Народний календар: Введення | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Народний календар: Введення

ЗимаЦикл зимових свят відкриває Введення в Храм пресвятої Богородиці, що припадає на 4 грудня. В народі цей празник називають також Виденням або Третьою Пречистою. На Куп'янщині старі люди пояснювали: «На цей день Бог одпускає праведних душ подивитися на своє тіло. Потому воно і називається цей день Виденням, що душа дивиться на своє тіло».

Сьогодні господарі примічали, хто першим завітає до їхньої оселі. Зустріти на порозі чоловіка вважалося гарним знаком, а ось коли прийде яка жінка – чекай біди. Тому часто жіноцтво в українських селах воліло цього дня взагалі з хати не виходити, аби не накликати на себе осуд сусідів. Остерігалися також позичати гроші.

Вважалося, що до Введення треба завершити всі польові роботи, аби земля мала змогу перепочити до весни. Деінде в Україні від сьогодні аж Благовіщеня (7 квітня) не гоже було збивати на воді прачами білизну, щоб не накликати бурю на поля, та терти коноплі. Хто ж не впорався до Третьої Пречистої, відтепер працював уночі, аби сусіди не бачили. Проте думками селянин завжди був у господарстві, ось і сьогодні примічав: «Як Введення мостить мостки, а Микола забива гвіздки, то люта зима буде». А «Як ляже глибока зима, готов глибокі закрома: буде хороший урожай».

Сховати метелика