Фольклорний гурт «Муравський шлях» обласного центру культури і мистецтва святкує 30-річчя! | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Фольклорний гурт «Муравський шлях» обласного центру культури і мистецтва святкує 30-річчя!


alt30 листопада 2013 року фольклорний гурт «Муравський шлях» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва святкує 30-річний ювілей. На честь цієї події відбудеться концерт-зустріч фольклорних колективів України та Росії, що має назву «Височенько піднімаймось, свого роду сподіваймось...». Місце проведення: зал Обласного організаційно-методичного театрально-концертного центру (колишня мала зала ХНАТОБу ім. Лисенка, вул. Сумська, 25). Початок – о 14.00. Вхід вільний.

altУ програмі – пісні і танці відомих фольклорних гуртів. Гості: фольклорний ансамбль «Воля» (м. Вороніж, Росія), фольклорний ансамбль «Пєрєсєк» (м. Бєлгород, Росія), славетний автентичний Народний фольклорний колектив «Древо» (с. Крячківка Пирятинського району Полтавської області). Харківські гурти: Народний аматорський фольклорний гурт «Калинонька» (с. Лиман Зміївського району), народний аматорський фольклорний гурт «Слобода» (с. Руська Лозова Дергачівського району), Зразковий фольклорно-етнографічний гурт «Мережка» Маріїнської гімназії № 6 м. Харкова, Ансамбль народної музики «Ярмарок» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, Театр народної пісні «Таліца» (сел. Бабаї Харківського району), Муніципальний театр народної музики України «Обереги» м. Харкова, Народний художній фольклорно-етнографічний гурт «Вербиченька» Нововодолазького БДЮТ, Фольклорний гурт «Стежка» Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського, Фольклористичний гурт «Фарби» Харківської державної академії культури, Фольклорний ансамбль «Лада» Харківської державної академії культури, Фольклорний ансамбль «Слобожаночка» Харківського училища культури та гармоніст Іван Ярмак (сел. Велика Данилівка м. Харкова).

altТакож на цьому ювілейному заході відбудеться презентація нового диску «Муравського шляху» під назвою «Що в сінечках голубець гуде...», записаного на харківській «НН Студії». Третина пісень, що увійшли до диска, представляють харківську традицію, інша частина – різножанрові пісні з Полтавщини.

alt«Особливу вдячність хочеться висловити тим сільським виконавцям, які подарували нашому гурту ці пісні, – каже керівник «Муравського шляху» Галина Лук'янець. – З носіями традицій учасники нашого гурту спілкувалися особисто, народні виконавці співали для нас, передаючи духовну енергію минулого. Сподіваємося, що і слухачі відкриють для себе цю духовну скарбницю. На диску можна почути декілька пісенних творів із села Клюшниківка Миргородського району Полтавської області, традиції якої знавцям фольклору знайомі з виданого 1997 року касетного аудіо-альбому. «Муравський шлях» співає клюшниківські пісні з 1989 року. Нажаль, вже пішло з життя покоління чудових автентичних виконавців, та й не все із записаного тоді увійшло до касети. Вдалося зберегти і тепер записати на диск твір справжній пам'ятник клюшниківської традиції – ліричну пісню «Вилітала галка... », яка вже здавна стала й візиткою «Муравського шляху». У «полтавському» репертуарі також – твори з села Матяшівка Великобагачанського району. Вокальний лідер автентичного гурту, від якого були записані весільна «Що в сінечках голубець гуде... » та веснянка «Ой, ти, синенький пролісочку...», баба Вася (Василина Пантелеймонівна Онищенко) – неперевершена співачка з роду, про який усі в селі говорили як про талановитих співаків, і яка питала під час запису: «Вам із викрутасами співати?..», – згадує Галина Лук'янець. – Навряд чи ми змогли відтворити усі її мелізматичні та інтонаційні викрутаси... Це останнє покоління хранителів старовинної манери співу добре розуміло їхню цінність і зневажало спрощений спів сучасників. З харківського матеріалу – «миколаївська» колядка, типова для Слобожанщини, улюблені нами чумацька «Ой то й з-за гори...», лірична «Та нема гірш нікому, як тій сиротині...», – характерні зразки слобожанської манери розспіву. Колядку «Ой хто, хто Миколая любе...» записано від Ганни Трохимівни Зей, видатної народної виконавиці з селища Польова Дергачівського району. Ганни Трохимівни вже немає на світі, але нашій учасниці Мирославі Семеновій вона встигла передати неймовірну кількість пісень, ігор, казок та іншого фольклорного матеріалу. «Ой ти, дядьку Мусію...» з Борівського району – жартівлива «нісенітниця», зміст якої не одразу доходить до розуму (повтор останніх двох куплетів – не «клубний» прийом завершення твору, а логічний висновок попередніх веселих порівнянь, ствердження того, чого аніяк не може бути в дійсності («багатий мужик»)). Простенькі стройові з Валківського району (козацька «Ой там коло річки...» та солдатська «Як погнали та й наших некрутів...») – невід'ємна частина місцевої співочої історії, пов'язаної з козацтвом та військовим стилем життя Слобожанщини».

 Про ювілярів.

Фольклорний гурт «Муравський шлях» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва (керівник – Заслужена артистка України Галина Лук'янець) вже багато років представляє традиційну народну культуру сходу України – Слобожанщини та сусідньої Полтавщини. Початком історії гурту став 1983 рік, коли у колі студентів-учасників клубу самодіяльної пісні Харківського університету виникло бажання співати спочатку просто народні, а потім і місцеві слобожанські пісні. Народилася й незвична на той час назва гурту – «Слобожани». З самого початку фольклористом колективу стала Віра Осадча, з тих часів і до нині у гурті співає Андрій Ружинський. Згодом склад змінювався, поповнювався переважно студентською молоддю з різних гуманітарних, і не тільки, напрямів. У колективі завжди гуртувалися цікаві та яскраві особистості, творчі пошуки привели до нової назви гурту – «Муравський шлях». Майже від моменту створення учасники колективу захопилися збирацькою діяльністю, репертуар активно поповнився не лише експедиційними записами Віри Осадчої, а й завдяки експедиціям Г. Лук'янець, Д. Лебединського, М. Семенової Харківською, Полтавською та Сумською областями України. Наразі колектив є найвідомішим фольклорним осередком Харкова, живим музеєм традиційної культури Слобожанщини, спрямованим на збереження автентичної манери звучання та відтворення усієї жанрової палітри місцевого фольклору: пісень, танців, награвань, ігор та обрядів.

«Муравський шлях» – учасник та лауреат численних міжнародних фольклорних фестивалів в Україні та за її межами. Впродовж усього періоду існування гурт веде активну культурно-просвітницьку діяльність, має добрих друзів в Україні та інших країнах, живе насиченим творчим життям. Учасники співають, танцюють та навчають своїх пісень, танців, ігор усіх, хто заходить на теплий вогник репетицій, зустрічається з ними на фестивальних шляхах. Кращі зразки слобожанського фольклору у виконанні «Муравського шляху» увійшли до аудіокасет «Пісні української землі» (УКСП «Кобза», м. Київ, 1990) та «Колядки. До 2000-річчя Різдва Христового», Ч.2 (Київ, 2000), а також до компакт-дисків «Український автентичний фольклор». Ч.1. («Артвелес», м. Київ, 2002), «Країна мрій 2004» («Артвелес», м. Київ, 2004). У 2008 р. гурт випустив перший офіційний компакт-диск «Понад нашим яром» (СТ «Укрмюзік»).

Сховати метелика