками, робила і гуцульські, і полтавські і, навіть, канадські писанки, які є частиною емігрантської культури».

DSC 0246Для любителів мистецтва писанкарства були представлені яскраві, барвисті каталоги з візерунками писанок різних регіонів, а майстри давали вичерпні консультації усім бажаючим.

Виставка працюватиме до 15 лютого, в її рамках заплановані ще декілька майстер-класів. Запрошуємо Вас долучитися до традиційного українського мистецтва і власноруч зробити свій, унікальний шедевр – писанку

Відео з заходу можна переглянути тут

Фото з виставки

 

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика