Регіональний семінар «Участь меншин у житті суспільства – загальне поняття та міжнародні стандарти» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Регіональний семінар «Участь меншин у житті суспільства – загальне поняття та міжнародні стандарти»

 DSC 0037

   Значна подія відбулась 6 квітня 2015 року у Харкові на історичному факультеті ХНПУ ім. Г.С. Сковороди – перший регіональний семінар із циклу семінарів «Участь національних меншин у суспільному житті, включаючи взаємодію з державними органами у Білорусі, Молдові і Україні». Метою семінарів є виявлення потреб у розвитку діалогу між офіційною владою та організаціями меншин, обговорення оптимальних форм цього діалогу і надання імпульсу до участі меншин у суспільному житті.

   Організатором семінарів виступив Європейський центр з Питань Меншин (ЄЦПМ) за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Данії. ЄЦПМ є незалежним міжнародним дослідницьким інститутом, заснованим урядами Німеччини, Данії і федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн. Центр здійснює прикладні розробки і проводить дослідження у галузі політики, надає інформацію, документацію та консультації з питань регулювання відносин з меншинами у Європі.

DSC 0058   Семінари відбудуться у рамках «Програми Східного Партнерства: Національні меншини та етнополітичні питання. Білорусь – Молдова – Україна». Метою цієї Програми є підвищення ефективності управління та заохочення державної політики, спрямованої на забезпечення соціальної рівності та поліпшення взаємодії держави з національними меншинами, між центральною та місцевою владами, підвищення рівня довіри й співпраці між державними інститутами і громадянським суспільством.

   У регіональному семінарі «Участь меншин у житті суспільства – загальне поняття та міжнародні стандарти», який відбувся у Харкові, взяли участь співробітники офіційних структур, що займаються питаннями етнічної політики, представники організацій громадянського суспільства та науковці із Харкова та Дніпропетровська. Учасники семінару прослухали лекції на теми «Захист меншин та його основні компоненти» (Олександр Осипов, старший науковий співробітник ЕЦПМ) та «Вступ до понять участі національних меншин у суспільному житті. Обговорення моделей участі національних меншин. Приклади ЄС та країн Східного Партнерства» (Ева Хілінські, в.о. директора регіонального офісу ЄЦПМ на Кавказі).DSC 0008

   Серед питань, що обговорювалися, були наступні: у чому особливості розуміння етнокультурних, мовних чи релігійних відмінностей в Україні; як розуміються проблеми участі меншин у суспільному житті; які проблеми залишаються недостатньо поміченими і зрозумілими державою і громадською думкою, у тому числі, і в сфері культури та ін. Поряд з іншим, аудиторія дійшла висновку, що однією з головних проблем етнічних меншин в Україні є той факт, що спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин є Міністерство культури. Однак комплекс проблем, пов'язаний із правами національних меншин, знаходиться далеко за межами лише культурницьких заходів.

   Тим не менш, саме офіційна етнокультурна політика, її сфера, межі та зміст, моделі співпраці з владою у цій галузі – тема наступного семінару.

Сховати метелика