Харківські письменники відсвяткували 80-річчя НСПУ: епоха відходить, література залишається | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Харківські письменники відсвяткували 80-річчя НСПУ: епоха відходить, література залишається

Спілка письменниківЗасідання Харківської обласної організації Національної спілки письменників України, присвячене святкуванню 80-річчя спілки, пройшло 14 серпня 2014 року в Обласному центрі культури і мистецтва. На заході харківські письменники подивилися фільм-презентацію про літературне життя міста з кінця 20-х років до сьогодення, а потім розпочалися поетичні читання.

Організація була створена 12 серпня 1934 року у Києві на I Всеукраїнському з'їзді радянських письменників як Спілка радянських письменників України — складова частина Спілки письменників СРСР, створеної того ж року.

«Харків завжди був багатий на творчі осередки, тут вирувало літературне життя. Коли до мене приїжджають друзі, я обов'язково проводжу для них екскурсії Харковом, розповідаю історії окремих будинків. Наприклад, на вулиці Червонопрапорній у будинку Василя Еллана-Блакитного збирались члени союзу українських пролетарських письменників «Гарт», там розпочиналися літературні суперечки. На Сумській навпроти театру Шевченка була редакція газети «Вісті», де працював Хвильовий, Еллан-Блакитний, Сосюра. А у будинку на вулиці Пушкінській, де зараз знаходиться Харківська академія безперервної освіти, раніше була редакція відомого журналу «Молодняк», пізніше перейменованого у «Дніпро», -- розповів поет В'ячеслав Романовський. – Багато будинків у Харкові дихають тими часами і підтримують відчуття, що ми є наслідувачами та продовжувачами того творчого процесу, який дав українській літературі стільки великих імен».

В'ячеслав РомановськийУ 30-х роках підставою для створення Спілок письменників України та СРСР була постанова ЦК ВКП(б) «Про перебудову літературно-художніх організацій». За цією постановою, ліквідовано всі літературні організації, які на той час ще існували (в Україні —ВУСПП, «Плуг», «Молодняк», «Західна Україна»), і був створений підготовчий комітет для організації єдиної Спілки письменників СРСР і відповідних республіканських комітетів.

«80 років – це не стільки ювілей, а, скоріше, вшанування форми існування української літератури з 30-х років двадцятого століття до сьогодні. Поза спілкою літературне життя або не існувало, або майже не існувало. Радянська влада створила цю форму і почала її заповнювати тими письменниками, які вижили після репресій», -- зазначив голова Обласної організації НСПУ Анатолій Стожук.

Ухвалений тоді статут СП СРСР зобов'язував радянських письменників до активної участі в соціалістичному будівництві і підпорядкування політиці Комуністичної партії. Статут визначав і єдино дозволений для радянської літератури творчий метод — соціалістичний реалізм, в основу якого було покладено засади «партійності та народності».

Ірина Скрипник«Говорити про нашу спілку – це говорити про минуле, -- підкреслив поет Анатолій Перерва. – За радянських часів вона була репресивним органом, повністю підконтрольним НКВС, що включав письменників до організації та виключав з неї. Але водночас спілка була і творчим осередком, де можна було поспілкуватися з однодумцями, де було й багато хорошого. Останнім часом від нас йде багато членів організації, серед яких є і молоді письменники, і наші старі друзі. Відходить епоха, і це процес незворотній».

І все ж таки у харківській організації спілки залишається ще багато талановитих прозаїків, драматургів та поетів. Переконатися в цьому можна було під час поетичних читань на засіданні спілки, в яких взяли участь такі поети, як В'ячеслав Романовський, Анатолій Перерва, Ірина Скрипник, Анатолій Мірошниченко, Віктор Бойко та інші. Прозвучали як відомі вірші, що вже стали класикою, так і нові поезії, які в дусі традицій Спілки письменників відображають актуальні процеси в українському суспільстві.

Фотографії з засідання

 
 
Сховати метелика