У День святого Миколая відкриється «Лялькова майстерня» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

У День святого Миколая відкриється «Лялькова майстерня»

motankaЗ 19 грудня 2013 року по 30 січня 2014 року Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва запрошує на виставку народної ляльки «Лялькова майстерня: коловорот».

Виставковий проект розкриває одну із версій культу народної слов'янської вузлової ляльки, в основу якого лягло фундаментальне поняття циклічності людського буття – безупинний рух і вічне обертання колеса життя. Обертається і коло часу, зима поступається весні, осінь наслідує літо, щоб знову прийшла зима. Безперервний плин часу супроводжують вузлові ляльки: великі та маленькі, ігрові та обрядові, традиційні та авторські. Експозиція складається з ляльок та лялькових композицій, що відповідають саме подіям календарного та життєвого циклу.

З давніх часів народна лялька в українській родині супроводжувала людину від народження до домовини, була частиною повсякденного життя, помічницею у хатніх справах та польових роботах, захищала від зла, виконувала бажання. Вузлову ляльку, або, відому в Україні, ляльку-мотанку, в тій чи іншій формі знали на всіх континентах.

Лялька завжди була іграшкою, але в древності кожна річ мала крім побутового, буденного, ще й сакральне значення. І лялька – не виняток. Головне призначення ляльки – берегти душу свого власника від зла й нечистих помислів. При виготовленні ляльки-мотанки в жодному разі не використовується голка, а тільки нитки і тканина. Кожен рух майстрині – це свого роду магічний акт, спрямований на добру долю, подружню злагоду, щасливе весілля, гармонію в родині.

Виставка створена завдяки роботам провідних харківських майстринь з виготовлення ляльок-мотанок: Наталії Горошко, Ірини Шегди, Євгенії Комарової, Тетяни Масленнікової, Тетяни Оглобліної. Та за участю Зразкового художнього колективу студії «Колібрі» ЦДЮТ №1.

В рамках проекту для всіх бажаючих відбудуться майстер-класи з виготовлення традиційної ляльки. Інформація про проведення заходів буде додатково розміщена на сайті.

Урочисте відкриття виставки – у день святого Миколая 19 грудня 2013 року о 15.00. Гостей чекають сюрпризи від святого Миколая та народні забавки від юних акторів Нововодолазького будинку дитячої та юнацької творчості.

Вхід вільний.

______________________________________________________________

Виставка працює з 10.00 до 18.00, вихідний – неділя.

Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 1-го поверху.

Довідки за тел.: (057) 700-35-79. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Детальніше про подію – на сайті: culturа.kh.ua

    copy copy copy copy copy copy copy

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика