«Слобожанський хоровод» подорожує областю | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:

«Слобожанський хоровод» подорожує областю

 img 0009 copy copy copy

18 грудня в  Красноградському краєзнавчому музеї ім. П. Д. Мартиновича відкрилася виставка ляльок-мотанок  «Слобожанський хоровод». 27 робіт  розповідають  про регіональні особливості національного строю  Слобожанщини. Кожна з робіт – це  композиція з пари ляльок (жіночої та чоловічої статі) завдовжки 50 см у народному  вбранні. Конкурсні роботи  супроводжені розгорнутим описом, який є результатом етнографічного дослідження,     проведеного творчими групами на предмет деталей одягу  (головний убір, спідниця, плахта, сорочка, взуття, фартух та ін.), характерних для тієї або іншої місцевості.

Автори робіт – найкращі слобожанські майстрині-лялькарки, художники та етнографи. Вперше експозиція була презентована у Харкові, в стінах Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, як третій етап  обласного конкурсу з виготовлення ляльки-мотанки «Слобожанський хоровод». Експозиція тривала з 4 по 29 серпня 2016, відтоді вона мандрує Харківщиною. Після експонування у Краснограді виставка відправиться до м. Богодухів.

Самобутні та оригінальні пари вузлових народних ляльок, поєднуючись у «Слобожанському хороводі» створюють неповторний колорит нашого краю, реалізуючи найголовнішу мету  конкурсу – популяризувати  традиційну українську культуру серед населення та виховати  національний світогляд населення через пізнання народного мистецтва.

В день відкриття виставки у м. Красноград,  школярі, студенти та усі поціновувачі традиційної української культури мали змогу не тільки прослухати екскурсію від співробітників музею, а й спробувати виготовити автентичні лялькові  обереги власноруч.

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика