Виставка театральної фотографії "5-та стіна" - 29 листопада-15 грудня 2012 року | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка театральної фотографії "5-та стіна" - 29 листопада-15 грудня 2012 року

5  29 листопада в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного центру культури та мистецтва відкрилась виставка театральної фотографії «5-та стіна». Експозицію сформували кращі роботи за підсумками конкурсу, який проходив восени цього року.

На фото, як і в театрі, ми бачимо тільки ілюзію реальності. Навіть, можливо, із ще більшою часткою умовності. У театрі існує поняття уявної «четвертої стіни» між сценою і глядацькою залою. Портали сцени відгороджують реальне життя глядачів від умовностей сцени, ніби підкреслюючи, що режисер створив інший світ з іншими законами. Рамка кадру створює ще один ілюзорний двовимірний простір. І глядач знову повинен погоджуватися з існуванням вже іншого світу, створеного фотографом. Фотографія стоїть між спектаклем та глядачем як, ще одна, п'ята, стіна.

Театральна фотографія здатна сказати багато нового і несподіваного, що не помітив глядач і те, що інтуїтивно розумів режисер. Центр культури і мистецтва ініціював проведення цього конкурсу, щоб презентувати та розкрити перед українською публікою цей жанр фотографії. Серед фотографів це не дуже поширений жанр, оскільки спочатку потрібно отримати доступ і дозвіл на зйомку в театрі. Крім того, зйомка спектаклю вимагає максимального професіоналізму, майстерності і досконалого знання своєї фототехніки. І, на жаль, зараз це практично некомерційний жанр фотографії. Саме тому театральній фотографії фотохудожники приділяють набагато менше уваги.

Цікаво, що при величезній кількості фотоконкурсів в Україні конкурсу, і навіть номінації для театральної фотографії немає. Народившись з банального бажання подружити театралів і фотографів, конкурс «5-та стіна» дуже швидко вийшов за рамки України. Всього надійшло 120 робіт, і географія учасників була досить широка. Заявки подали фотографи з Мінська, Москви, Санкт-Петербурга, Києва, Харкова, Львова, Дніпропетровська, Херсона, Хмельницького.

Фотоконкурс «5-та стіна» проводився спільно з фестивалем недержавних професійних театрів «Курбалесія» та Харківським будинком актора, а роботи переможців та кращі фотографії інших учасників конкурсу представлені на виставці в галереї «Мистецтво Слобожанщини» центру культури та мистецтва (з 29 листопада по 15 грудня 2012 року.) Конкурсні роботи оцінювало журі, у складі якого були як професіонали в жанрі фотографії, так і фахівці з театру та виставкової діяльності.

Призові місця розподілися в кращих традиціях міжнародної дружби:

1-е місце – Ігор Бойченко (м. Херсон);

2-е місце – Анжеліка Грековіч (м. Мінськ);

3-е місце – Георгій Розов (м. Москва).

Спеціальний приз від фестивалю «Курбалесія» – квитки на найкращі вистави в Харкові,– отримала Владлена Святаш (м. Харків).

Для участі у виставці, окрім робіт переможців були відібрано 50 кращих фотографії учасників конкурсу: Марії Ковальової (м. Санкт-Петербург), Сергія Петрова (м. Москва), Азізи Сірооченко (м. Львів), Олексія Новицького (м. Харків), Валерія Голоха (м. Харків), Олени Івановської (м. Харків), Михайла Михненка (м. Харків), Олега Кожури (м. Дніпропетровськ), Тетяни Маркович (м. Санкт-Петербург), Олексія Ришкевича (м. Мінськ), Артема Гнатусіна (м. Харків), Владлена Василенка (м. Харків), Світлани Змієвої (м. Київ), Надії Борисовської (м. Санкт-Петербург), Владлени Святаш (м. Харків).

Оцінювання передбачало комплексний підхід до фотографій як до творів складного синтетичного жанру. Враховувалося технічне виконання робіт, композиція, сюжет, оригінальність задуму, художність і відповідність тематиці конкурсу.

Для деяких конкурсантів фотовиставка «5-та стіна» стала можливістю вперше представити свою творчість в престижному харківському виставковому залі. Але серед учасників були і професіонали з великим досвідом у фотографії. Спочатку передбачалося за допомогою конкурсу розкрити фотоспільноті світ театру, але й, як виявилося, фотографи теж можуть багато чого сказати про театр. Для деяких з них театральна фотографія була terra incognita, як і сам театр. Під час підготовки до конкурсу багато харківських фотографів, завдяки сприянню Харківського будинку актора, змогли спробувати свої сили в цьому напрямку і відкрили для себе світ театру.

Кращі фотографії виставки представили для глядачів інший театр. Наприклад, у роботах Анжеліки Грекович образи надзвичайно графічні. Тіла акторів створює світловий промінь, контраст світла і тіні, чітка лінія. А персонажі мюзиклу «Cats», московського фотографа Георгія Розова, постають практично безтілесними істотами, бунтівними душами. Фотографії Ігоря Бойченко – це торжество миттєвостей. Яйце розбивається тільки раз і можливо тільки одне натискання на спускову кнопку. Образи театральної фотографії так само красномовні, як і театральні. Замислений Люцифер Тетяни Маркович самотньо крокує у синьому димі серед повалених стільців, і тут вже є історія і навіть передісторія. Персонаж живе і діє, як і на сцені. Саме дієвість поєднує театральну фотографію і театр, які відображають і доповнюють один одного.

Майстер емоційного портрету Володимир Лелюк на відкритті виставки зазначив: «В першу чергу, я ціную схоплену мить найбільшого емоційного вираження актора або яскраву графіку руху. Нажаль в середньому рівень конкурсних робіт не завжди високий, але більшість фотографій, що представлені на виставці, дуже сильні. Я сподіваюсь, що цей конкурс буде поштовхом для молоді, щоб підвищувати свою майстерність та опановувати нові горизонти фотографії».
Журі працювало в складі: Тетяна Іщенко – директор Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва; Владислав Мілявський – фотограф (Нью-Йорк, США); Володимир Лелюк – фотограф, член національної спілки фотохудожників України; Борис Блізнюк – фотограф, директор «Харківського фотоклубу»; Сергій Бичко – директор Харківського Будинку актора ім. Леся Сердюка.

Сховати метелика