Слобожанський хоровод подорожує областю | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Слобожанський хоровод подорожує областю

 IMG 5412 copy

Обласна виставка «Слобожанський хоровод»  стала підсумком обласного конкурсу з виготовлення ляльок-мотанок  «Слобожанський хоровод», присвяченого 25-й річниці  Дня Незалежності України, що проводив КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» у 2016 році.

Метою конкурсу було об’єднання майстрів народної творчості районів області для колективної роботи по відродженню  та репрезентації народного одягу Слобожанщини, як історико-етнографічного регіону.

Завданням для учасників обласного конкурсу з виготовлення ляльки- мотанки «Слобожанський хоровод» було створення ляльок–мотанок одягнених в одяг, який би відобразив особливості жіночого та чоловічого традиційного народного вбрання, притаманного районам Харківської області. За умовами конкурсу до роботи залучались етнографи, художники та майстри.

Ця виставка стала початком «пересувних» виставкових проектів з метою демонстрації як у виставкових залах КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва», так і на інших виставкових майданчиках області та міста. Отже  ляльки-мотанки «Слобожанського хороводу » розпочали свою подорож областю.

Першими вони завітали до міста Красноград. Зараз, подолавши відстань у сотню кілометрів слизької зимової дороги, виставка завітала до міста Богодухів, де їх гостинно зустріли працівники КЗ «Районний будинок культури» Богодухівської районної ради. На урочистому відкритті були присутні перший заступник голови РДА Валентина Зирянова, завідувач сектора культури РДА Алла Волошко та численні гості.

Родзинкою, що привертає особливу увагу жителів Богодухова до виставки та заохочує її відвідини, стала робота майстрині, мешканки міста, керівника клубу завзятих рукодільників «Дивосвіт» Любові Подолінної. Її ляльки-мотанки, одягнені у костюми українців - мешканців  Богодухівщини кінця IX - початку XX ст., посіли перше місце на обласному конкурсі з виготовлення ляльки-мотанки «Слобожанський хоровод».  Любов Подолінна, створюючи цю роботу, сама була і автором, і художником ескізу, і етнографом, і куратором проекту.

Відвідувачі виставки мають змогу ознайомитись з роботами та порівняти особливості українського костюму свого району з іншими  районами Харківської області. Це надасть їм можливість зрозуміти особливості української культури одягу та побуту пращурів, бо кожна робота у експозиції супроводжена описом як костюму, так і традицій того часу.  До того ж, представлена експозиція є своєрідною площиною для обміну досвідом серед  народних майстрів Харківщини.

IMG 5408

IMG 5393

Сховати метелика