Лекція з мистецтвознавства Коваля О.В. «Уявити жіноче в мистецтві». | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Лекція з мистецтвознавства Коваля О.В. «Уявити жіноче в мистецтві».

 DSC 019318 березня - у галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулася лекція з мистецтвознавства з циклу лекцій «Предмет в мистецтві, взаємодія знаків», тема: «Уявити жіноче в мистецтві». Лектор - мистецтвознавець Коваль О.В

Культурний код будь-якої епохи пов'язаний зі статусом жінки, її становищем і роллю в суспільстві, здатністю і бажанням художників висловлювати загальну і індивідуально-приватне до неї ставлення, виявляти типи жіночності, формувати через жіночі образи ідеали і смаки часу.

Примітивні жіночі фігурки, дуже далекі від реальної подібності з натурою (це видно по наскальних малюнках, що зображають жінок м'язистими і рухливими), свідчать про те, що первісні скульптори створювали образ-символ, узагальнюючий численні функції і ролі жінки в первісному суспільстві.

Жіноче начало пов'язувалося також з ідеєю родючості в широкому сенсі, поширюючись не тільки на людський рід, але і на флору і фауну.

Художники епохи Відродження зображували в своїх картинах не просто жінку, а мадонну. Великі живописці створювали собі свій образ жінки, який був перед нами в образі святої.

Лектор представив жіночий образ у творчості відомих художників. Це Пабло Пікассо, Егон Шиле, Френсіс Бекон, Енді Уорхол, Леонардо да Вінчі, Клод Моне, Поль Гоген, П'єр Огюст Ренуар, Едгар Дега, Едуард Мане, Амедео Модільяні, Тетяна Яблонська та багато інших.

Довідка. Олег Володимирович Коваль - мистецтвознавець, культуролог, семіотик, лінгвіст, член Національної спілки художників України (секція мистецтвознавство). Основна область його наукових інтересів - семіотика культури, мови і мистецтва. Займається також проблемами лінгвістики дискурсу і лінгвоестетікі. Автор понад 100 статей з питань загального мовознавства, теорії мистецтва і культури. Працює над дисертаційним дослідженням, присвяченим вербально-візуальному синтезу в теорії і практиці візуального мистецтва 20-21-го століть. Зараз Олег Коваль є зав. кабінету історії мистецтва, викладачем історії мистецтва Харківського художнього училища. Шеф-редактор журналу прикладного мистецтва і антикваріату «Anima Rerum / Душа речей».

Наша адреса: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Фотогалерея:

Сховати метелика