Виставка рушників «Закодоване щастя» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Календар подій Печать
Події року Події місяця Події тижня Сьогодні Пошук Перейти на місяць
Виставка рушників «Закодоване щастя»
Понеділок, 18 Червень 2018Переглядів : 26085

З 5 червня по 22 вересня 2018 року КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» презентує виставку рушників «Закодоване щастя».

В експозицію увійшли роботи провідних майстринь вишивки Харківської області, а саме: Ярослави Єльнікової (Харківський район), Любові Бугар (Первомайський район), Галини Бойченко (м. Зміїв), Марії Горенко та Валентини Мірошніченко (м. Ізюм), Тетяни Танчук (м. Харків), Тетяни Костенко (Золочівський район), Наталії Акімової (м. Харків).

Рушники виконані в різноманітних техніках вишивки: хрестик, гладь, білим по білому, занизування, мережки, а також унікальні ткані кролевецькі рушники Тетяни Федосової (Харківський район).

Важко уявити традиційну українську хату без рушника. Він грав важливу роль в побуті та обрядах українського народу. Майстрині для кожної значної події у житті вишивали окремі рушники, вкладаючи у візерунки оберегову символіку. Після виконання обрядової функції рушник прикрашав інтер'єр хати і слугував не тільки оберегом, але і декоративним елементом. Мовою рушників українські дівчата та жінки висловлювали власні сподівання та мрії. Знаками, закодованими на вишитих полотнах, просили богів про допомогу у нагальних життєвих проблемах: багатий врожай, хороший приплод худоби, вдале полювання і відтворювали ними своє філософське розуміння природи і системи Світобудови.

Метою виставки є відновлення історичної пам’яті через вміння читати символи й знаки, зашифровані в українських старовинних рушниках.

Протягом роботи виставки кожен відвідувач матиме змогу долучитися до інтерактивної етно-гри «Закодоване щастя» і дізнатися значення улюблених українських орнаментів.

Вхід вільний.

Місце : м. Харків, вул. Пушкінська, 62
Контакти : Довідки за тел.: (057) 725-12-46
Час роботи: з 10.00 до 17.30, вихідний – субота, неділя. Сайт: http://www.cultura.kh.ua/, Канал на You Tube – Харьковский областной центр культуры и искусства

Назад

Сховати метелика