Обласна виставка кераміки та художніх робіт учнів та викладачів Будянської ДШНМ «Різдвяний подарунок | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Обласна виставка кераміки та художніх робіт учнів та викладачів Будянської ДШНМ «Різдвяний подарунок


DSC 0002 copy copy copy copy copy copy copy copy

12 січня 2017 року галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилась Обласна виставка кераміки та художніх робіт учнів та викладачів Будянської ДШНМ «Різдвяний подарунок Слобожанщині». На виставці представлені предмети керамічного мистецтва (тарілки, мала пластика, миски, блюда, вази, набори для чаю) і декоративний автентичний Будянський розпис на папері, що охопив період від 70-х років до сучасності.

Проект «Різдвяний подарунок Слобожанщині», який організований за ініціативою Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів, проводиться вже у 6-й раз. Починаючи з цього року здійснилася зміна формату, за яким планується щорічно відкривати виставки образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва учнів та викладачів Обласних шкіл та відділів естетичного виховання, що буде сприяти ще більшому розвитку культури нашого краю. Першовідкривачами цього формату стала саме Будянська ДШНМ.

DSC 0059

Селище Буди має славну історію. Ще зовсім недавно в селищі функціонував Будянський фаянсовий завод, який був одним з найбільших і найвідоміших підприємств по виготовленню порцеляни й фаянсу в Україні, Російській імперії та СРСР. Нараховуючи майже 120-ю історію, завод славився своїми високоякісними виробами, в які цілі династії майстрів-керамістів вкладали свої знання і душу. На жаль, уже 10 років завод не працює, що є великою втратою не тільки для промисловості, але і для мистецтва і народних традицій декоративно-прикладного мистецтва усієї України. Але будянське керамічне мистецтво продовжує жити завдяки майстрам Будянської ДШНМ, якій в 2017 році виповнюється 25 років. Цій визначній даті і присвячена дана виставка.

Відмінною особливістю Будянської кераміки є з'єднання новаторських технологічних прийомів і високої майстерності, використання традиційного Будянського розпису і відкритість до сучасних впливів образотворчого мистецтва.

Серед робіт, представлених на виставці, Будянський розпис найбільш відображений в кераміці Чернової Галини Борисівни. Тонкі і ліричні квіткові композиції наповнені любов'ю до прекрасної Слобожанської природи, любов'ю до творчості і життя. При всій своїй візуальної пишності, твори Чернової створюють відчуття легкості, врівноваженості і спокою під час їх споглядання. На жаль, минулого року Галина Денисівна пішла з життя, але її роботи залишили її з нами назавжди, і продовжують радувати глядачів, заохочуючи  їх до творчості і мистецтва.

У роботах заслуженого художника України Бориса Петровича Пяниди відчуваються не тільки народні традиції, які він свято береже, а й досягнення класичного світового мистецтва. Для творів Бориса Пяниди характерна мальовничость, особлива увага до контрастів, нюансів і кольору, в роботі з яким він досяг високої майстерності. Рослинні мотиви, які нерідко поєднуються з абстрактними фігурами, створюють незвичайні казкові світи, до таємниць яких хочеться доторкнутися.

До речі, Борис Пянида ще в 60-х роках створив оригінальний товарний знак Будянського заводу у вигляді півника, якого у себе вдома могли побачити багато українців та жителів СРСР в цілому, завдяки великій популярності прекрасного будянського посуду.

DSC 0087

 

DSC 0091 copy copy

Борис Пянида і Галина Чернова внесли величезний вклад в розвиток української кераміки, запровадивши новаторські технологічні та естетичні прийоми, і сформувавши неповторний будянський стиль.

Гідним продовжувачем будянських керамічних традицій став син Бориса Пяниди - Юрій. Для його творів характерна розповідність, сюжетність і велика різноманітність тематик, серед яких особливе місце займає релігійна і фольклорна. З художніх особливостей можна відзначити графічність, яка виявляється у більшій увазі до лінії і колірних плям. У них, ще більше, ніж у батька, проявлені інтерес до світової спадщини в мистецтві. Часто в творах Юрія Пяниди присутні люди, які нерідко є уособленням образів і символів, що передають душевні та емоційні переживання автора.

Слід зазначити твори не тільки викладачів, але і їхніх учнів, які в Будянської ДШНМ отримують цінний досвід і знання, напрацьовані десятиліттями, і виховуються в любові до своїх традицій і творчості. Не дивлячись на свій зовсім юний вік, учні мають високий професіоналізм і оригінальність мислення. Картини з життя села, зображувані дітьми, наповнені ліризмом, щирістю, правдивим і незамутненим дитячим поглядом. Діти є надією на майбутнє існування і процвітання Будянського декоративно-прикладного мистецтва.

У всіх творах авторів виставки «Різдвяний подарунок Слобожанщині» присутня душевна теплота, яка передається їм від рук і сердець майстрів. Це тепло можна відчути. Через це матеріал немов оживає, передаючи свою енергетику глядачам, наповнюючи їх почуттям гармонії і затишку.

DSC 0080

Будянський ДШНМ є хранителем справжнього скарбу Слобожанщини, що зумів прославити наш край далеко за його межами. Необхідність збереження та продовження будянської традиції має дуже велику важливість для нас, адже без уваги до наших традицій, коріння і надбань минулого, які є опорою для сучасного, подальший плідний розвиток культури і мистецтва буде неможливим.

Афанасьєв Олександр

Сховати метелика