Актор польського театру Гардженіце Артем Мануілов навчив харківських колег «пробуджуватись» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 3 шт. )

Актор польського театру Гардженіце Артем Мануілов навчив харківських колег «пробуджуватись»

семинар-тренинг12 березня 2013 року в обласному центрі культури і мистецтва відбувся семінар-тренінг, в якому брали участь керівники самодіяльних театральних колективів Харківщини. Родзинкою цього заходу став «Пробуджуючий тренінг» від актора польського театру Гардженіце Артема Мануйлова (сценічний псевдонім Ману).

Комплекс вправ, підготовлений Артемом Мануйловим, має свою чітку послідовність та розроблений для того, щоб актор цілком оволодів своїм тілом та змусив працювати цей свій головний інструмент. У тренінгу було задіяне все: дихання, увага, свідомість, голос та амплітуда емоцій. Більшість вправ були направлені на розвиток пластики, реакції, відчуття ритму та уважності. Тренінг також включав активну взаємодію з партнером, роботу у групах, ігри на уявлення та увагу.

Не зважаючи на те, що тренінг тривав дві с половиною години без перерви та потребував постійної фізичної та емоційної «включеності», вправи чергувалися таким чином, що учасники мали змогу відпочити та під кінець заняття не почували себе виснаженими.

Ману упевнений, що такі тілесні практики тягнуть за собою особливі духовні наслідки. Усвідомлення та розвиток можливостей власного тіла призводить до довільного контролю над собою, над своїм тілом та відчуттями. Тому хороший актор на сцені не грає, не виконує свою роль, а він виступає творцем, інструментом якого є його власне тіло.

Для керівників театральних колективів «Пробуджуючий акторський тренінг» став корисним досвідом. Окремі вправи можна використовувати перед репетиціями на розминках у своїх самодіяльних театрах.

Цей семінар відбувся в рамках запланованого у 2013 році циклу семінарів, який фахівці різних напрямків Обласного центру культури і мистецтва проводять для керівників творчих колективів Харківської області.

Довідка. Артем Мануйлов (Ману) навчався на акторському відділенні Львівського Національного університету ім. І. Франка (курс засновника та режисера Ольвівського академічного театра ім. Л. Курбаса), а також у Академії центру театральних практик (в м. Гардженице, Польща), курс засновника цього театру Володимира Станевського). 2006-2009 рр. – актор Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса. З 2010 р. й по цей час – актор театру Гардженіце (Польща).

Більше дивіться у відео-додатку.

 

Сховати метелика