Відбулось урочисте відкриття культурно-мистецького проекту «Військово-польовий АРТ» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Відбулось урочисте відкриття культурно-мистецького проекту «Військово-польовий АРТ»

 1802 1 copy

18 січня в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбулось урочисте відкриття культурно-мистецького проекту «Військово-польовий АРТ». У виставковому просторі представлено понад 250 арт-об'єктів, створених 130 майстрами народної творчості зі всієї України. Ідея цього незвичайного проекту полягає в тому, щоб сила таланту українських майстрів перетворила атрибути війни на витвори мистецтва, щоб показати, що сила Життя – сильніша за силу Смерті.

Нажаль, в останні роки війна стала для України жахливою реальністю. Митці і діячі культури завжди одні з перших, відчуваючи біль та страхи народу, намагаються силою своєю творчості змінити реальність, ствердити гуманістичні та загальнолюдські цінності, донести до українців, які не беруть безпосередню участь у військових діях весь жах війни.

Виставки такого роду завжди загострюють у відвідувачів відчуття подій в країні, викликаючи різного роду дискусії. І ця виставка – доречний привід прийти і поміркувати про своє власне відношення до війни, про значення народного мистецтва, про цінність життя, про неможливість вбивства. Саме про це говорили почесні гості, присутні на відкритті: Олег Яцина, начальник Управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації; Людмила Омельченко, директор КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» та Олександр Вакуленко, голова Харківського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Творчі роботи створювали дуже талановиті майстри у різних техніках декоративно-прикладного мистецтва: декоративний розпис, лозоплетіння, різьба, кераміка, вишивка, ткацтво, печворк, соломоплетіння тощо. Серед майстрів-авторів виставки є декілька учасників АТО, які проходили службу безпосередньо в зоні бойових дій. Харківщина представлена такими майстрами, як Фоміна Ірина, Ларченко Світлана, Грекова Емілія, Шуміліна Олена.

 

1806

1804

1803

Куратором проекту є сержант поліції полку ППСПОП МВС «Київ», боєць добровольчого батальйону «Золоті ворота» Павло Ротар. В ході перебування у зоні АТО, Павло стикнувся з реаліями військового побуту. Зі специфічним, не притаманним для мирного життя середовищем. Його зацікавили використані атрибути війни – ящики з під боєприпасів, різні гільзи, камуфльована тканина, тубуси від гранатометів тощо. Так виникла ідея створити з цих атрибутів війни і смерті мистецькі витвори – арт- об’єкти. При цьому, зовнішня краса експонатів виставки не повинна вводити глядачів в оману, що війна може бути хоч якось прикрашена. Вишуканий розпис на тубусі гранатомету не повертає людські життя, а іграшка з гільзами не має місця на дитячому майданчику. Дуже сподіваємось, що роздивляючись талановиті роботи майстрів, відвідувачі не забудуть, що за кожним експонатом стоїть втрачене людське життя.

223 copy

221

222

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Павло Ротар, ще підчас служби в зоні АТО почав збирати використані прояви війни, і під час кожної ротації привозив їх до Києва, знаходив художників, майстрів народно-ужиткового мистецтва, пропонував їм взяти участь у майбутньому проекті. З того часу відбулось вже 28 виставок, а проект продовжує подорожувати Україною, постійно поповнюючи експозицію.

В рамках проекту відбудуться майстер-класи з різних видів народного мистецтва для дітей, ветеранів АТО, членів їх сімей, незахищених верств населення та всіх бажаючих.

Виставка триватиме до 8 лютого. Вхід вільний.

Час роботи: з 10.00 до 17.30, вихідний – субота, неділя.

Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, велика зала 1-го поверху.

Довідки за тел.: (057) 725-12-46

 

                                                                                          

Сховати метелика