«Креативна Європа» у Харкові | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

«Креативна Європа» у Харкові

 2 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

7 липня у Залі для нарад 2-го під’їзду Держпрому Team Europe Kharkiv разом із Національним Бюро програми ЄС "Креативна Європа" в Україні та Харківською обласною державною адміністрацією провели інформаційну зустріч для представників театрів, музеїв, бібліотек, музичних організацій, будинків культури, танцювальних колективів, креативних хабів, фестивалів, на якій було розглянуто «Можливості програми «Креативна Європа» для культурних та креативних індустрій Харкова».

«Креативна Європа» − це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. Згідно із цією програмою, у 2014-2020 роках на підтримку європейських проектів планується виділити 1,46 мільярда євро, з яких 31% буде спрямовано на культуру, 56% − на проекти у сфері медіа і 13% − на кросскультурні проекти. Серед проектів у сфері культури підтримуються європейські культурні платформи, європейські культурні мережі (до яких, до речі, можна приєднатися заповнивши заявку і сплативши внесок), художній переклад і проекти у галузі міжнародного культурного співробітництва.

З 1 січня 2016 року Україна також долучилася до цієї програми і сьогодні має свій національний офіс. На зустрічі керівник Національного бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні Юлія Федів розповіла про завдання та пріоритетні цілі цієї програми, про вимоги до країн Східного партнерства для участі у ній, про умови написання грантових заявок та підготовки бюджетів, шляхи пошуку партнерів за кордоном та ін. Вона також зазначила, що на сьогодні Харків є одним з найбільш просунутих міст України у напрямку креативних індустрій.

3 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

Окрім того, Ю. Федів акцентувала увагу на тому, що проекти, які підтримуються Програмою ЄС «Креативна Європа», поділяються на три категорії відповідно до напрямку, максимальної суми та певних умов. Наприклад, мініпроекти мають фінансування у розмірі до 200 тис. євро, мають об’єднати партнерів із трьох країн, принаймні одна з яких обов’язково має бути членом Євросоюзу, а головне, фінансування від програми повинно складати не більше 60% від загального бюджету проекту. 40% має складати власний внесок. Для культурних організацій нашої країни це, звісно, дуже великий бар’єр. Тому Національне Бюро обговорює і з європейським представництвом програми, і з Міністерством культури України  можливість того, щоб цю суму сплачувала держава, використовуючи такий інструмент, як Український культурний фонд.

1 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

Було зазначено, що Національне Бюро на своєму сайті http://creativeeurope.in.ua/ створює англо-україномовний портал потенційних учасників проектів задля полегшення проблеми пошуку партнерів для здійснення проектів, адже на момент подання заявки організація повинна мати, щонайменше, меморандуми про наміри співпрацювати, підписані із майбутніми партнерами. Окрім того, для організації, яка збирається брати участь у конкурсному відборі проектів, дуже важливо мати англомовну версію свого сайту, адже це дуже полегшує роботу експертам і впливає на їх рішення.

Подання заявок на конкурс грантових проектів Програми ЄС «Креативна Європа», як правило, відбувається з вересня до листопада. Ще є час, щоби зважити усі «за» і «проти», пошукати партнерів за кордоном і встигнути як слід обдумати проект і правильно заповнити заявку. До того ж, Програма ЄС «Креативна Європа» є чи не єдиним донором, який, у разі негативного рішення, повертає заявку із усіма зауваженнями, що дозволяє побачити власні помилки і врахувати це на майбутнє.

 

Сховати метелика