Театр пісні „Таліца” відзначив 10-річчя, а водночас й підтвердив звання народного | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Театр пісні „Таліца” відзначив 10-річчя, а водночас й підтвердив звання народного

ТаліцаУ неділю, 19 лютого 2012 року у Палаці культури міста Мерефи Харківського району відбувся творчий звіт відомого на Слобожанщині колективу – Театру народної пісні „Таліца". Яскрава концертна програма, приурочена до 10-річчя колективу, була водночас атестацією на присвоєння звання „народний".

Особливість „Таліци" у тому, що це єдиний у області молодіжний колектив, який вивчає і репрезентує традиційну народну культуру російських переселенців, що історично проживають на території Харківщини. Основний склад колективу – молоді та гарні дівчата віком від 17 до 30 років.

Театр народної пісні «Таліца» був створений ще у 2001 році на базі Харківського обласного центру народної творчості. Ініціатором створення гурту та його постійним керівником стала Наталія Плотнік, лауреат Міжнародних, Всеукраїнських конкурсів, стипендіат Харківської облдержадміністрації в галузі культури і мистецтва імені Г. М. Хоткевича.

Протягом 10 років свого творчого існування ансамбль народної пісні „Таліца" презентував традиційну російську культуру Харківщини в Україні, Росії, Сербії, Черногорії, Естонії. До свого 10-річного ювілею колектив підготував до запису диск народних пісень Харківщини у виконанні старшої групи та створив сайт: http://talica.at.ua/

Концертна програма, що прозвучала минулої неділі при повному залі, включала різножанрові твори. Частина з них – фольклорні записи російських поселень Харківської області та Бєлгородської області. Використані архівні записи, власні матеріали та збірникові матеріали видань Харківського та Бєлгородського центрів народної творчості. Глядачі концерту із щирим захопленням спостерігали, як на сцені розгорталися обрядові дійств Зимових святок, Масляної, Трійці, Купала. До програми також були включені відомі естрадні обробки популярних російських пісень з репертуару таких виконавців як Н. Бабкіна, Н. Шадріна, Т. Повалій, ансамблів „Груня-ягода", „Русская песня". У концерті взяла участь і 4-5-річна малеча із дитячої групи-спутника, що має чудову назва „Проталінка".

Оцінювала цей творчий звіт обласна атестаційна комісія у складі: начальника відділу мистецтв та культурно-просвітницької роботи Управління культури і туризму облдержадміністрації Ніни Стройнової (голова комісії), завідувача кафедри українського народного співу та музичного фольклору, доцента Харківської державної академії культури, заслуженого діяча мистецтв України Віри Осадчої, заступника директора з культурно-дозвіллєвої діяльності ООМЦКМ Любові Мякіннікової та завідувача лабораторії досліджень нематеріальної культурної спадщини ООМЦКМ, Заслуженої артистки України Галини Лук'янець.

За успіх гурту вболівали представники адміністрації Харківського району, зокрема начальник відділу культури, депутати Мерефянської міської ради та селищний голова селища Покотилівка, де у приміщенні місцевого клубу колектив базується з 2006 року.

Рішення членів атестаційної комісії було одностайним: клопотати перед обласної колегією управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації про присвоєння Театру народної пісні „Таліца" звання „народний". Про це голова комісії Ніна Миколаївна Стройнова урочисто повідомила наприкінці концерту.

Сховати метелика