Майстер-клас з Петриківського розпису: розкрили секрети стилізації та виготовлення «кошачки» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Відділ дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності

A+ R A-
Рейтинг статті:
( 5 шт. )

Майстер-клас з Петриківського розпису: розкрили секрети стилізації та виготовлення «кошачки»


Петриківський розпис. Майстер-клас Тамари ВакуленкоУ Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва триває курс навчання з Петриківського розпису під керівництвом заслуженого майстра народної творчості України Тамари Вакуленко. У минулу суботу, 17 листопада, відбулося 4-е заняття, присвячене основам стилізації та виготовлення кисті з котячої шерсті.
На початку заняття Тамара Олексіївна на прикладі своїх робіт пояснювала закономірності і правила стилізації природних елементів (листя, квітів, птахів і т.п.).

Петриківський розпис. Майстер-клас Тамари ВакуленкоСтилізація - це засіб композиції, в основному воно пов'язане з декоративним мистецтвом, де дуже важлива ритмічна організація цілого.

Стилізація - узагальнення і спрощення зображуваних фігур за малюнком і кольором, перетворення фігур у зручну для орнаменту форму.

Для вправи зі стилізації Тамара Олексіївна видала кожному фотозображення квітів лілії та соняшнику. Завдання полягало в наступному: необхідно було досконально вивчити обсяг форми цих квітів і зобразити їх стилізовано за допомогою законів Петриківського розпису.

Соняшники у всіх вийшли різні, бо Тамара Вакуленко перед кожним поставила різні завдання зображення серединок: шляхом друкування пензликом або піпеткою, підкладки яєчного жовтка під нанесення фарб та прошкрябуванням.

 

Петриківський розпис. Майстер-клас Тамари ВакуленкоПетриківський розпис. Майстер-клас Тамари ВакуленкоПетриківський розпис. Майстер-клас Тамари Вакуленко

У другій половині заняття Тамара Олексіївна показувала, як зробити пензлик з котячої шерсті («кошачку»). Для цього знадобилися: дерев'яна паличка (утримувач), невеликий пучок котячої шерсті, нитка і крапля клею ПВА.

1. Заточити кінчик палички-утримувача для майбутнього пензля.

2. Взяти пучок шерсті, занурити в нього на 2/3 паличку і ниткою щільно обмотати кінчик у напрямку до низу, закріплюючи тим самим шерсть. Для міцності нитку просочують клеєм.

Як тільки клей висохне, пензлик змочити у воді, і він отримає правильну форму. Ось і все, пензлик готовий.
«Кошачка» необхідна для виконання найтонших і складних елементів Петриківського розпису.

Петриківський розпис. Майстер-клас Тамари ВакуленкоПетриківський розпис. Майстер-клас Тамари ВакуленкоПетриківський розпис. Майстер-клас Тамари ВакуленкоПетриківський розпис. Майстер-клас Тамари Вакуленко

В кінці заняття Тамара Олексіївна випробувала зроблений раніше пензлик, навчаючи учнів новим, більш складним елементам Петриківського розпису.

З кожним заняттям учні заглиблюються в технологію Петриківського розпису, збагачуючи свої знання та навички, що позначається на їхніх роботах і на їхній творчості...

Більш докладно і поглиблено Ви можете навчитися Петриківського розпису на наших заняттях. Навіть якщо Ви впевнені, що не вмієте малювати, ми допоможемо Вам опанувати основи майстерності Петриківського розпису і наповнити своє життя задоволенням створювати красу власними руками.

Петриківський розпис. Майстер-клас Тамари ВакуленкоПетриківський розпис. Майстер-клас Тамари ВакуленкоПетриківський розпис. Майстер-клас Тамари Вакуленко

Група на наступний курс навчання вже набирається.

Попередній запис за тел.:+38-066-189-00-97, +38 (057) 700-35-79.

Майстер-клас проходить за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 62.

Виставки

Немає звітів для показу

Сховати метелика