В доступності пісочної анімації переконалися учасники майстер-класу Світлани Тельбух | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ сучасного мистецтва Галерея «Мистецтво Слобожанщини»

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

В доступності пісочної анімації переконалися учасники майстер-класу Світлани Тельбух

Масйтер-клас Світлани Тельбух16 лютого відвідувачі художньої галереї «Мистецтво Слобожанщини» змогли доторкнутися до чарівливому мистецтву пісочної анімації. Таку можливість подарувала керівник студії «Art you» Світлана Тельбух.

10-хвилинний виступ готується 2-3 тижні

Майстер-клас почався з показу творів самої Світлани Тельбух. Глядачів підкорив чаруючий танець рук, які творять світи з піску і світла. Картина «Разом назавжди» зворушила тонкістю почуттів, безліччю емоційних відтінків і несподіваними образами.Щирість почуттів двох люблячих людей, які нарешті знайшли один одного, показана за допомогою низки асоціацій і настроїв. В іншому творі – «Пори року» картини відобразили мінливість і красу розмаїття природи: абсолютно природно серед долиних пейзажів виростали квіти, а в квітах, звичайно ж, живуть ельфи.Невловимими маніпуляціями художниця перетворює день у ніч, а ельфів – в букет квітів, і це не що інше, як метаморфози природи.

Пісочна анімація – своєрідний вид мистецтва: створювані картини живуть всього кілька секунд – щойно намальовані лебеді тут же перетворюються на фантастичну птицю. Художник не дає відпочинку вашій уяві, створюється відчуття, що картина виникає тільки завдяки співтворчості глядача і майстерності художника. Образи народжуються так легко і природно, що справляють враження експромту, здається, що Світлана вловлює думки і настрої глядачів і втілює їх у хитких картинах. Але ці відчуття свідчать про професіоналізм майстра.

Насправді виступу передує довга і копітка робота. Світлана роз'яснює: «10-хвилинний виступ я готую і репетирую 2-3 тижні. Кожен рух має бути відточен, адже один невірний помах і картина зіпсована».

Ельфи серед квітівЗа 10 хвилин зазвичай змінюється кілька десятків зображень. Інтерес глядача повинен постійно підігріватися новими образами. Технічно все просто: скляний стіл з підсвічуванням, над ним камера, яка транслює маніпуляції художника з піском на великий екран. Ця зовнішня простота і доступність підкуповує. Відразу хочеться спробувати створити свою картину. І така можливість з'явилася відразу після демонстраційної програми.

Якщо не навчитеся малювати, то заспокоїтеся

Кожен учасник майстер-класу під керівництвом Світлани Тельбух створив свою картину. І що дивно, абсолютно всі малюнки вийшли цікавими і виразними. Вразила різноманітність сюжетів і тем, що змінюють одна одну: підводний світ, морський пейзаж, пустеля, квіти біля вікна, українське село, середньовічне місто ...

Юні учасники не поступалися у вигадці дорослим: баранці під веселкою, залитий сонцем луг, міський пейзаж з монолітами багатоповерхівок і автомагістраллю,– все виявилося їм під силу. Цьому, напевно, сприяв і педагогічний талант Світлани. Як керівник навчальної студії вона багато працює з дітьми. Сьогодні це найбільша в Харкові постійно діюча навчальна студія.

Юні художники нічим не поступалися дорослимКрім створення незвичайних картинок, малювання має й інші переваги з точки зору педагогіки та особистісного розвитку. Незалежно від того, чи вмієте ви малювати чи ні, сам процес перебирання пальцями піску заспокоює і розслабляє. У дітей малювання піском розвиває дрібну моторику, фантазію, образне й просторове мислення. І зовсім не обов'язково приносити додому з пісочниці відерце піску. Можна розсипати на столі манку, каву, цукор, сіль ... До речі, Світлана в роботі з молодшою групою використовує не пісок, а різні крупи, адже у малюків все, що в руках, може швидко опинитися і в роті.

Світлана свої перші експерименти теж починала з манної крупи, але ці крупинки більше піщинок, і дрібні деталі малюнка виходять не так чітко. Шляхом довгих проб Світлана вибрала свій особливий пісок, але що це за матеріал і звідки він, художниця тримає в секреті: «Пісок у всіх художників різний, тому в кожного виробляється власний почерк. Місце, звідки взято пісок для малювання,– перша з професійних таємниць аніматорів ».

Зі своїми учнями Світлана бере участь в конкурсах і фестивалях. Зараз готується відразу до двох фестивалям в Харкові: «Дух дихає, де хоче» і «Салтівська Весна». Але найграндіозніша і масштабна задумка Світлани, яку вона почала реалізовувати – створення постійно діючого репертуарного театру. Такий поки існує тільки в Москві – це театр піску Сергія Назарова.

Мистецтво пісчаної анімації потребує від художника артистизмаЗ історії пісочної анімації

Пісочна анімація зародилася, завдяки канадській художниці Керолайн Ліф, яка зняла в 1969 році в такій техніці перший свій мультфільм – «Пісок, або Петя і вовк», поставлений за симфонічної казкою С. Прокоф'єва. Але більш помітною, яка отримала світове визнання, стала інша її робота – мультфільм «Сова, яка вийшла заміж за гусака» за ескімоською легендою.

В Європі з пісочної анімації вже навіть роблять великі шоу. Їх родоначальник – угорець Ферец Чако. Він малює свої пісочні картини під музику, в цей же час його анімацію знімають і проектують в режимі реального часу на величезні екрани в присутності тисяч людей – на закритті та відкритті фестивалів, вручення призів (наприклад, «Оскара»). Перший фільм-шоу Ференца Чако, створений в 1982 році, називався «Ad Astra». Він отримував призи на кінофестивалях у Берліні та Каннах. Світову популярність набула також ізраїльська художниця Ілана Яхав. Італієць Джо Кастільо використовує пісочну анімацію з вельми несподіваною метою – за допомогою піску проповідує. Все просто: він – пастор. Відомі біблійні сюжети в реальному часі малює піском.

Пізніше досвід європейських майстрів перейняли і радянські мультиплікатори.Український художник Євген Сивоконь, керівник «Укранімафільм», створив мультфільм «Засипле сніг дороги» (замість снігу було використано 3 кілограми солі), він отримав приз «Краща анімація» на найпрестижнішому в світі фестивалі короткого метра в Клермон-Феррані. У Москві Володимир Петкевич створив шедевр в стилі пісочної анімації «Казочка про козявочка», який також відзначений міжнародними преміями. А Наталія Антипова і Вероніка Федорова, студентки ВДІКу, спеціями намалювали мультфільм «Люлякі».

Глядачів підкорив чаруючий танець рукДо нас пісочна анімація прийшла лише кілька років тому, тому фахівців високого класу в цьому виді мистецтва небагато. Крім таланту і майстерності художника потрібні ще й артистичні здібності. Художнику потрібні довгі тренування, щоб відпрацювати техніку виконання пісочного живопису. Крім натхнення потрібна величезна витримка і точність рухів. Головна складність полягає і в тому, що зображення з'являється і зникає під пильним поглядом глядача, і будь-яке неточний рух руки не залишиться непоміченим.

Одна зі складових успіху – динамічність пісочного шоу. Швидкість малювання і частота зміни кадрів повинна бути високою, щоб у глядача не пропав інтерес. У мистецтві малювання піском важлива і виразність – зображення повинні бути ефектними, несподіваними, але в теж час начебто виростати один з одного.Справжній майстер не змахує зі столу попередній шар піску і не починає кожен новий кадр з «чистого аркуша».

Світлана Тельбух кращим в жанрі пісочної анімації називає московського художника Артура Кирилова. Для неї він є мірилом якісної та професійної анімації.

В Україні масове поширення жанр пісочної анімації отримав завдяки перемозі Ксенії Симонової в шоу «Україна має талант». У Харкові окремі художники почали працювати в цій техніці, починаючи з 2006 року. Світлана Тельбух професійно працює – 3 роки, але, як зізнається сама, матеріал вона повністю відчула тільки минулої осені.

Пісочні шоу стали не тільки модною розвагою, але і новим перспективним напрямком у мистецтві. У Харкові навчитися мистецтву пісочної анімації дорослі і діти можуть у студії «Art you». Детальна інформація на сайті sandart.in.ua або по телефону 097 867 16 65.

