Як паркан потрапив до книги рекордів і навіщо портретувати квіти: враження від поїздки до Петриківки | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 6 шт. )

Як паркан потрапив до книги рекордів і навіщо портретувати квіти: враження від поїздки до Петриківки

 

Петриківський розписНаприкінці липня група, кістяк якої склали учні та випускники курсів петриківського розпису, що діють при центрі культури і мистецтва, відвідали село Петриківка Дніпропетровської області. Тут дбайливо зберігають споконвічний стиль побутового живопису. Таких унікальних місць, де так скрупульозно передають з покоління всі нюанси створення традиційної народної творчості, зараз залишилося вже небагато, тому всім, хто не байдужий до історії культури своєї країни, обов'язково варто туди з'їздити.

Дорога в один бік зайняла 4 години, але пролетіла непомітно, адже в ролі екскурсовода виступила керівник курсів петриківського декоративного розпису заслужений майстер народної творчості України Тамара Олексіївна Вакуленко, вона розповіла про історію виникнення та розвитку цього виду народної творчості.

Петриківський паркан потрапив до книги рекордів України

IMG 2767Петриківка виявилася досить великим селом з асфальтованими дорогами. Майже в кожному дворі тут тримають домашніх тварин, життя кипить. Наліт автентичності помітний лише в безлічі старовинних хат під соломою. Село багатолюдно, і жителі Петриківки відрізняються дивовижною добротою, гостинністю і, звичайно ж, талантами.

Про особливу атмосферу села художників свідчить зустрічаючий всіх на в'їзді до Петриківки найбільший в країні орнаментальний розпис ручної роботи: яскравий калиново-квітковий фриз довжиною 120 метрів і шириною 80 см прикрасив паркан. Цей витвір мистецтва увійшов до книги рекордів України.

Недарма знаменитий петриківський розпис є перлиною Петриківки та всієї України. Більшість дослідників петриківського декоративного розпису (Л.Левіцка, Е.Берченко, Б.Бутнік-Сіверський, О.Найден, Ю.Смолій та інші) пов'язують його стилістику з настінним сільським розписом, який був властив багатьом областям України з другої половини ХІХ ст. до 30 - 40 рр.. ХХ ст. Розмальовуванням хати і, перш за все, печі як символу сімейного вогнища було втілення особливого національного бачення світу, багатьох вірувань та обрядів, пов'язаних з квітами та калиною - символом дівочої краси.

Минуле і сьогодення петриківського розпису

Петриківський розпис

Сьогодні петриківські майстри працюють в Центрі народного мистецтва «Петриківка». На першому поверсі розташований музей, на другому - майстерні. Гостей з Харкова зустріла майстер петриківського розпису Наталя Рибак, яка жваво, з гумором, цікавими історіями провела екскурсію. Вона показала чарівні роботи народних майстрів, які просто вражають різноманіттям фарб, сюжетів і різних технік. Харківським екскурсантам дозволили детально розглянути кожну роботу, щоб визначити прийоми, запам'ятати колірну гаму і все зафіксувати на свої фотоапарати.Петриківський розпис

На другому поверсі можна на власні очі побачити, як створюються ці унікальні твори мистецтва, як обладнані робочі місця, які використовуються інструменти. Можна придбати вподобані сувеніри. Але найбільшим подарунком для осягаючих ази петриківського розпису став майстер-клас, який провів для харківських «колег» заслужений майстер народної творчості України Володимир Андрійович Глущенко.

Досить корисним і пізнавальним стало і відвідання музею етнографії, побуту та народно-прикладного мистецтва, екскурсія по якому дозволила поринути в історію, немов перенестися в ті часи, коли тільки зароджувався український народний живопис, адже в експозиції представлені твори декоративно-прикладного мистецтва періоду виникнення петриківського розпису. Це і старовинні роботи на папері, і перші Петриківський розпистарілки, розписані майстрами фабрики «Дружба» (існувала в радянські часи в Петриківці). А ефекту повного занурення в автентику додав виступ представників місцевого народного фольклорного колективу «Журавочка».

Секрети «портретування квітів»

Ще однією приємною зустріччю в Петриківці стало відвідування народної художниці України Ганни Миколаївни Самарської, яка виявилася не тільки талановитою, але дуже відкритою і позитивною людиною. В її майстерні - якась особлива легка атмосфера, її роботи дивують і надихають, а від майстрині виходять спокій, гармонія, якась вікова мудрість.Петриківський розпис

Ганна Самарська - єдина учениця і послідовниця знаменитої народної художниці України Катерини Білокур. На цій творчій зустрічі Ганна Миколаївна розповіла про свій життєвий шлях і поділилася деякими секретами «малярского портретування квітів», які їй залишила її легендарна наставниця. Головний секрет полягає в тому, що необхідно малювати «з натури», і при цьому ні в якому разі не можна зривати квіти, які малюєш, а варто виносити мольберт в сад, так завжди робить і сама художниця.

«Це величезна різниця, вчила мене Катерина Білокур, коли тобі« позують »бідні, вмираючі квіти або розкішні, доглянуті, живі, - говорить Ганна Самарська. - А ще необхідно прислухатися до квітки, вона сама диктує, як її краще намалювати. Потрібно не моргаючи вдивлятися, підключаючись до душі квітки. І при цьому намагатися вгадати, ким була ця квітка колись ».

Давати назви своїм роботам художниця не любить і каже, що для всіх її картин давно є одна універсальна назва: «Моя Україна».

Після цікавого інтерв'ю послідував смачний обід у дворі знаменитої художниці, серед прекрасних і ароматних квітів, які служать для майстрині натхненням. Також Ганна Миколаївна подарувала всім свій автограф і, звичайно ж, фотосесію. Дивовижна людина Ганна Миколаївна! Ця зустріч залишила незабутній відбиток у кожного з відвідувачів в душі!У Петриківці

Виїжджаючи з Петриківки, наші екскурсанти були переповнені враженнями, натхненням, розпалені бажанням стати справжніми майстрами петриківського розпису. Теплий прийом заронив в серця харків'ян бажання ще раз приїхати до Петриківки.

До речі, бажаючі відправиться разом з нами в наступну поїздку до Петриківки, дзвоніть для попереднього запису: 066-189-00-97, (057) 700-35-79, або записуйтеся в центрі культури і мистецтва за адресою: Пушкінська, 62.

Місць залишилося мало, так що поспішайте!;)

Петриківський розписПетриківський розписУ Петриківці

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика