«Роде наш красний»: у цьому можна переконатися на виставці петриківського розпису школи Вакуленків | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

«Роде наш красний»: у цьому можна переконатися на виставці петриківського розпису школи Вакуленків

Фото з відкриття виставкиВиставку петриківського розпису «Роде наш красний» школи Тамари та Олександра Вакуленків можна побачити з 4 по 22 березня 2014 року у Харкові в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. Цей захід приурочено до святкування 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка.

Походження петриківського розпису уходить корінням у стародавню орнаментику та український селянський стінопис. Побілені вапном стіни та піч прикрашали мальованим розписом у багатьох регіонах України: на Київщині, Поділлі, Півдні України, на Полтавщині і Дніпропетровщині. Гарно розмальовані хати вважалися ознакою заможних та добрих хазяїв. Цікаво, що малюнки наносилися ненадовго: раз на рік перед Великоднем візерунки змивалися, хату білили, і розписували наново.

У селі Петриківка Дніпропетровської області цей вид народної творчості набув справжнього розквіту та закріпив за собою специфічні особливості, які відрізняють розпис тамтешніх майстрів від малюнків у сусідніх селах і регіонах. Це характерний рослинний (частіше за все квітковий) орнамент, фантастичні пишні квіти («цибульки» та «кучерявки»), мотиви садових (тюльпани, айстри, троянди) та лугових (волошки, ромашки) квітів, ягід (калина, виноград), а також незмінне зображення ажурних листів та папороті. На розписі зустрічаються й зображення птахів, які також набувають іноді фантастичних форм, рідше зображені тварини або люди. Жовтий, червоний, зелений та синій кольори на білому або чорному тлі складають основу кольорової гами петриківського розпису.

Офіційне визнання петриківський розпис отримав у 1936 році, коли в Києві відкрилась перша велика виставка народної творчості, де були представлені роботи художників з Петриківки. Зараз петриківський декоративний розпис вже визнаний на міжнародному рівні і занесений в список нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Серед найвідоміших художників петриківського розпису особливе місце відведене Ганні Миколаївні Самарській, яка була ученицею славнозвісної художниці Катерини Білокур. У 20 років переїхавши до Петриківки, Ганна Самарська не просто пристосувалась до традицій декоративного мистецтва розпису, а поєднала їх із власним художнім світоглядом. Її роботи відрізняються скрупульозністю, деталізацією малюнку та майже монохромним кольором з багатою кольоровою розтяжкою.

Секретом найтонших ліній є використання пензликів з кошачої шерсті. Для різних видів елементів характерних орнаментів використовуються підручні матеріали: сірники, зворотні кінці олівців або навіть малювання пальцями. Усім тонкощам петриківського розпису Ганна Самарська навчила свою дочку Тамару Вакуленко, тож сьогодні можна казати про творчу династію, плоди праці якої можна побачити на нинішній виставці.

Фото з відкриття виставкиТак, приєднуючись до загальнонаціонального святкування 200-літнього ювілею Тараса Шевченка, відомі харківські художники Олександр та Тамара Вакуленки з донькою Олесею Вакуленко та учнями підготували для харків'ян яскраву виставку «Роде наш красний».

До експозиції ввійшло біля трьох десятків робіт, серед яких є орнаментальні та сюжетні картини, портрети видатних постатей у стилі петриківського розпису, розписані тарелі, шкатулки, фотографії фасадів будинків та печей.

«Український народ дуже любить прикрашати своє житло. І навіть якщо українець живе десь в Казахстані, він все одно розведе клумбочки, побудує тиночки, – вважає Тамара Вакуленко. – Наші люди люблять красу. І тому тут розвивається дуже багато ремесел. Ми не можемо користуватися просто горщиком, нам його треба розмалювати. Нам не цікаво мати просто коробочку і у неї складати щось, нам треба її розмалювати, не цікаво мати білу піч, тож треба її уквітчати. Така-от особливість властива усім українцям, але історично склалося, що петриківський розпис розквітнув саме на Дніпропетровщині, у Петриківці. У цьому і полягає його унікальність».

На виставці зібрані далеко не всі роботи Тамари та Олександра Вакуленків, бо за 26 років спільної творчої праці у подружжя художників накопичилось їх дуже багато. Значна частина робіт розійшлася по світу. Тамара Вакуленко з виставками була у Франції та Японії, Олександр Вакуленко – у Бельгії та Германії.

Фото з відкриття виставки«У Японію я не просто поїхала з роботами, а й малювала там, – розповіла майстриня. – Я не знаю японської мови, але за ставленням людей зрозуміла, що петриківський розпис там дуже розуміють і цінують. За кордоном, мабуть, цінують навіть більше, ніж у нас. Напевно, те що маємо, не шануємо, усі сприймають народне мистецтво як належне».

Попереду у подружжя великі творчі плани. Найбільше їм подобається розписувати стіни, бо саме у роботах великого масштабу вони мають можливість себе проявити якомога глибше.

На відкритті виставки учні Тамари Вакуленко влаштували справжнє мистецьке дійство: на очах відвідувачів вони розмальовували листівки, а як тільки фарба висихала, то роботи роздавали у якості сувенірів. Майстриня зізналась, що останнім часом її дуже захопила педагогічна діяльність:

«Учні додають нового натхнення. Ми займаємося тут, у центрі культури і мистецтва, вже цілий рік. Деякі учні вже встигли виставитися в Києві, а для інших виставка «Роде наш красний» – перша, на якій вони представили свої твори. Це великі розписані підноси. Моя головна мета – зробити зі своїх учнів справжніх художників».

Приємним сюрпризом для поціновувачів народної пісні став на відкритті виставки «Роде наш красний» сольний виступ заслуженої артистки України Олени Шишкіної, вокалістки театру народної музики «Обереги».


 

Виставка працює з 10.00 до 17.30, вихідний – неділя.

Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 1-го поверху.

Довідки за тел.: (057) 700-35-79. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Фотографії з виставки

 
 

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика