Перше знайомство харків’ян з творчістю Р. Бончука відбулось в рамках проекту «З любов’ю до України" | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

Перше знайомство харків’ян з творчістю Р. Бончука відбулось в рамках проекту «З любов’ю до України"

Персональна виставка Романа БончукаПерсональна виставка живопису івано-франківського художника Романа Бончука проходитиме з 16 вересня 2014 року в Обласному центрі культури і мистецтва. В експозиції представлено 30 робіт у різних тематиках, техніках та стилях. Це портрети, експериментальні об'ємні роботи, абстракції, авторські ікони, концептуальні картини.

Творчий метод - «арт-диверсія»

Художник вчився на літературно-історичному відділенні Гарвардського університету, цікавиться філософією та приймає активну участь у громадському житті. Інтереси Романа Бончука дуже різнопланові, і свою творчість він сам називає «арт-диверсією», тобто навмисними підривними діями проти класичного мистецтва, звичних канонів і технік. Картини, які художник самостійно відібрав для виставки у Харкові, також відображають широкі шляхи його мистецьких пошуків.

«Як казав засновник супрематизму Казимир Малевич, митець повинен малювати не те, що бачить навколо себе, бо у цьому нема творчої інтенції, а те, що підказує йому інтуїція, те, що його чіпає за душу. Цей принцип лежить і в основі творчості Романа», - розповів арт-менеджер та товариш художника Ігор Карбашевський.

арт-менеджер Ігор КарбашевськийПорівнюючи «Меланхолію» фон Трієра та Бончука

На персональній виставці Романа Бончука в рамках проекту «З любов'ю до України» є цікаві об'ємні картини з серії «Бунтівні рівнини». Це барвисті композиції, зроблені на дерев'яній дошці за допомогою пергаміну (тонкий міцний папір – прим.), що створює «хвилі» та згиби на поверхні, та акрилових фарб. Тут же представлена картина «Генеза» з серії «Назад в майбутнє», присвячена відомому італійському культурологу Умберто Еко. Концепція робіт з серії «Їсти подано» полягає у браку розуміння та поганому апетиті споживачів мистецтва до місцевого українського художнього меню. Авторські ікони Романа Бончука не канонічні і зображують лише силуети Христа та Діви Марії з немовлям, всередині яких ніби відкривається вихід у буття, у реальний світ.

Серед експонатів представлені 7 картин з серії «Меланхолія», які Роман Бончук намалював під враженням від популярного однойменного фільму датського режисера Ларса фон Трієра. Мотив стрічки – це відчуття наближення кінця світу, смерті, знищення усього живого. Фільм пропонує два можливі варіанти відношення до майбутньої катастрофи, які розкриваються у характері та поведінці головних героїнь. Яскраву емоційність, естетичність та неоднозначність фільму фон Трієра український художник переніс на полотна.

Персональна виставка Романа БончукаМеседж харківської виставки – «Схід і Захід разом»

Є і роботи, які відображають громадянську позицію художника, наприклад, його «Молитва за синів України», «Герої не вмирають» (з циклу «Лицарі України») та «Доктор Правосуддя».

«Роман Бончук як громадянин живо реагує та переживає останні соціально-політичні події у житті країни і знаходить у них натхнення для творчості. У нього багато робіт присвячених Батьківщині. Найвідоміші – це «мегакартини» «Вірю в Україну», «Голод», «Мегаісторія України» та «Небесна сотня», написана у цьому році, - розповів Ігор Карбашевський. – Коли Роман дізнався, що проходить всеукраїнський проект «З любов'ю до України», то відразу вирішив долучитися. Його головний меседж для цієї виставки – «Схід і Захід разом», і це насправді перше знайомство харків'ян з картинами Бончука».

На жаль, художник не зміг приїхати на відкриття своєї персональної виставки, але у жовтні планує провести у Харкові творчу зустріч та майстер-класи для усіх бажаючих.

Слідкуйте за нашими анонсами!

Виставка працює до 16 жовтня 2014 року.


Час роботи: з 10.00 до 17.30, неділя – вихідний
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 1-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-73. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Фотографії з виставки

 
 

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика