У Харкові відбувся семінар-практикум з флористики для керівників студій декоративного мистецтва | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 4 шт. )

У Харкові відбувся семінар-практикум з флористики для керівників студій декоративного мистецтва

семінар по флористиціСемінар з флористики для керівників студій декоративно-ужиткового мистецтва з різних районів Харківської області відбувся 30 вересня 2013 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. Учасники семінару дізналися теоретичні основи мистецтва фітодизайну і власноруч виготовили букети.

«Основна діяльність Обласного центру культури і мистецтва - методична допомога фахівцям у різних напрямках народної творчості та декоративно-ужиткового мистецтва, - розповіла в.о. директора центру культури і мистецтва Ганна Лівада. - Ми постійно проводимо методичні семінари, в тому числі з вокалу, театрального мистецтва, народної хореографії. А семінар з флористики - перший із запланованих заходів для керівників студій декоративно-ужиткового мистецтва Харківської області».

У семінарі взяли участь представники більш ніж 10-ти районів Харківської області. Для проведення заходу були запрошені директор школи європейської флористики «Флоріс» Ірина Білоброва і викладач школи європейської флористики Олена Романюк.

За структурою семінар був розділений на два великі тематичні блоки «Сучасна європейська флористика. Від дизайну до інтер'єру» і «Квіткова композиція в різних інтер'єрах. Розвиток творчості у флористиці». Учасники прослухали дві повноцінні лекції і пройшли два майстер-класи «Виготовлення букету на каркасі» і «Виготовлення осінньої квіткової композиції». З невеликими перервами заняття тривало більше 5-ти годин.

«Поняття флористика вміщує два значення: ботаніка і декоративне мистецтво, - розповіла в рамках теоретичної частини семінару Ірина Білоброва. - Для того щоб використовувати живий декоративний матеріал (рослини та квіти), необхідно знати не тільки закони композиції, формоутворення, суміщення кольорів, а й мати хоча б мінімальні знання в галузі ботаніки, наприклад, знати про будову рослин, їх батьківщину, температурний режим зберігання, сумісність один з одним».

Флористи поділилися з учасниками семінару деякими секретами зберігання рослин.

семінар по флористиці«Конвалії і нарциси, наприклад, небезпечно ставити в одну вазу з іншими квітами, тому що їх сік небезпечний для інших рослин, шкідливий для них», - розповіла Олена Романюк.

Усі квіти умовно діляться флористами на 3 групи. Весняні квіти люблять холод, наприклад, крокуси, тюльпани, нарциси. Традиційні садові, такі як троянди, гвоздики, півонії повинні зберігатися при середній температурі від 8 до 15 градусів. І третя група - це екзоти, такі як орхідеї і джинджери, що ростуть у тропіках. При складанні букетів і квіткових композицій флористи завжди враховують температурну сумісність квітів, знаючи, які недовговічні будуть букети, що складаються з квітів різних температурних груп.

Найбільше значення при створенні квіткових композицій флористи приділяють кольорам.

«Кольори одягу - це перше, що бачать люди, коли до кімнати входить нова людина. Перше емоційне враження і відгук у людей викликає саме колірна гамма одягу. Потім вони вловлюють форму тіла, риси обличчя. Тому колір так важливий», - розповіла Олена Романюк.

Часто флористи грають на контрастних кольорах, поєднуючи в композиціях червоний і зелений кольори, фіолетовий і жовтий, синій і помаранчевий.

«Форма теж дуже важлива, це річ комунікативна. Наприклад, повна людина створюватиме враження благодушного добряка, а худий - людини стриманої з твердим, важким характером. Форма нашого тіла інформує оточуючих про те, чого від нас очікувати. Подібним чином, форма букета говорить про подію, окрасою якої він служить», - розповіла флорист Ірина Білоброва.

семінар по флористиціДля того, щоб підкреслити важливість і урочистість події, такої як ювілей або річниця весілля, флористи роблять високі букети трикутної форми. На похорон композиції роблять абсолютно пласкими, що символізує останню данину покійному. Для ділових переговорів підходять невисокі композиції спокійних тонів, щоб емоційний фон учасників зустрічі був рівним, а переговори пройшли рівно і без «гострих кутів». Також гострі форми уникають застосовувати у весільних букетах, роблячи їх округлими, щоб у сімейному житті молодят завжди панувала така ж гармонія і благополуччя.

Практична частина семінару нікого не залишила байдужим. Надихнувшись лекціями флористів та продемонстрованими прикладами складання букетів, учасники семінару застосували на практиці отримані знання. Озброївшись вербовими прутами, мохом, осіннім листям, каштанами, дикими яблуками і переважно осінніми квітами (півоніями, айстрами, дикими трояндами), під керівництвом флористів, керівники гуртків декоративно-ужиткового мистецтва виготовили каркасні букети (в плетених кошиках), квіткові композиції на дерев'яній корі і вінки-прикраси.

«Я приїхала на семінар, щоб навчитися чомусь новому, що згодом зможу використовувати на заняттях з моїми гуртківцями. Кора дерев, мох, каштани, осіннє листя і польові квіти - з усього цього можна створювати букети та композиції дивовижної краси . Техніки , про які нам розповіли флористи, не складні, підходять для занять з дітьми», - поділилася враженнями Людмила Романенко, керівник гуртка декоративно-ужиткового мистецтва Крисінского сільського будинку культури.

семінар по флористиці«Хоч у мене за плечима роки педагогічної практики, я переконана, що потрібно постійно пізнавати щось нове, підвищувати свою кваліфікацію і передавати ці знання вихованцям. Мої гуртківці відправляють свої роботи на різні обласні конкурси, а перемоги у змаганнях - найкращий стимул для занять. На семінарі я дізналася багато нового, наприклад, про каркаси для букетів, про нові матеріали, такі як клейовий спрей, губка «Оазис » для живлення рослин вологою та інші. Деякі планую використовувати і в своїй практиці» , - розповіла Ніна Гузіїва, керівник гуртка декоративно - прикладного мистецтва Подвірского сільського клубу.

Матеріали для проведення семінару були надані школою європейської флористики «Флоріс».

Більше дивіться у відео -додатку.

 

 

    copy copy

 

   copy copy copy copy copy copy copy copy

 

    copy copy copy

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика