Професійне свято працівників культури та майстрів народного мистецтва перенесене на 9 листопада | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Професійне свято працівників культури та майстрів народного мистецтва перенесене на 9 листопада


cultureВсеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва відтепер буде відзначатися 9 листопада разом із Днем української писемності та мови. Відповідний Указ № 717/2013 «Про додаткові заходи щодо державної підтримки культури і мистецтва в Україні» 30 грудня 2013 року підписав Президент України.

Указ спрямований на подальший розвиток культури і мистецтва, забезпечення реалізації та захисту прав громадян у цій сфері, створення умов для розвитку творчості людини. Також цим Указом затверджено проведення один раз на чотири роки у місті Києві Всеукраїнської виставки традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів; започаткування проведення Національного театрального фестивалю; забезпечення вдосконалення умов розповсюдження (прокату) національних фільмів тощо.

З усіх професій саме робітники культури довго не мали свого свята, воно з'явилося лише у 2000 році: Указом Президента України № 484/2000 було визначено святкувати 23 березня День працівників культури та аматорів народного мистецтва. 21 серпня 2009 року Указом Президента № 663/2009 було встановлено ще одне свято – День майстрів народного мистецтва, яке було вирішено відзначати щорічно у третю неділю травня. 2011 року Президент України проголосив День працівників культури і майстрів народного мистецтва із святкуванням у третю неділю травня. І ось – знову нова дата.

Всеукраїнський день працівників культури було засновано з метою відзначити вагомий вклад творчих особистостей у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність.

Довідка. День української писемності та мови встановлено в нашій країні 9 листопада з 1997 року. Цього ж дня православна церква вшановує пам'ять святого преподобного Нестора-літописця, який, будучи ченцем Києво-Печерської Лаври у 12-му столітті, займався книжковою справою, і найвидатнішою його працею є «Повість временних літ», з якої нам відомі важливі історичні події. Недарма вона вважається пам'яткою слов'янської культури, бо написана неперевершеною мовою, тож преподобного Нестора по праву вважають батьком словесності.

Сховати метелика