Стратегію розвитку культури до 2025 року обговорюватимуть у 7 регіонах, зокрема і у Харкові | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Стратегію розвитку культури до 2025 року обговорюватимуть у 7 регіонах, зокрема і у Харкові

strategiyaТема загальної стратегії розвитку культури до 2025 року, розробкою якої наразі займається Міністерство культури України, обговорювалася в рамках семінару для начальників (завідувачів) відділів (секторів) культури і туризму районних державних адміністрацій та міст обласного підпорядкування, що відбувся 12 листопада 2014 року в Обласному центрі культури і мистецтва. Про плани Міністерства на найближчий рік розповіла колегам начальник відділу культури мистецтва та навчальних закладів Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації Наталія Плотнік, яка нещодавно повернулася з 3-денної конференції в Києві, присвяченої майбутній культурній політиці України.

«У міністерства зараз нова політика, нове бачення розвитку нашої культури в країні. Ми ідем в Європу, і нас готують до європейських цінностей. 3-денну конференцію в Києві фінансував уряд Німеччини. Німці знають наші проблеми, і як ми відрізняємося від європейських країн у сфері культури. Ми повинні прийти в Європейський Союз справжніми партнерами, змінити своє пострадянське світосприйняття. Тому Міністерство культури згодом перейменують у Міністерство культурної політики, і ми з вами будемо займатися культурною політикою, використовуючи ті напрацювання, які в нас є, і кращий європейський досвід», - підкреслила Наталія Плотнік.

Вона розповіла, що зараз вже розробляється стратегія розвитку культури до 2025 року. Відповідно до постанови про імплементацію вступу в ЄС за створення стратегії відповідає Міністерство культури. Написати цю стратегію уповноважили робочу групу, в яку наразі входять в основному тільки представники громадських організацій та благодійних фондів. Тому працівники культури повинні активно долучитися до процесу розробки стратегії, щоб вона була наближена до реалій роботи системи культурних закладів.

Проект стратегії вже є на сайті Міністерства культури, і на його основі вже розроблений проект дорожньої карти, тобто плану дій, щоб цю стратегію реалізувати. До дорожньої карти входять такі пункти: відкриття офіційного сайту проекту, аналіз документів української культурної політики попередніх періодів; організація 7-ми одноденних стратегічних регіональних зустрічей та міжрегіональної конференції в Києві для обговорення основних проблем та ключових рішень, а також візії культури; розробка відповідних моделей політичних реформ і трансформаційних процесів та ін. Остаточне прийняття документа стратегії заплановане на жовтень-грудень 2015 року.

strategiya3В рамках 7 круглих столів, запланованих Міністерством, які пройдуть у різних регіонах України і, зокрема, у Харкові, працівники культури області зможуть обговорити стратегію та внести свої пропозиції у її зміст. Важливу роль у процесі обговорення має спілкування із європейськими колегами, які представлять свій досвід розвитку у сфері культури.

«Ми спілкувалися з представниками Департаменту культури Мюнхену. Вони розповіли, що жодний підвідомчий заклад не отримує стовідсоткове фінансування від держави. Такі організації, окрім комерційної діяльності, активно співпрацюють з фондами. Керівництво закладу готує план на рік, який повністю складається з проектів. До кожного проекту прописаний окремий кошторис, а також штат співробітників, який може варіюватися в залежності від маштабу заходу. Це стимулює конкуренцію між працівниками, які, таким чином, працюють на контрактній основі та зацікавлені в результаті. Скоріш за все, таку схему роботи введуть і в Україні», - розповіла Наталія Плотнік.

На семінарі працівникам культури роздали матеріали дорожньої карти проекту «Культура 2025», а також пропозиції для стратегії розвитку культури, що були запропоновані учасниками київської конференції. Ознайомлення з цією інформацією необхідно для того, щоб харківська делегація активно включилася у всеукраїнський ініціативний рух та зробила свій внесок у планування майбутніх реформ у сфері культури.

Сховати метелика