Виставка слобожанської Петриківки: оригінальні і неповторні роботи 40 майстрів | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Виставка слобожанської Петриківки: оригінальні і неповторні роботи 40 майстрів

DSC 05533 лютого у виставковій залі Харківського обласного центру культури і мистецтва (ХООМЦКМ) відкрилася виставка декоративного розпису «Петриківка, народжена у Харкові». На ній були представлені роботи майже 40 майстрів цього виду мистецтва з міста Харкова та області.

Петриківський розпис – це давній вид українського декоративного мистецтва, перші згадки про який датовані ще XVII століттям. Її Батьківщиною вважається селище з назвою Петриківка, яке розташоване на території сучасної Дніпропетровщини.

На церемонію відкриття виставки прийшло багато журналістів, мистецтвознавців і просто тих, кому небайдуже українське мистецтво. Вечір розпочався виступом жіночого ансамблю «Діва» (керівник Галина Гейко), які виконали українські пісні.DSC 0602

«Сьогодні ми з вами зануримося у яскраві фарби сучасного Петриківського розпису» - такими словами розпочала ведуча заходу Ганна Лівада, керівник відділу дослідження та відродження декоративно–ужиткового мистецтва та виставкової діяльності.«Цю виставку ми назвали «Петриківка, народжена у Харкові» тому, що тут представлені 40 робіт майстрів з Харкова та області». Вона підкреслила, що останнім часом інтерес до Петриківського розпису помітно підвищився, відбулось це, в тому числі, завдяки школі Тамари Вакуленко, яка працює при ХООМЦКМ.

У свою чергу, Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Тамара Вакуленко відзначила, наскільки ця виставка важлива для деяких учасників: «Тут зібралося дуже багато людей, які в перший раз побачили свої роботи в такому форматі – на виставці».

Підкреслив важливість подібних заходів начальник відділу культури, мистецтва, організаційної роботи і контролю Олександр Костін:«Хочеться вірити, що харків'яни та гості міста і надалі будуть знайомитися із надбаннями нашого мистецтва завдяки подібним виставкам».

DSC 0614Гості виставки мали можливість долучитися до створення шедеврів своїми руками. Досвідчені майстри петриківського розпису навчали всіх охочих таємницям цього виду мистецтва. Гості малювали на папері, адже за словами Людмили Лисунової, учениці Тамари Вакуленко, наприклад для створення дошки із Петриківським розписом треба близько 3-4- х днів.

На згадку про виставку гості мали можливість придбати різні вироби з петриківськими візерунками: листівки, сувеніри, посуд.

Виставка працюватиме у виставковій залі першого поверху ХООМЦКМ до 10 березня. Час роботи виставки з 10.00 до 17.30.

У будь-який день роботи виставки Тамара Вакуленко зі своїми кращими учнями проводить для всіх бажаючих майстер-класи з 13:00 до 17:00.

 Відео з заходу можна переглянути тут

 

Фотогалерея виставки:

 

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика