Лозівський краєзнавчий музей | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Лозівський краєзнавчий музей

м. Лозова, вул. Жовтнева, буд. 22

Директор - Харченко В’ячеслав Іванович

Тел. 02745-2-66-77

З 8.00 до 17.00, перерва з 13.00 до 14.00,

вихідний-неділя,

вартість відвідування для дорослих – 2 грн., для дітей -1 грн.,

вартість екскурсії – 5 грн.

Основні задачі:  відображення історії Лозівщини, завдяки великої кількості експонатів, документів та фотографій часів заснування міста.

За роки існування музею було організовано і проведено понад 200 виставок. Серед них виставки місцевих майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, що неодноразово відзначалися грамотами і дипломами районної та обласної держадміністрації, художників — майстрів пензля високого рівня. Користувалися попитом виставки Петербурзького музею воскових Фігур, мікро — мініатюр Казаряна, жуків та метеликів з усього світу колекціонера Ословського. Цікаві експозиції неодноразово надходили з Харківського історичного музею.

Значна частина експонатів відображає історію Лозівщини. Її давнє минуле, на жаль, поки що залишається «білою плямою» на археологічних картах України, незважаючи на те, що наша територія була повністью заселена ще з часів палеоліту. Доказом цього можуть бути залишки поховань, знаряддя праці та предмети побуту різних археологічних культур і епох, знайдені в Лозівському районі. Серед поховань, які були відкриті, є і середньовічні. Речі з поховання кочовика, кам'яні баби  ХІІ – ХІІІ ст. експонуються в залі музею. Предмети козацької доби, представлені в залах музею — шабля, глиняна фляга, фрагменти люльок.

У фондах музею зберігається немало предметів та документів часів заснування міста (др. пол. ХІХ ст.), зокрема фотографії, плани і розпорядження які показують розбудову залізниці, предмети побуту перших залізничників, меблі різних верств населення Лозової та навколишніх сіл — все це знайде місце в залах музею, як досить багата етногрфічна колекція.

        15 жовтня 1967 року його урочисто було відкрито, а першим директором був затверджений Василь Іванович Бунякін, який  аж до 1999 року, незважаючи на хворобу, брав найактивнішу участь в роботі музею.

            Протягом 5 років велися роботи над залом палеонтології. Науковий співробітник Л. О. Потупіна у співдружності з художниками - харків’янами підготувала зал до вересня 1996 року. В 1997 році було відкрито зал флори і фауни Лозівського району, який було реконструйовано в 2003 році. В 2001році  відкрито зал історії Лозівського ковальсько-механічного заводу, підприємства, завдяки   якому почалася розбудова м. Лозова,  а населення збільшилося більш ніж у 2 рази.

    У зв’зку з постійним находженням нових експонатів  історичними дослідженнями наукових співробітників, до 135-річчя м. Лозової реконструйовано  зал Великої Вітчизняної війни.

Сховати метелика