Тенденції розвитку української культури в сучасному світі | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Тенденції розвитку української культури в сучасному світі

63474 copy

«Культурні і креативні індустрії як запорука успішного розвитку громад» – такою стала тема Всеукраїнської наради директорів центрів народної творчості, що 11 квітня розпочалася в Сумах на базі комунального закладу Сумської обласної ради – Сумський обласний науково-методичний центр культури і мистецтв.

Відкриття триденної наради розпочалося досить яскраво – у Конгрес-холі Сумського державного університету була розгорнута виставка «Барвисті візерунки Сумщини», до створення якої долучилися обласні краєзнавчий та художній музеї, музей кролевецького ткацтва та найкращі майстри народного мистецтва Сумщини. Окремою експозицією були представлені методичні проекти та фотовиставка «Дерево життя», що представив творчий колектив Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв.

Картини та інсталяції з Великодніх писанок, витинанки, кролевецькі рушники – від найдавнішого, створеного народними майстринями ще 1911 року до сучасного, майстер-клас від Валентини Гацевич з перебірного ткацтва, яка презентувала унікальний елемент нематеріальної культурної спадщини, справжню візитівку Сумщини – Кролевецький тканий рушник. Несподіванкою стала демонстрація колекції «Вільний птах», створеної з використанням орнаменталістики кролевецького ткацтва, від Сумської дизайн-студії «ART’elь moda» (керівник Лариса Ванєєва).

342141 4

Гостей наради привітали начальник відділу регіональної політики управління стратегічного планування та розвитку Міністерства культури України Оксана Іонова, начальник управління культури Сумської обласної державної адміністрації Олена Мельник та директор Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Євгенія Бистрицька, які, представивши скарби народного мистецтва Сумщини, побажали плідної роботи та незабутніх вражень від перебування на гостинній Сумщині.1604

Про перспективи формування новітніх культурних просторів об’єднаних територіальних громад учасникам наради розповіла директор Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель, яка наголосила на актуальності налагодження плідної співпраці між центрами народної творчості та органами місцевого самоврядування задля збереження безцінних надбань національної культури. Цю ж ідею підтримав генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства культури України Ярослав Петраков, який наголосив на значенні об’єктів культурної спадщини у формуванні економічного та інвестиційного потенціалу громад.

Учасники наради зосередили свою увагу на особливостях реалізації основних положень Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, а саме розглянули результати успішної роботи в цій царині відділу культури Кролевецької районної державної адміністрації щодо популяризації елементу «Кролевецьке перебірне ткацтво».

Плідна робота першого дня наради завершилась відвідуванням Сумського обласного академічного театру драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна, де гості побачили феєрію за твором Лесі Українки «Лісова пісня» у постановці Романа Козака.

Таким чином, очільники центрів народної творчості України визначили основні напрями збереження та популяризації народної творчості, формування цілісного культурного простору.

Інформація взята з сайту http://cnt.sumy.ua

Сховати метелика