Школа петриківського розпису у Харкові | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:

Школа петриківського розпису у Харкові

1212

 

 

 

 

 

 

3 жовтня у виставковому залі КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» відкрилася виставка петриківського розпису «Дерево життя – Дерево пізнання (Школа петриківського розпису Тамари Вакуленко)».

 

Засновниця Школи петриківського розпису Тамара Вакуленко, заслужений майстер народної творчості України, вважає, що обов’язок українців зберігати красу петриківського розпису для людства. Дійсність показує, що країни, які зберегли традиції йдуть далеко вперед і такі виставки виховують повагу до рідних традицій.

 

Назву виставці дало монументальне декоративне панно із зображенням одного з найбільш розповсюджених символів українського народного мистецтва «Дерево життя», виконане  майстринею спільно з ученицями з Харкова, Києва та Львова. Ця робота – своєрідне переосмислення та візуалізація прадавніх автентичних мотивів. На  полотнах можна побачити не тільки класичні орнаментальні елементи, квіти та птахів, а й інші сюжети.

 

Експозицію прикрашає колекція панно петриківських рушників, над якими майстриня працювала разом з чоловіком Олександром Вакуленком, заслуженим майстром народної творчості України, головою Харківського відділення Національної  Спілки майстрів  народного мистецтва України.

 

Родзинкою стала колекція суконь від Олесі Вакуленко, виконаних у техніці  розпису по тканині за авторськими ескізами. Це яскраво демонструє безперервний зв'язок традиційного мистецтва з сучасністю в нових художніх формах.

 

На урочистому відкритті завідуюча відділом наукової популяризації Харківського художнього музею Ірина Сідєльова привітала усіх присутніх з початком роботи експозиції  «Дерево життя – Дерево пізнання». На її думку ця виставка є новим щаблем у розвитку петриківського розпису, як напрямку декоративно-прикладного мистецтва не тільки на Харківщини, а й в Україні. Школа петриківського розпису Тамари Вакуленко за останній рік значно розширила географічні межі і відтепер майстриня ділиться своїми знаннями та навичками з киянами та львів’янами.

 

Колишня учениця Тамари Вакуленко, а нині викладачка петриківського розпису, Світлана Кошель від імені всіх учнів щиро подякувала наставницю за надану можливість оволодіти майстерністю, розкрити власний художній потенціал, а головне – сформувати свою творчу індивідуальність.

 

Киянка Марина Саркісян, член Національної Спілки народних майстрів України, приєдналася до привітань і подякувала Тамару Вакуленко за великий художній талант та педагогічний дар.

 

Доброю традицією виставок Тамари Вакуленко стало проведення майстер-класів для дорослих і дітей, під час яких художниці-учасниці виставки ознайомлять бажаючих з секретами петриківського розпису.

 

Відвідати майстер-класи можна з 10 жовтня по 15 листопада (окрім неділі) з 14.00.

 

Запис на майстер-класи та додаткова інформація за тел. (057) 725-12-46.

 

Виставка працює до 15 листопада 2016

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика