Майстер-клас з виготовлення різдвяної ляльки-мотанки пройшов на виставці «Зимова казка» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 4 шт. )

Майстер-клас з виготовлення різдвяної ляльки-мотанки пройшов на виставці «Зимова казка»

Кращий подарунок - янголятко, зроблене своїми рукамиВиготовити ляльку-янголятка, ігрових та навчальних ляльок-мотанок можна було навчитися на виставці «Зимова казка», яка 20 грудня відкрилася в обласному центрі культури і мистецтва (на вул. Пушкінській, 62). Тут представлені лялькові казкові персонажі, дерев'яні та солом'яні іграшки, а також різдвяні писанки, печворк і петриківський розпис на зимову тематику.

Колядники водили Козу по ПушкінськійУ центрі Харкова на вулиці Пушкінській зазвучали традиційні слобожанські колядки. Коза зазивала перехожих в обласний центр культури і мистецтва на відкриття виставки народних іграшок «Зимова казка». Ряджені колядники - учасники фольклорного колективу «Муравський шлях» допомогли народним майстрам створити для харків'ян атмосферу зимових свят, що наближаються, і залучити відвідувачів на виставку.

Етнографічний гурт заспівав пісень для виховання дітейУ виставковому залі фольклорну колядну тематику підхопили юні артисти із зразкового етнографічного колективу «Мережка» Центру дитячої та юнацької творчості під керівництвом Мирослави Семенової. Вони виконали фольклорні посвячення Святому Миколаю, колядки, щедрівки та народні пісні, за допомогою яких відбувалося виховання дітей.

"Саме з появою дочки у мене виникло бажання робити іграшки, - розповідає керівник творчої майстерні «Коморка» Тетяна Масленнікова. - Коли моїй Варі не сподобалася жодна лялька у крамниці, я вирішила зробити іграшку сама. Це треба бачити, як дитина сприймає таку іграшку. В її очах - подив і подяка. Як, це для мене? Це мама зробила сама? Але ж це просто - кожна мама, бабуся може зробити добру, ніжну, живу ляльку для свого малюка, яку робили наші предки для своїх дітей. Ставлення до такої ляльки зовсім інше, ніж до покупної. Діти виростуть більш добрими».

Тетяну Масленікову надихнула на творчість її дочка Більше того, робити іграшки можна навчити і малюків. Дивлячись, як спритно діти управляються із завданням на майстер-класі Тетяни Масленникової, здається, що немає нічого простішого: береться квадрат з тканини, з центральної частини формується голова, шия мотається з ниток, потім нижче шиї ділянка хрест-навхрест перев'язується так, щоб виділити тулуб і крила. От і янгол готовий.

«Будь-яка лялька – розвиваюча. Ляльки починали робити з 2,5-3 років. І те, що зараз до мене приходять на заняття діти 8-9 років, і вони не можуть тримати голку в руках, це ненормально. При виготовленні ляльок розвивається дрібна моторика, фантазія, прищеплюється здатність думати, творчо підходити до створення будь чого. А щоб маленькі діти напевно не лякалися ляльки, потрібно довірити дитині самій намалювати обличчя, тоді цей образ буде близький малюку», - вважає Тетяна Масленнікова.

Учасники виставки та гості водили хороводНа виставці вона представила не тільки українські, але і російські, і чуваські традиційні ляльки. Більш складні, з вишивкою та мереживом, показували сватам як доказ, що дівчина не лінива. А ось лялька-травниця використовувалася для ароматерапії. Книгам та інтернету Тетяна не довіряє, вважає за краще переймати досвід з вуст у вуста. Є ляльки, секрети створення яких досі відкривають лише «своїм».

Іграшкова ялинка - з лози«Ось лялечка для дитинчати - тільце і головка, щоб дитина могла тримати в ручці і смоктати, а от вже для трьорічної: це лялечка-трилітка, але дуже маленька - вона повинна міститися у руці дитини, щоб вона відчувала себе великою і сильною, і нічого не боялася. Для кожного віку були свої ляльки», - розповідає Тетяна.

Ляльки-сороки - росіського походження«Традиційно в народі було дуже багато навчальних ляльок. Наприклад, була лялька-шпаргалка, за допомогою якої мама вчила дочку варити кашку: лялька була в міру горщика, до пояса - це скільки треба наливати води, голова - скільки насипати крупи, - розповідає ще одна майстриня-кукольніца Наталя Горошко .

Але її спеціалізація - обрядові ляльки. Вона готова годинами розповідати про те, які ляльки в яких життєвих проблемах допомагають.

Чувашська народна лялька Тетяни Масленікової«Обрядові ляльки відрізняються від ігрових тим, що у них немає очей. Адже у обрядових ляльок були захисні функції, а якщо їм намалювати очі, то вважалося, що ті сили, до яких звертаються за захистом, можуть вселитися в ляльку і тоді вона придбає зворотну дію, - пояснює Наталія. - Втім, це ж по суті язичницькі ідоли. Саме тому вони не знайшли підтримки в християнстві».

А ось обрядові писанки вписалися в християнство як символ життя. І якщо для великодньої тематики писанки в основному червоного кольору, то для різдвяної - сині, блакитні і навіть білим по білому.

Святковий печворкБлакитні ніжні тони присутні і в картинах Петриківського розпису, які представили на цій виставці заслужені майстри народної творчості подружжя Тамара і Олександр Вакуленки.

Художник Олександр Вакуленко«Взагалі-то ось такі ніжні тони блакитні, рожеві, ми зробили, виходячи з тематики виставки, щоб створити зимову атмосферу, - говорить Олександр Вакуленко. - Більш традиційні ж кольори Петриківського розпису - червоний, синій, зелений і жовтий. Втім, головне, щоб це був природно-рослинний орнамент, живий, легкий. Цей вид розпису відрізняють так звані «петушинки» - елементи, які допомагають створити віртуозну витонченість. Але є і свої секрети. Наприклад, певні мазки можливо відтворити виключно пензликами з котячої шерсті, причому не від будь-якого кота, і треба знати, звідки відрізати».

Втім, петриківські коти, каже Олександр, не в образі, шерсть відростає швидко, а платою стає хороша порція риби. До речі, під час роботи цієї виставки майстри петриківського розпису проведуть майстер-класи (дата і час проведення будуть відомі по мірі формування групи). Записатися на майстер-класи можна за телефонами 700-26-62, 728-16-47.

А майстер-класи Тетяни Масленнікової з виготовлення ляльок-мотанок пройдуть 27 грудня 2011 і 10 січня 2012 року об 11.00.

Про інші події в рамках нинішньої виставки стежте за інформацією в анонсах на нашому сайті http://cultura.kh.ua Виставка працюватиме до 20 січня за адресою: Харків, вул. Пушкінська, 62. Графік роботи: з 10.00 до 17.30 (з понеділка по суботу).

Довідка. На виставці свої роботи представлять: заслужені майстри народної творчості України Галина Валовік (плетіння з соломки), Тамара Вакуленко (Петриківський розпис), Оксана Трубнікова (Петриківський розпис); майстри народної творчості Людмила Славгородська (аплікація з соломки), Олеся Вакуленко (Петриківський розпис); а також художник Олександр Вакуленко (Петриківський розпис); майстрині з печворку: Ольга Яковенко, Оксана Трубнікова, Ганна Ніколаєва, Галина Огай, Ірина Фоміна; писанки покажуть учні гуртка писанкарства ЦДЮТ під керівництвом Лариси Волкової; ляльки-мотанки - учасники творчої майстерні «Коморка» під керівництвом Тетяни Масленнікової; вироби з природних матеріалів - методист обласного центру культури і мистецтва Наталія Акімова.

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика