Персональна виставка живопису Юрія Кузнєцова «За покликом пензля» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Персональна виставка живопису Юрія Кузнєцова «За покликом пензля»

DSC 0252 copy copy copy copy copy4 серпня 2017 року у галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася персональна виставка живопису Юрія Кузнєцова «За покликом пензля».

З урочистою промовою та побажаннями подальших творчих успіхів виступили друзі, колеги, а також фахівці в сфері мистецтва: Водовозов Євген Наумович – заступник міського голови з питань інфраструктури міста, член виконавчого комітету Харківської міської ради; Руденко Андрій Іванович – заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства; Дуденко Світлана Іванівна – головний художник м. Харкова, начальник відділу дизайну Харківської міської ради, член спілки дизайнерів; Сиделева Ірина Миколаївна – зав. відділом наукової популяризації Харківського Художнього музею; Коган Марина – фотограф, викладач фотографії. Виступаючі відзначили щирість і душевність, які автор вкладає в свої роботи, що  подумки переносять глядачів у дивовижну подорож.

DSC 0240 copy

Затишну атмосферу вечора доповнила прекрасна гра на саксофоні від викладача дитячої музичної школи №7 ім. Мусоргського Ярослава Пасюри, і романтичний вальс від Чемпіонів України серед професійних виконавців спортивних бальних танців, майстрів спорту України зі спортивних танців - Олега та Анастасії.

Незважаючи на те, що Юрій Кузнєцов є починаючим художником, він за короткий час зумів опанувати всі необхідні ази і прийоми олійного живопису, що дозволили розкрити його творчий потенціал. Вражає і висока продуктивність автора: більшість робіт було виконано всього за один рік.

В цілому стилістика робіт близька до імпресіонізму. Хоча є деякі відмінності, наприклад – сміливе використання чорного кольору, що нетипово для даного напрямку живопису. Особливістю робіт є яскраві кольори, експресивна манера, різноманітність композиційних рішень.

На виставці «За покликом пензля» представлено великий спектр різних сюжетів. В основному, в роботах втілилася улюблена тема художника – подорожі. Автор побував в різних містах Європи, Америки і Азії, і з радістю поділився своїми враженнями з глядачем за допомогою пензля і фарб на полотні. Значна частина робіт присвячена і рідному Харкову, з його затишними вулицями і будинками, а також, різним мальовничим куточкам України.

У творчості Юрія Кузнєцова можна побачити урбаністичні пейзажі величезних мегаполісів і недоторкану природну красу, велич старовинних міст і простий затишок невеликих сіл.

Море грає велике значення в житті і творчості Юрія Кузнєцова. У цьому ми можемо переконатися, побачивши роботи, представлені на виставці. Будучи яхтсменом, Юрій Кузнєцов з дивовижною щирістю зображує не тільки водну гладь, кораблі, лагуни, пристані і портові міста, але і саме переживання від знаходження людини в таємничому, овіяному легендами просторі – морі. Споглядаючи роботи художника, можна відчути подих свіжого і трохи солоного морського вітру, шум хвиль, які б'ються об човен, смак необмеженої нічим свободи.

Крім сюжетів з подорожей, на виставці представлено кілька барвистих квіткових натюрмортів, особливістю яких є так звана пастозна техніка, з використанням об'ємних мазків.

Автор, досліджуючи ті чи інші можливості світла, втілює в своїх творах різні пори року, різні часи доби. Значна частина робіт присвячена нічному часу. Нічне місто в роботах Юрія Кузнєцова постає зовсім в іншому вигляді, в інших фарбах, отримує нові смисли, стаючи одночасно – ближчим, але й більш таємничим.

Світлотіньове моделювання, колористичні рішення, не є буквальним відображенням побаченого, а обґрунтовані тими чи іншими потребами внутрішнього висловлювання. Використані художні прийоми підкреслюють творчу свободу автора, і є глибоко індивідуальними. Автор тонко вловлює атмосферу того чи іншого місця, і вміє дохідливо і найщиріше її передати.

Дві пристрасті художника Юрія Кузнєцова – подорожі по світу і творчість в самій своїй суті дуже схожі, адже поринувши в ці стихії, людина одночасно здійснює подорож і по своїй душі, відкриваючи її нові грані, нові смисли, і нову частинку себе.

Сховати метелика