Виставки

Prev Next

Персональна виставка графіки харківської художниці Одарки Воронової «Перевтілення»

  З 10 по 24 лютого 2018 року в художній галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва проходить...

Детальніше

Виставка сучасного українського іконопису

  З 19 січня по 3 лютого 2018 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва ...

Детальніше

Виставка художніх робіт «Різдвяний подарунок Слобожанщині»

  Виставка художніх робіт викладачів та учнів художнього відділення Первомайської дитячої школи мистецтв «Різдвяний подарунок Слобожанщині»   28 ...

Детальніше

Виставка живопису, графіки, скульптури сучасних художників «Образ дитини»

    З 7 по 23 грудня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва  експонується вист...

Детальніше

Збірна виставка робіт з валяння "Вовна сучасності. Нові реалії традицій"

  16 листопада 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулося відкриття збі...

Детальніше

Персональна виставка графічних робіт і батика Алли Рукавіциної «Луной был полон сад»

  21 жовтня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася персональна вис...

Детальніше

Персональна виставка живопису та графіки харківського художника Сергія Грічанка «My dream Israel»

26 жовтня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася персональна виставка...

Детальніше

Персональна виставка батику та художніх робіт Наталії Владимирової «Декоративна Україна»

      З 14 по 30 вересня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв...

Детальніше

Фотовиставка переможців конкурсу «5-та стіна. Театри Харківщини»

23 серпня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулося урочисте відкриття фо...

Детальніше

Персональна виставка живопису Юрія Кузнєцова «За покликом пензля»

4 серпня 2017 року у галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася персонал...

Детальніше

Персональна виставка акварелі Ольги Бабіч «Увертюра»

6 липня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулося відкриття персональної ...

Детальніше

Виставка дитячих малюнків учнів шкіл Харкова і Харківської області «Оберігаємо життя!»

  15 червня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулося відкриття вистав...

Детальніше

Підсумкова обласна виставка художніх робіт «Надія Слобожанщини»

25 травня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрито Підсумков...

Детальніше

VII виставка студентів і викладачів Харківського художнього училища «Дарую майстерність»

27 квітня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася VII виставка студе...

Детальніше

Виставка художніх робіт «Мить»

 6 квітня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва розпочала експ...

Детальніше

Міжнародна виставка китайського живопису «Мистецтво Чжень Шань Жень»

16 березня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася Міжнар...

Детальніше

Виставка художніх робіт (гобелен, живопис) Антоніни Анорічевої-Єрьомки «Українська рапсодія»

23 лютого 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилась персона...

Детальніше

Персональна фотовиставка жіночого портрета Валентини Хруслової «Чарівна і загадкова»

2 лютого 2017 року галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася персональн...

Детальніше

Обласна виставка кераміки та художніх робіт «Різдвяний подарунок Слобожанщині»

    12 січня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилась  О...

Детальніше

Х підсумкова фотовиставка Обласної громадської організації «Харківський фотоклуб» «FOCUSники»

  22 грудня 2016 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилась 10...

Детальніше

Виставка за результатами міжнародного конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової

  Виставка за результатами міжнародного конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової «НЮ. Живопис. Графіка. Скульптура»   1 грудня 2016 року в галереї «Мист...

Детальніше

Персональна виставка гобеленів Олега Слєпцова «Архітектурний пейзаж»

10 листопада 2016 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулось від...

Детальніше

Виставка Анатолія Мороза (Архімандрита Миколая) «Тут і зараз»

  20 жовтня 2016 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилась пе...

Детальніше

Виставка живопису Марка Константинопольського «Етюдні переспіви»

  29 вересня 2016 року в стінах мистецької галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилась персональна виставка живопису харківського художника Марка К...

Детальніше

Виставка Харитона Думбур, Олени Думбур і Олександра Петрова «Слобожанська Меотида»

      8 вересня 2016 року в стінах художньої галереї «Мистецтво Слобожанщини» відбулося відкриття виставки харківських художників - живописця Хар...

Детальніше
Сховати метелика