Фольклорна вітальня присвячена клюшниківським пісням | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Фольклорна вітальня присвячена клюшниківським пісням

 DSC 0072 copy copy copy copy copy

В залі Обласного організаційно-методичного центру 21 лютого звучали старовинні пісні з села Клюшниківки Миргородського району Полтавської області у рамках циклу «Традиції одного села». Як повідомила ведуча концерту, завідувач лабораторії досліджень нематеріальної культурної спадщини Галина Лук’янець, пісенні та обрядові традиції цього села стали об’єктом дослідження харківських фольклористів ще з кінця 80-х років минулого століття. Вісім учасниць місцевого фольклорного гурту за 10 років експедиційного знайомства поділилися неоціненним фольклорним скарбом – піснями, танцями, іграми та розповідями про календарні, сімейні обряди та звичаї, що зберігаються у Фонді аудіозаписів ООМЦКМ, частина  клюшниківської спадщини видана у збірках серії «Муравський шлях», дисках проекту «Моя Україна. Берви».

Учасники концерту з  фольклорного гурту «Муравський шлях» (ООМЦКМ) мали нагоду відвідати село та познайомитись з традицією «вживу» ще на початку 90-х років, з тих часів клюшниківські ліричні, весільні, купальські пісні увійшли до улюбленого репертуару колективу.

В концерті виступили також відомі студентські та  дитячі гурти м. Харкова: «Лада» та «Фарби» (Харківська державна академія культури), «Стежка» (Харківський національний університет мистецтв), «Мережка» (Центр дитячої та юнацької творчості №1), «Щебетушки» (Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості), які спеціально до цього заходу вивчили жартівливі, строкові, рекрутські, колискові, веснянки, ігри з Клюшниківки.

До цікавого музичного «інтерактиву» приєдналися і слухачі концерту, розучивши та проспівавши усім гуртом клюшниківську «Музику», особливий зразок триндичок «під язик», якими колись розважали себе селяни під час відпочинку на польових роботах.

Окрім пісень, в концерті була представлена і інструментальна традиція, до відтворення танцювальних награвань у виконанні учасників «Муравського шляху», «Стежки» долучився і відомий харківський баяніст, співробітник ООМЦКМ та керівник ансамблю народної музики України «Ярмарок» Володимир Гейко. Наприкінці заходу слухачі взяли участь у невеличкому танцювальному майстер-класі, навчившись «по-клюшниківські» танцювати «Гречаники», «Рєченьку» та «Краков’як».

DSC 0115

DSC 0112

DSC 0090

DSC 0066 copy copy

 

DSC 0024 copy copy

DSC 0004

Сховати метелика