Конференція “Моя рідна Харківщина” | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Конференція “Моя рідна Харківщина”

 

 IMG 617f574a82414dd146683e4a72d440a8 V copy

 

30 травня 2018 року діяльність Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва було презентовано на конференції “Моя рідна Харківщина”, що проводилась Управлінням внутрішньої політики Департаменту масових комунікацій Харківської ОДА та Харківським регіональним інститутом державного управління Національної академії державного управління при Президентові України для представників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, голів національно-культурних товариств й інститутів громадського суспільства області.

 

Відкривали роботу конференції виступи Начальника управління внутрішньої політики Ігоря Ісаєнка та Голови Громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації Олексія Курцева.

 

Дуже змістовними були доповіді представників Харківського регіонального інституту державного управління Антона Мелякова та Олега Кулініча, присвячені питанням діяльності національно-культурних товариств в Україні та їхнім можливостям у залученні ресурсів міжнародної технічної допомоги та бюджетних коштів. Так, наприклад, було зазначено, що мононаціональних держав у світі не існує і кожна намагається віднайти свій шлях до комфортного співіснування різних націй у межах однієї країни. Було наголошено на важливості проведення перепису населення в Україні, а також створення підручника історїї, в якому б висвітлювалася історія усіх народів, що мешкають на території України, як то кажуть “українців з вибору”. Цікаво було дізнатися і про можливості отримання фінансової допомоги для реалізації соціокультурних проектів з міських бюджетів участі, грантових конкурсів “Разом у майбутнє” та інших.IMG 52781f9e48441cb670948fe85a0f7985 V

 

Однак не менш цікавими були і виступи голів та представників національно-культурних товариств: Харківського товариства польської культури (Ю.Чернієнко), Харківського національно-культурного товариства “Ромен” (В.Матюшенко), Харківського міського товариства греків “Геліос” (К.Шевченко), Харківського обласного комітету “Дробицький Яр” (Л.Леонідов), Товариства азербайджанських жінок “Айнур Хатун” (К.Джафарова), ГО “Вірменське товариство культурних зв’язків” “Вірменського освітньо-культурного центру ім.Г.О.Алтуняна” (М.Авагян), Харківського обласного товариства німців “Відергебурт” (А.Фукс), Харківського міського національного громадського об’єднання казахстанців “Бірлік” (Т.Крупа).

 

Окрім цікавої інформації про діяльність цих товариств пролунало також і кілька важливих ідей та ініціатив, а саме: про започаткування у школі уроків толерантності, на яких би розповідалось про усі нації, що мешкають на території нашої області; про необхідність створення “Етнічної мапи Харківщини”; про актуальність відродження Ради голів національно-культурних товариств; про необхідність лобіювання питання побудови “Будинку Дружби”, де мали б змогу проводити свої заходи усі національно-культурні товариства міста та області.

 

Родзинкою конференції стала демонстрація азербайджанських, грецьких, вірменських, казахських та афганських національних костюмів та прикрас. Це було дуже видовищне дійство. І оскільки “Будинку Дружби”, нажаль, у місті ще немає, дуже слушною виявилася наша пропозиція про влаштування виставок національного вбрання та декоративно-прикладного мистецтва у залах Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва.

 

На нашу думку, харків’янам буде цікаво дізнатися про традиційну культуру народів Харківщини. А до Міжнародного дня толерантності, що відзначається 16 листопада, дуже добре було би створити велику загальну виставку національного вбрання. Тож ми запрошуємо до співробітництва усі національно-культурні товариства і сподіваємося, що цю ініціативу буде реалізовано задля отримання харків’янами нових знань про культуру народів

 

IMG 19bff3f4144e1483dafc07cd2188827e VХарківської області, задля естетичного задоволення та задля виховання толерантного ставлення до усіх без винятку мешканців нашого спільного дому.
IMG 18f5a1ddcb5d94c992dffca035ddbcd3 V

Сховати метелика