Виставка колекції Валерія Лейко «Звідки беруться дорослі» 27 вересня-13 жовтня 2012 року | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка колекції Валерія Лейко «Звідки беруться дорослі» 27 вересня-13 жовтня 2012 року

altПро те, як іграшки, казкові персонажі, дитячі ігри та захоплення впливають на формування особистості, можна дізнатися в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва. 27 вересня тут відкрилася виставка колекції Валерія Лейко «Звідки беруться дорослі?».

На це непросте питання автор однозначно відповідає: «Я бачу обличчя людей і можу сказати, що всі ми мазані одним миром – миром дитинства. У своїй виставці хочу показати, як світ дитинства впливає на наше подальше життя, як дитячі мрії перетворюються в дорослі винаходи, а наші ранні захоплення проходять через все життя, приносячи із собою успіх і радість».

На 24-х тематичних стендах представлено все, що може оточувати нас у дитинстві: іграшки, книги, листівки, календарики, значки, журнали. Свою колекцію Валерій почав збирати 6 років тому. У ній він умістив все своє щасливе радянське дитинство. Потім став обмінювати свої експонати, зараз багато хто вже сам приносить йому в дар свої маленькі скарби, що дбайливо зберігали багато років.

На жаль, поки що свою колекцію Валерій Лейко зберігає в гаражі, лише зрідка показуючи малу її частину, і мріє про створення музею дитинства.

Харківський історик не просто демонструє те, чим гралися діти, він показує, що іграшка формує світогляд людини і закладає моральні підвалини особистості.
Так, прочитана книга про море, кораблик, сконструйований своїми руками, карта світу приводять дітей у світ відкриттів, подорожей, знань. Будь-яка дівчинка, граючи роль господарки, поступово через іграшкові каструльки і прасування стає прекрасною дружиною і мамою.

Можна почути заперечення дорослих, мовляв, діти зараз інші і їх не цікавлять бляклі розмірені ігри їхніх батьків. З одного боку, дійсно, це так, дитина в іграшковому магазині вибере швидше іграшку Губку Боба, ніж героя радянського мультфільму. Але з іншого боку, на виставці можна спостерігати, як з подивом сучасна дітвора відкриває для себе ігри своїх батьків та заграється в них. Варто згадати чарівний фільмоскоп, який збирав ввечері всю сім'ю, і перегляд мультфільму перетворювався на дуже цікавий процес.

Але це не означає, що нам залишилося лише ностальгувати за минулим часам, говорить автор експозиції. Насправді зараз вибір матеріалів для творчості та розвиваючих ігор набагато більше і вони набагато красивіші, потрібно лише навчитися відключати свою увагу і увагу дитини від масованої атаки популярних образів. Валерій на виставці показує прекрасні приклади сучасних пізнавальних журналів і розвиваючих ігор.

Дорослим варто озирнутися і подивитися, що оточує дітей сьогодні, на кого вони хочуть бути схожими. Адже саме вчинки кумирів наших дітей визначають їхній світогляд, створюють образ успішної і щасливої дорослої людини. Всі діти народжуються талановитими, допитливими й активними, а нам, дорослим, залишається тільки направляти їх енергію у творче русло.

виступ маленьких артистівНіна Георгіївна Лагутіна це вміє і любить робити, вона – педагог Харківського ліцею мистецтв № 133. На відкритті виставки дитячий естрадний ансамбль під її керівництвом зачарував усіх гостей своїми талантами і безпосередністю.

Валерій Лейко переконаний, що дітям XXI століття корисно знати, про що мріяли і у що грали їхні батьки, а дорослі зможуть згадати і душею повернутися в дитинство.

Виставку можна побачити до 13 жовтня. Вхід вільний.

Адреса: пл. Свободи, 5 (Держпром), 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи).

Час роботи: ВТ – СБ, 11:00 – 19:00, без перерви.

Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Постійна адреса статті з фотографіями тут

Сховати метелика