Європейські міста-побратими Харкова | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

Європейські міста-побратими Харкова

 4 copy copy copy copy copy copy copy copy   Рубрику «Харків – європейське місто» ми хочемо розпочати зі статті про європейські міста-побратими Харкова.

Міста-побратими − це міста, між якими встановлено постійні дружні зв'язки. Міста-побратими співпрацюють і обмінюються політичними делегаціями, спортивними і мистецькими колективами, виставками, літературою, досвідом ведення міського господарства.

Штаб-квартира Всесвітньої федерації поріднених міст або міст-побратимів розташована в Парижі. Федерація об'єднує понад 3,5 тисячі різних міст планети. Вона працює з 1953-го року. З ініціативи федерації з 1963 року в останню неділю квітня світ відзначає Всесвітній день міст-побратимів.

На сьогоднішній день у Харкова налічується 20 міст-побратимів. Серед них чимало у Європі.

Болонья (Італія) стала першим містом-побратимом Харкова. Угода про побратимські відносини була підписана 5 серпня 1966 року.

bolognaБолонья є найстарішим університетським центром Європи. Університет тут був заснований у далекому 1088 році. Окрім того, в цьому місті працювали два великі скульптори Італії − Якопо делла Кверча та Мікеланджело Буонарроті.
Цікаво, що завдяки вдалому географічному розташуванню та розвиненій промисловості, в Болоньї найвищий рівень життя в країні. А ще Болонья відома своїми кулінарними традиціями і дехто вважає її кулінарною столицею Італії. Вона, наприклад, дала назву всесвітньовідомому соусу болоньєзе.

Варна (Болгарія) стала містом-побратимом із Харковом 25 серпня 1995 року. Варна − величезне місто-курорт, візитна картка Болгарії. Це портове місто є популярним місцем відпочинку туристів з різних куточків земної кулі. За довгі роки спільної співпраці з Харковом були здійснені різні обміни у сфері культури, економіки та туризму.varna copy

Лілль (Франція). Братські відносини між Першою столицею і містом Лілль оформилися 6 червня 1998 року. Лілль − це найбільший і найбільш яскравий lнаселений пункт у північній частині Франції. Це студентське місто. Визначною пам’яткою Лілля є будинок, де народився відомий політичний діяч Шарль де Голль.

Познань (Польща). Договір про співпрацю між Познанню і Харковом був підписаний 24 вересня 1998 року. Познань − одне з найстаріших польських міст, другий після Варшави центр банківської справи і бізнесу.

 2Нюрнберг (Німеччина). Побратимські зв'язки між Харковом і Нюрнбергом були встановлено 7 липня 1999 року.

Нюрнберг входить у перелік найбагатших і економічно розвинених міст не тільки Німеччини, але й усієї Європи. Це місто винахідників. Саме він подарував світові такі речі, як кишеньковий годинник, глобус, компас, наперсток і токарний верстат.

Щороку в Нюрнберзі проводиться найбільший в усій Європі різдвяний ярмарок. У Нюрнберзі є «Прекрасний фонтан», який зображує сорок найвидатніших історичних особистостей Німеччини. Самі німці називають Нюрнберг «містом ковбас», «містом пряників» і «містом іграшок».

Це далеко не всі європейські міста-побратими Харкова. Але про решту ви дізнаєтеся у наступній статті.

Сховати метелика