Виставка унікальних матеріалів Кримського історичного музею LA RICHESSE - 29-30 травня 2012 року | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка унікальних матеріалів Кримського історичного музею LA RICHESSE - 29-30 травня 2012 року

1 031Дні Криму у Харкові відзначились презентацією експозиції унікальних матеріалів Кримського історичного музею LA RICHESSE 29 травня в галереї «Мистецтво Слобожанщини». Ця виставка має не тільки велике історичне, але і суспільно-культурне значення. Серед експонатів харківської виставки – раритети з історії Криму і Кримського ханства, а також картини сучасних кримських художників. Основне наповнення експозиції – це гравюри Кримських правителів та старовинні карти, як частина ілюстрації історії Криму.

1 060«Ми дуже раді приймати в Харкові таку експозицію. Ця виставка підтверджує, що культурна співпраця між регіонами країни має не декларативне значення, а реалізовується в реальних проектах. Цього року ми бачимо вже набагато більшу динаміку творчої співпраці та втілення різноманітних проектів на Харківщині»,– наголосив начальник управління культури і туризму облдержадмінстрації Дмитро Кузнєцов.

1 045Дні Криму у Харкові проходять за підтримки уряду АР Крим. Презентував виставку на відкритті особисто міністр курортів і туризму АР Крим Олександр Сергійович Лієв.

«Харків та Крим нещодавно офіційно стали побратимами,– зазначив він. – Це тільки перший крок в нашій співпраці та підтримці розвитку наших регіонів як туристичних центрів країни. Ми із задоволенням надамо можливість для популяризації Слобожанської культури на різних виставкових площадках Криму. Сподіваюсь, що у зв'язку з проведенням Євро-2012 Харків буде більш активно реалізовувати свій туристичний потенціал».

1 036Крим є дійсно туристичною перлиною України. Зараз на його території налічується понад 12 тисяч об'єктів культурної спадщини і постійно відкриваються нові. Так, кримський історичний музей LA RICHESSE вже став відомою та цікавою туристичною пам'яткою. Він знаходиться на території історико-культурного комплексу «Девлет-Сарай» у м. Бахчисарай.

1 043«Його колекція почала формуватися в 2004 році у Франції. В даний час вона нараховує понад 1,5 тисячі оригіналів найцінніших експонатів XIII-XX ст., придбаних засновником музею Гулівером Алтином в 35 країнах світу. Він живе в Ліоні у Франції, але зібрану колекцію вирішив представити на батьківщині в м. Саланчік на окраїні Бахчісараю»,– повідомив менеджер музею LA RICHESSE Синавер Джангузов.

Після привітальних слів для гостей галереї «Мистецтво Слобожанщини» екскурсію провела історик та археолог Тетяна Миколаївна Крупа. Вона важає представлені експонати в Харкові безцінним історичним матеріалом саме для дослідження історичного розвитку Слобідського краю.

1 100«Унікальні карти із колекції музею 15-16 століть, на яких зображено кримську територію та територію сучасної України, мають величезне значення для дослідження історії Харківщини, – наголосила Тетяна Крупа. – Зокрема, вони свідчать про помилковість розповсюдженої думки, що до утворення Харківського городища на його території існувало Дике Поле. На цих картах зазначене поселення Донець, воно знаходилось на місці сучасного Харківського передмістя, а саме с. Карачівка. У побуті, лексиці, костюмах є елементи тюркського походження, які на інших територіях України не зустрічаються».

Слобожанщина знаходилась на кордоні світу слов'ян та кочівників, і картографічний матеріал виставки надає цьому підтвердження.

Приємним сюрпризом для всіх став невеликий виступ кримського джазового музиканта Еміля Меметова, який в своїй музиці синтезує європейські джазові мелодії та східні мотиви.

 

Сховати метелика