Виставка сценографії "Театр. Сцена. Життя..." | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 8 шт. )

Виставка сценографії "Театр. Сцена. Життя..."

2

З 17 жовтня по 5 грудня 2013 Обласний центр культури і мистецтва запрошує на виставку харківських театральних художників «Театр. Сцена. Життя ... ». Тут представлені театральні костюми з фондів харківських театрів , сценографічні макети , ескізи декорацій і костюмів.

Практика живого сучасного театру давно відкинула художника-ремісника і проголосила художника-творця. У харківських театрах сьогодні працюють талановиті художники , які створили образи для десятків вистав . Нинішня презентація сучасних робіт театральних художників дає унікальну можливість порівняти їх ескізи з реальним втіленням на сценах театрів.

Особливе місце займає художник у театрі ляльок. Він не тільки знаходить образне кольорово- стильове рішення , але і конструює всю психофізику актора - ляльки. Безумовне глядацьке визнання в останні роки отримали вистави Харківського академічного державного театру ляльок ім. В. А. Афасьева багато в чому завдяки плідній співпраці головного художника Наталії Денисової ( в експозицію включені її ляльки , декорації і костюми) і режисера Оксани Дмитрієвої , а також роботам художників Марини Кужєлєвої та Ірини Борісової .

Зараз завдання художника-сценографа полягає не в тому , щоб позначити місце і час дії , а в тому, щоб створити нову модель світу . Кожна вистава - це новий , відмінний від нашого , світ зі своїми законами існування , різною мірою умовності , іншою логікою вчинків і причинно -наслідкових зв'язків. Цей світ задумав режисер, як автором вистави , а художник покликан допомогти «побачити » цей інший світ - візуалізувати концепцію іншої форми існування , а не тільки позначити місце дії і одягнути акторів. З усіх різновидів професії художника сценограф мабуть, найскладніша . Це фахівець , що опанував знаннями та навичками живописця , графіка , зодчого , скульптора , інженера-конструктора , технолога , макетника , освітлювача . Головний художник Харківського академічного театру музичної комедії Тарас Шігімага - не тільки сам створює образи до вистав у театрі музичної комедії , але і відкриває цей світ юним талантам , викладаючи в Харківському художньому училищі .

Театральні ескізи і макети цікаві тим , що мають подвійну природу . З одного боку , вони завжди створюються для сцени , і тільки там знаходять повноцінне художнє життя . Але разом з тим в них відображено закінчений художній образ, який дає уявлення про художньому задумі майбутньої вистави . Дивно , але те , що театральні художники називають ескізами , часто представляє собою повноцінне художнє полотно , гідне глядацького уваги не менше картин живописців. Живописні ескізи декорацій і костюмів до вистав Харківського театру для дітей та юнацтва представлять художники Аркадій Чадов і Тетяна Пасічник .

Також презентують свої роботи на виставці майстри театрального костюму і головні художники Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка - Надія Швець та Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка- Тетяна Медвідь. В ескізах костюмів художника «Театру 19» Катерини Колесніченко глядачі зможуть побачити первісний паросток образу , який потім актори втілили у виставі.

Театр - мистецтво , яке не має права не бути сучасним , і життя вимагає постійного пошуку та оновлення художніх засобів. Актуальний зміст повинен реалізовуватися в адекватній формі. Саме це прагне зробити художник і мистецтвознавець Костянтин Зоркін, що запропонував абсолютно несподіване рішення для театру ляльок. Постановочні і формотворчі досягнення молодого покоління художників театру ляльок Юлії Бабаєвої та Олени Супрун відображаються в декораціях і ляльках до вистав навчального театру Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського.

Офіційне відкриття виставки - 17 жовтня 2013 року о 16.00.

Вхід вільний .

______________________________________________________________

Виставка працює з 10.00 до 18.00, вихідний – неділя.
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 1-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-79. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика