Фольклорний фестиваль зимового календаря «Святовид – 2015» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Фольклорний фестиваль зимового календаря «Святовид – 2015»

 Sviatovid

25 грудня 2015 року у великій залі ОКЗ «Харківський театр для дітей та юнацтва» відбувся фольклорний фестиваль зимового календаря «Святовид – 2015».

Фольклорний фестиваль зимового календаря «Святовид» був започаткований Українським культурним центром «Юність» і проводився разом із Обласним центром народної творчості у різних театральних приміщеннях і на відкритих майданчиках. Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва прийняв естафету і успішно проводить його п’ять років поспіль. Цьогорічний 9-й фестиваль відбувся 25 грудня у великій залі ОКЗ «Харківський театр для дітей та юнацтва». Бажаючих взяти участь у фестивалі було, як завжди, багато, але через обмежений час формату телебачення, що знімало захід, було визначено 21 колектив. У фестивалі було задіяно понад 250 учасників.

До початку програми фестивалю глядачів привітав директор театру Гапанович А. Ф., поздоровили з Новим роком актори театру в образах Діда Мороза і Снігуроньки.

Сам фестиваль проходив у вигляді театралізованого дійства з розповіддю про зимові народні свята, виконанням старовинних пісень, щедрівок, колядок, обрядів «Водіння Кози» та відповідями учасників на запитання ведучих про їх колективи, старовинні костюми, збирання фольклору від місцевих старожилів.

На фестиваль прибули майже усі заявлені народні аматорські фольклорні колективи, а саме: «Шарівчанка» (Богодухівський район), «Слобода» (Дергачівський район), «Калинонька» (Зміївський район), «Вербиченька» (Нововодолазький район), аматорські фольклорні гурти «Киселяночка» і народні музики «Чотири чоловіки» (Первомайський район), «Воріття» (Краснокутський район). Місто Харків представляли студентські та учнівські колективи: ХДАК – фольклорні гурти «Лада», «Фарби», вокальний колектив «Яворина», ЦДЮТ № 1, Харківську гімназію № 6 «Маріїнську гімназію» − зразковий фольклорно-етнографічний гурт «Мережка», ХПДЮТ – фольклорний гурт «Веселик», ДХМ № 4 ім. М. Леонтовича – фольклорний ансамбль «Веселка» з музичним ансамблем (скрипка, баян, бубен, рубель). Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва представляли фольклорний гурт «Муравський шлях» і ансамбль народної музики «Ярмарок». Народне музичне мистецтво представив гармоніст Іван Ярмак.

Студенти режисерського відділення Харківського училища культури показали старовинне дійство «Різдво».

Усіх учасників фестивалю урочисто привітала директор ООМЦКМ Людмила Омельченко, вручила пам´ятні дипломи і подарунки.

Завершили фестивальну програму виконанням Гімну України усіма учасниками фестивалю і глядачами.

Фотогалерея:

Сховати метелика