У Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва пройшов концерт кобзарської музики | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

У Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва пройшов концерт кобзарської музики

 DSC 0278

   21 жовтня 2015 року у виставковій залі Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбувся концерт кобзарської музики, присвячений 180-літтю від дня народження видатного харківського кобзаря ХІХ-ХХ століть Гната Гончаренка.

   Розпочався концерт з автентичних балад, притаманних нашому Слобідському краю, у виконанні корифея кобзарства Харківщини, стихівничого Івана Попова. Саме його виступ став для глядача прикладом традиційного Слобідського стилю співу кобзарів без інструментів. А потім,  зал наповнився тихими та ліричними, навіть, певною мірою, магічними мотивами, що зміг відтворити Андрій Барсук, як би ще раз доводячи, що саме кобзарі, за допомогою народної магії, мають ключі від світу.

DSC 0226   Щиро, по-справжньому, виступив наймолодший учасник концерту Тиміш, який своїм виступом довів, що єдність вікових, предковічних традицій кобзарства з сучасністю нерозривна. І це стало ще ясніше, як тільки затишний зал наповнився автентичним звучанням народної пісні рідної Слобожанщини у виконанні гурту «Муравський шлях». А потім із Миргородським стилем кобзарської музики усіх присутніх познайомив гість зі Львова Ярослав Крисько, що виконував псальма, пронизані духовністю, щирістю та надією.

   І вже після цього, виконуючи твори безпосередньо з репертуару Гната Гончаренка, Назар Божинський (до речі,  ведучій концерту) подарував глядачам і неприховану тугу, і  щиру посмішку. Але на цьому сюрпризи від організаторів не DSC 0281завершилися: глядачі мали змогу не лише побачити, а ще й почути  старовинний та рідкісний інструмент – дуду, яку в дуеті разом з бандурою, продемонстрували  митці Харківського цеху бандуристів Кость Черемський та Максим Черемський.

   І в завершенні вечора справжнім одкровенням стали виступи київського гостя Святослава Селенка та гостя із міста Ровни Олександра Тріуса, які кожен по своєму, але обидва щиро здивували глядачів майстерністю, вправністю та професіоналізмом.  Що ще раз доводить, що доки жива пам'ять людська, жива в піснях, в музичних інструментах, в традиціях, доти ми сильний народ з міцним історичним корінням.

Фотогалерея:

Сховати метелика