Фотовиставка Влада Мілявського "Природа тиші" - 27 грудня 2012 року - 26 січня 2013 року | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Фотовиставка Влада Мілявського "Природа тиші" - 27 грудня 2012 року - 26 січня 2013 року

Влад МілявськийУ галереї «Мистецтво Слобожанщини» центру культури і мистецтва 27 грудня відкрилася фотовиставка «Природа тиші» Владислава Мілявського – нашого земляка, харків'янина, який зараз живе в Нью-Йорку (США). Техніку своїх робіт автор умовно визначає як фото-графіка.

На цій виставці представлені фотографії, зняті за останні 15 років в різних точках Земної кулі.

Фотовиставка Влада Мілявського «Тут ви можете побачити мої враження від Ямайки, Мексики, Італії та США,– розповідає автор.– Я знімаю безлюдні місця. Наприклад, всі звикли, що Нью-Йорк – це мегаполіс, в якому дуже багато людей, але одного разу я вийшов на вулицю о 5-й ранку, там не було ані душі, і для мене відкрилося зовсім інше місто, можливо, мені вдалося передати ту атмосферу, яка була в цьому місці ще до заселення його людьми. Коли навколо тиша, коли залишаєшся один на один з якимось місцем, то ти з ним ніби зливаєшся. У ці моменти тиші приходить відчуття пізнання чогось важливого».

Центральною роботою виставки, яка так і називається – «Природа тиші», стала фотографія сина Влада: маленький хлопчик лежить на пляжі.

«Діти завжди галасливі, і от коли вони набігалися до такої міри, що впали, і не можуть поворушитися, у цей момент вони починають думати. Дитина щось там колупає і раптом у своїй свідомості робить якесь відкриття. Ось такий момент глибинного споглядання мого 5-річного синочка я підловив і відобразив»,– розповідає Влад.

Фотовиставка Влада Мілявського І, дійсно, зупиняючись біля кожної фотографії, немов провалюєшся туди – в те місце тиші, і раптом починаєш відчувати себе частинкою всесвіту, і ось вже відступають на задній план якісь повсякденні проблеми і турботи. Помітивши такий ефект, свої роботи Влад напівжартома називає заправною станцією емоцій. Цьому сприяє і техніка, в якій виконані фотографії. Швидше, це фото-картини – мимоволі вдивляєшся: це акварель?

Фотохудожник О.Мальований та директор центру Т. Іщенко«Незважаючи на те, що майже всі роботи чорно-білі, я не імітую старі фото,– каже Влад.– Я не професійний фотограф. Швидше, я хотів перевірити можливості сучасної цифрової апаратури. Але спочатку, перед тим як натиснути на кнопку фотоапарату, у мене підсвідомо спрацьовує погляд художника, і знімаю це так, як би я це намалював як графік. Плюс – певний вид німецького паперу, на якому це все надруковано, що створює ефект акварелі. Все це дозволяє визначити мої роботи, швидше, як фото-графіку».

Особливим помічником в своїх графічних фото-художествах Влад вважає туман.

Фотовиставка Влада Мілявського «Це моя улюблена пора, коли опускається туман,– говорить він.– Я користуюся двома камерами, одна дуже гарна, але вона важка, і її кожного дня носити важко, але маленька в мене завжди з собою. Вона саме для таких моментів. Туман дає ефект розмиття заднього плану. Як дизайнерові мені подобається мінімалізм, тому підсвідомо я прагну відсікати зайве, залишаючи головне. Так от туман закриває всі зайві речі, залишається передній план, який ніби зливається із заднім, це дає простір, глибину. І в цьому є якась загадка».

Фотовиставка Влада Мілявського Свою першу персональну виставку Влад Мілявський свідомо зробив саме в Харкові, місті, де він народився, де вчився в художньому училищі.

«Ця виставка – ще й данина моєму батькові (харківському фотографу), так склалося, що він місяць тому помер, я майже його не знав, але, безумовно, його генетичний код в мені працює, і я йому за це вдячний»,– каже Влад.

А ось у наступній серії фоторобіт, яку задумав Влад Мілявський, будуть вже й харківські вулички. Вірніше, закуточки – тихі місця, які об'єднують різні міста і країни.

Фотовиставка Влада Мілявського «Мені подобається знаходити схожі місця в різних точках світу. От якщо не підписати, часом важко зрозуміти, Україна це чи Ямайка. Наприклад, на Ямайці точно так само фарбують стовбури дерев у білий колір, точно такі самі нашвидку збиті великими цвяхами лавки і бабусі ходять в бігудях. Я хочу зробити таку серію схожих місць планети,– ділиться планами фотохудожник.– Влітку я знімав Харків. Пішов знайомим з дитинства маршрутом і став знімати Бурсацький спуск, Клочківську, планетарій, тихий центр. І хочу знайти такі місця в інших країнах. Схожих місць багато, особливо якщо вони безлюдні. Ось Бруклін, приміром,– та ж Клочківська, все таке рідне. Знімаю Бруклін, і згадую серію Михайлова про вулицю Клочковську – майже один в один».

Влад вважає себе людиною світу. На запитання, де його батьківщина, він називає три місця: Харків, Нью-Йорк і... Ямайка.

Фотовиставка Влада Мілявського «Коли мій синочок був маленький, ми з ним жили вже в Америці (я виховую його сам, по суті, з 10-місячного віку), і я вирішив вивезти його на природу. Ми приїхали на Ямайку, в село, і вирішили просто там пожити. Мій син там навіть до школи ходив, ми провели там багато часу. І за багато років утворилося чимало друзів, тому для нас це рідне місце,– міркує Влад.– Скрізь різні люди, і в Харкові є неординарні особистості, яких більше ніде не зустрінеш, і в Америці формується коло спілкування за інтересами».

Фотовиставка Влада Мілявського Та й рішення виїхати до США 20 років тому виникло у Влада з бажання вільно пересуватися по світу, подорожувати, дізнаватися, як живуть люди. Недарма єдиною кольоровою фотографією цьогорічної виставки стала ще одна знакова робота, на якій зображений будинок без вікон і дверей.

«Прийнято вважати, що будинок – це місце, куди ніхто не може зайти, крім близьких людей, а будинок без вікон і дверей відкритий для всіх, як храм. Це такий символізм для мене»,– зізнається автор.

Побачити природу тиші, прислухатися до неї, замислитися про щось глибинне слідом за Владом Мілявським можна до 26 січня 2013 року – у галереї «Мистецтво Слобожанщини» за адресою: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід зі сторони площі Свободи). Час роботи: ВТ – СБ, 11:00 – 19:00, без перерви. Тел./Факс: (057) 717-10-40. Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Довідка. Владислав Мілявський – професійний художник, закінчив Харківське художнє училище. Займається дизайном, розробками програм для мобільних та супутникових пристроїв і travel-фотографією. Один із засновників музичного незалежного лейблу в Нью-Йорку (продюсерство і видання світової фатальної і психоделічної музики), відомого в Європі і США як «Trail Records» (trailrecords.net).

Постійна адреса статті тут

Відео про виставку тут

Ось що пишуть про цю виставку у ЗМІ

Віртуально відвідати виставку можна тут

Сховати метелика