«Що ми знаємо про особливості людей із синдромом Дауна»? | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

«Що ми знаємо про особливості людей із синдромом Дауна»?

 DSC 0144

10 червня в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбулась лекція для всіх, хто цікавиться тим «Що ми знаємо про особливості людей із синдромом Дауна».

В процесі лекції слухачі дізнались багато нового, мали змогу отримати відповіді на поставлені питання та розвіяти міфи про синдром Дауна. Зокрема:

Міф № 1. Ці діти невиліковно хворі, бо у них хвороба Дауна.

Насправді, ці діти взагалі не хворі. Тобто так, звичайно, у деяких з них бувають певні захворювання (вада серця, наприклад), але говорити про «невиліковну хворобу Дауна» абсолютно некоректно. Перш за все тому, що це не хвороба, а генетичний стан, який визначається наявністю в клітинах додаткової хромосоми. Зайва, 47-а хромосома, зумовлює появу ряду фізіологічних особливостей, внаслідок яких дитина повільніше розвивається і пізніше своїх ровесників проходить загальні для всіх дітей етапи розвитку. Люди з синдромом Дауна не є хворими: вони не «страждають» від синдрому Дауна, не «уражені» цим синдромом і не «є його жертвами»

Міф №2. Діти з синдромом Дауна не здатні до навчання.

Причина виникнення цього міфу — дослідження, які проводилися в спеціалізованих установах. Але ж там будь-яка дитина не зможе ефективно розвиватися, тому що позбавлена батьківської любові — основного стимулу для малюка. У той же час, живучи в сім’ї, «безперспективний» малюк в рік сам сідає, в два — ходить, до двох з половиною — їсть ложкою і вимовляє перші слова, в чотири — показує свій характер. Дитина з синдромом Дауна вчиться допомагати по дому, може піти в дитячий садок, а потім і в школу, говорити іноземною мовою, освоїти комп’ютер і займатися спортом.

Міф №3. Дитина з синдромом Дауна — плід асоціальної поведінки батьків.

За статистикою, одна дитина з 700 немовлят з’являється на світ з синдромом Дауна. Це співвідношення однакове в різних країнах, кліматичних зонах, соціальних прошарках. Воно не залежить від способу життя батьків, їхнього здоров’я, шкідливих звичок, харчування, кольору шкіри або національності. Хлопчики і дівчатка з синдромом Дауна народжуються з однаковою частотою. Батьки при цьому мають нормальний набір хромосом.

Міф №4. Люди з синдромом Дауна становлять небезпеку для суспільства.

Кажуть, що людям з синдромом Дауна властиві статева агресія, неадекватна поведінка, часта зміна настроїв — від благодушності до люті, але це глибока помилка. Навпаки, люди з синдромом Дауна здатні показати приклад щирої любові, оскільки вони милі і доброзичливі. Але у кожного — свій характер і настрій, як і у звичайних людей. Ми не знаємо злочинів, скоєних людьми з синдромом Дауна.

Міф №5. Зі мною цього не станеться.

Дитина з синдромом Дауна може народитися в будь-якій сім’ї, це генетична випадковість.

Лекція була спрямована на привернення уваги до людей, зокрема дітей із особливими потребами, надання змоги мешканцям міста більше дізнатись про особливості хвороби Дауна, сприяти соціальній адаптації особливих дітей, а головне − популяризувати серед харків’ян розуміння того, що «інакший» − значить «особливий», а ні в якому разі не «гірший».

Лекція проходила в рамках соціокультурного проекту «Сонячні діти». Цей проект також включає фотовиставку відомого херсонського фотохудожника Олександра Андрющенка «Сонячні діти. Перший дотик», яка проходить під гаслом «Я – дитина! Я – не синдром Дауна!», заходи для дітей – «уроки добра і толерантності» – спрямовані на виховання толерантного ставлення до людей з особливими потребами. Організовано вільний творчий простір для дітей з особливими потребами, в якому заплановано майстер-класи з малювання мильними бульбашками, із виготовлення сенсорного пакету для малювання, з ліплення виробів із глини на гончарному крузі. А також передбачено фотовиставку харківських «сонячних дітей» «Відомі харків'яни та сонячні діти».

Час роботи виставкового залу:

Пн.- Пт. – 10:00 – 17:30; Сб., Нд. – вихідний

Адреса: вул. Пушкінська, б. 62, виставковий зал 2 поверху.

Телефон для довідок: (057) 725-12-44

Вхід вільний.

                                                                                                                        

Сховати метелика