Передача досвіду: в ООМЦКМ відбувся семінар-практикум з писанкарства | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

Передача досвіду: в ООМЦКМ відбувся семінар-практикум з писанкарства

 DSC 0866

   У перший тиждень після Великодня, 16 квітня 2015 року, Обласний організаційно-методичний центр культури та мистецтва став справжнім осередком писанкарства: зі всієї Харківщини сюди з'їхалися викладачі гуртків і студій образотворчого мистецтва на обласний семінар-практикум з писанкарства.

   Фарбування та прикрашання яєць було поширене на території України ще задовго до прийняття християнства. Цей вид мистецтва існував у багатьох народів світу. Шкаралупу писанок знаходили при археологічних розкопках цивілізацій, що існували більше 3000 років тому. Традиційно яйце символізує життя та Всесвіт. З прийняттям християнства язичницькі символи трансформувались та стали пов'язуватись із дійством освячення паски під час найголовнішого християнського свята — Великодня, звідки і пішла їхня назва — «великодні яйця».

   Мета семінару-практикуму з писанкарства – передання досвіду більш досвідчених майстрів та етнологів викладачам гуртків. Тема виявилась дуже актуальною, а тому глядацька зала була вщент заповнена: 37 керівників гуртків і студій образотворчого мистецтва міст та районів Харківської області приїхали, аби навчитися мистецтву розпису писанок.

   Захід складався із двох частин: теоретичної та практичної. Дослідження теми писанкарства надзвичайно цікаве та масштабне. З деякими теоретичними аспектами цього виду мистецтва присутніх познайомили доповідачі семінару.

   Відкрила теоретичну частину заходу голова Спілки етнологів та фольклористів Харкова Олійник Наталія Петрівна. У темі своєї доповіді «Використання яйця і писанки в традиційній культурі України» вона розкрила питання історії виникнення писанки, її використання в побуті та значення в українській культурі.

   Яскравою доповіддю, сповненою численними прикладами та фото, відзначилася президент Харківського міського клубу писанкарства ім. А. Овчаренко Кравченко Наталія Дмитрівна, що представила тему «Розвиток писанкарства на Харківщині». Вона розповіла про діяльність клубу, своїх талановитих учнів та їх досягнення, а також поділилася враженнями про поїздку в Київ на Всеукраїнський фестиваль писанкарства, де учні клубу, разом із учасниками зразкового художнього колективу гуртка писанкарства «Дивосвіт» КЗ «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», представляли Харківську область.

   З великою цікавістю слухали глядачі Волкову Ларису Володимирівну, керівника зразкового художнього колективу гуртка писанкарства «Дивосвіт» КЗ «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», ученицю А. Овчаренко, яка виступила із темою «Валеологічні аспекти писанкарства». Вона наголосила на важливості вивчення орнаментів писанки саме крізь призму науки валеології. «Валеологія – наука про здоров'я. Більша частина рослинного орнаменту писанки – це лікарські рослини, багато тваринних орнаментів символізують силу, здоров'я, довголіття». Окрім цього, Лариса Володимирівна розказала про свій шлях до мистецтва писанкарства та мрію створити власний гурток, що стала реальністю.

   Приємно відзначити участь у семінарі молодих науковців. Таким є Бондаренко Михайло Юрійович, голова Харківського обласного осередку Всеукраїнської спілки молодих дослідників фольклору. Учасники семінару з великим захопленням та цікавістю слухали його доповідь «Богиня-Берегиня. Образи, які впливають на наше життя».

   Кравчинська Олена Володимирівна, викладач класу образотворчого мистецтва «Барвіночки» Височанської дитячої школи мистецтва у своїй доповіді «Методичні особливості викладання писанкарства на заняттях шкіл естетичного виховання», поділилася досвідом та методичними розробками щодо викладання писанкарства для дітей. Отримані знання стануть у нагоді присутнім викладачам з області.

   Учасникам семінару-практикуму дуже пощастило: практичну частину зголосилися провести визнані писанкарі, почесні гості з Києва – Влеленко Тетяна Вікторівна, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України у м. Києві та Кліторова Любов Григорівна, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України у м. Києві. Для зручності учасників семінару, був встановлений відеопроектор з прямою трансляцією роботи майстрів на великий екран, завдяки чому усі присутні могли бачити як створюється писанка.

   Захід виявився дуже насиченим. Усі присутні спробували виробити власну писанку, використовуючи різні техніки, поспілкувалися із колегами, обмінялись досвідом. Мистецтво писанкарства варто того, щоб його вивчати та розповсюджувати. І як влучно зазначила одна з учасниць семінару «Писанка – це зв'язок поколінь, sms-ка, яка дійшла до нас через 2000 років».

Фотогалерея семінару:

Сховати метелика