Названі переможці Обласного конкурсу на кращу вишивку хрестиком «Візерунком стане рідний край» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Названі переможці Обласного конкурсу на кращу вишивку хрестиком «Візерунком стане рідний край»

30 06 2015 

   Довгоочікувана та урочиста подія відбулася 25 червня 2015 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва – оголошення результатів голосування та нагородження переможців обласного конкурсу на кращу вишивку хрестиком «Візерунком стане рідний край».

   Нагадаємо, що вишита мапа стала завершальним етапом конкурсу, який розпочався 1,5 роки тому. Майстри з усіх 27 районів Харківської області працювали над створенням вишитої мапи. За розміром вишивані роботі різні, повторюють адміністративні території та пропорційні їх площі. Оригінальний сюжет кожної з них розкриває особливості району. Загальний розмір мапи 3×3 метри.

   Усі бажаючі мали можливість віддати свій голос за будь-який район з 14 травня до 20 червня           2015 року. Проголосувати можна було як на сайті Центру культури і мистецтва, так і безпосередньо під час відвідування виставки.

   Майстри з усіх районів області з'їхалися, аби дізнатися, хто ж стане переможцем. Привітальним словом розпочав захід керівник Департаменту культури і туризму Харківської ОДА Олег Анатолійович Яцина. Директор Центру, Людмила Григорівна Омельченко, оголосила переможців конкурсу.

   За результатами голосування були визначені переможці онлайн голосування та голосування під час відвідування виставки.

Переможці онлайн голосування:

І місце:

Валківський район.

Куратор проекту та художник ескізу: Тимошенко Ольга Володимирівна.

Майстер вишивки: Гончаренко Ольга Миколаївна.

   Робота поєднує в собі живописність сюжету, ретроспективу презентації та майстерність виконання вишиваного фрагменту. В центрі композиції розташовано герб району, який відображає провідні галузі економіки – сільське господарство та нафто-газовидобування. Історичний та культурний потенціал району представлений у вигляді дворянської садиби ХVIII ст. у Старому Мерчику, що потонула у квітучих та плодоносних садах. Природні багатства – дендропарк «Литвинівка» та заповідне урочище «Довжик» відображені фрагментом водойми з чаплею.

ІІ місце:

Первомайський район.

Куратор проекту: Павлова Ольга Анатоліївна.

Художник ескізу: Фоєвцев Микола Олександрович.

Майстер вишивки: Бугар Любов Миколаївна.

   Композиція фрагменту району повністю відтворює його герб. На тлі основних кольорів району – зеленому, жовтому та блакитному розміщені: ріг достатку як символ багатства краю, сонце та колоски на тлі пашні, та історичне минуле Первомайщини – одна з трьох фортець Української оборонної лінії – Єфремівська, Олексіївська та Михайлівська (вали збережені до сьогодні), які були збудовані за наказом імператриці Анни Іоанівни для захисту південного кордону Російської імперії від татаро-турецьких набігів.

ІІІ місце:

Нововодолазький район.

Куратор проекту: Волотка Оксана Володимирівна.

Художник ескізу та майстер вишивки: Димитрів Ольга Григорівна.

   Композиційно робота нагадує об'ємну карту місцевості з пташиного польоту, з символічним зображенням особливостей кожного з районних центрів. В центрі розмішено герб району, який представляє собою чотирикутний щит, розділений по діагоналі на чотири кольори. У центрі щита знаходиться стилізоване зображення фортеці з перехрещеними саблею та мушкетом, які символізують залишки турецького валу поблизу сіл Княжне та Мелихівка. Щит обрамлений традиційним слобожанським вінком, який складається із золотого листя дуба, перев'язаного блакитною стрічкою, шестернею зі снопом у верхній частині.

За підсумками голосування під час відвідування виставки:

І місце:

Харківський район.

Куратор проекту: Пономаренко Вікторія Володимирівна.

Художник ескізу: Пянида Людмила Євгенівна.

Майстер вишивки: Єльнікова Ярослава Миколаївна.

   Робота відрізняється вишуканим рішенням композиції, що поєднує в собі історизм презентації та майстерність виконання вишиваного фрагменту. Історичне минуле району представлено зображенням козака-вершника – легендарного кошового отамана Івана Сірка, сім'я якого мала маєтності в Мерефі. Дев'ять пам'яток архітектури, серед яких шість діючих православних храмів, відображені Храмовим комплексом у центрі композиції. Плеяда відомих письменників, діячів культури, що мають відношення до творчого потенціалу району зображено в образі мандрівного філософа Григорія Сковороди. Проміні сонця, що перетворюються у веселку з українською орнаментикою виступають об'єднуючим елементом між історичною спадщиною та сучасністю.

ІІ місце:

Вовчанський район.

Куратор проекту: Садовська Світлана Олексіївна, Гончаров Артем Валерійович.

Майстер вишивки та художник ескізу: Кириченко Володимир Володимирович.

   Земля Вовчанського району щедра на дари. Виробництво соняшникової олії – один із основних напрямків промисловості району. Тому основою композиції виступає соняшникове поле під блакитним небом Вовчанщини. Герб Вовчанського району – золотий ріг достатку та кадуцей, а по нижньому лазуровому полю «біжить» срібний вовк – символ Вовчанщини. Щит увінчано стилізованим зображенням шестерні, над якою розташовано сім золотих колосків та обрамлено вінком із золотого дубового листя, перевитого лазуровою стрічкою.

ІІІ місце:

Дворічанський район.

Куратор проекту: Куценко Юрій Віталійович.

Художник ескізу: Галець Наталія Миколаївна.

Майстер вишивки: Саніна Наталія Андріївна.

   Основою композиції роботи району стали чарівні краєвиди Дворічанщини. Віковічні крейдяні гори понад Осколом і заплавними озерами, соснові і листові ліси, куточки незайманої природи, де збереглася в первісному вигляді місцева флора і фауна – це національний природний парк «Дворічанський», краса і гордість району.

Були оголошені переможці за номінаціями:

- Борівський район у номінації «Найкраще композиційне рішення»;

- Богодухівський район у номінації «Лаконічне розкриття теми»;

- Краснокутський район у номінації «Гармонійне поєднання теми»;

- Сахновщинський район у номінації «Найкраще стильове рішення»;

- Кегичівський район у номінації «Найкраща презентація»;

- Зачепилівський район у номінації «Метафоричність образу»;

- Зміївський район у номінації «Найкраща візуалізація традицій району»;

- Великобурлуцький район у номінації «Мальовничий сюжет».

   Усім переможцям були вручені подяки та сувенірні буклети із зображенням та описом усіх фрагментів мапи.

   Одна з організаторів конкурсу, Ганна Лівада, ділиться своїми враженнями з приводу голосування: «Значна кількість голосів надійшла одразу після початку голосування. Люди з усієї області масово приїжджали, щоб проголосувати за свій район. В інтернеті голосів було набагато більше. Це обумовлено великою кількістю сюжетів харківських та всеукраїнських телеканалів та інформацією в інтернет-виданнях, у пресі. Це перший такий масштабний масовий проект, що був організований Центром культури. Гадаю, нам повністю вдалося його реалізувати. Я задоволена результатом проекту та голосування. Сподіваємось, ця мапа – це тільки початок нашої роботи з усіма районами Харківської області».

   Тож, вітаємо переможців та бажаємо подальших творчих успіхів!

Сховати метелика