с. Петрівка Золочівського району Харківської області. 2 жовтня 2011 | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

с. Петрівка Золочівського району Харківської області. 2 жовтня 2011

с. Петрівка Золочівського району Харківської області

Експедиційний звіт Лук'янець Г.В.

 

Копия IMG 28902 жовтня 2011 р. ми разом із учасницею „Муравського шляху" Олександрою Тимченко здійснили виїзд до с. Петрівка Золочівського району. Місцевий фольклорний гурт під назвою „Калина", який на обласних заходах виступав нечасто, привернув до себе увагу яскравим співом на фестивалі „Сьогодні Купала, а завтра Івана" у Сковородинівці в липні цього року. За моєї ініціативи колектив був запрошений до участі у фестивалях „Печенізьке поле 2011" та „Святовид 2011".

Учасниці фольклорного колективу „Калина" зустріли нас у такому складі: Марченко Софія Трохимівна (1927 р.н.), Фольверко (Федорова) Марія Митрофанівна (1938 р.н.), Марченко Ольга Григорівна (1928 р.н.), Несвітайло Валентина Григорівна (1943 р.н.), Михайленко Галина Олександрівна (1940 р.н.), Гавренко Ганна Дмитрівна (1947 р.н.), Гавренко Тетяна Іванівна (1969 р.н.).Копия IMG 2913

Жіночки прийняли нас у хаті однієї з учасниць гурту – Галини Олександрівни, де спілкування почалося зі щедрого застілля. Впродовж 4 годин ми розпитували співачок про місцевий репертуар та пісні, що вони знають і співають сьогодні. Як виявилося, стародавніх місцевих пісень у репертуарі не так багато, як хотілося б нам. Левову частку репертуару складають пісні „на потребу", тобто жартівливі, дотепні, що добре сприймаються слухачами місцевих районних та сільських заходів. Окремі пісні жіночки вже наловчилися „підхоплювати" з телебачення, зокрема з передачі „Фолькмьюзік", при цьому тексти, що не вдавалося записати повністю, вдало доповнювалися власними віршовими фрагментами. Ось такий осучаснений творчий процес.

Абсолютно не збереглися не тільки народні костюми, а й навіть старі фото, на яких би можна їх подивитися.

Найцікавіше: згадали про те, що були у селі колись музики-скрипалі (дід однієї з найстарших учасниць - Марченко С.Т.), типовий склад ансамблю – дві скрипки та бубон. Пізніше популярними стали гармоні. Грали польки, гопаки, „Краков'як", „Бариню", „Во саду лі в огородє". На наше прохання показати танці, станцювали краков'як (варіант типовий, але на три коліна), гопак та звичайну польку.

Намагалися згадати оригінальний варіант „Во саду лі в огородє" (три танцівника, два коліна), але не вдалося. Ми записали на відео типові рухи гопака, жіночки згадали також колоритні жартівливі приспівки до цього танцю, триндички, які за функцією та сюжетом нагадують російські частушки.

Копия IMG 2889 1На диктофон усього ми записали 19 ліричних та жартівливих пісень, декілька весільних та колискових, розповіді про святкування Зелених святок, Купала, колядування, дитячі ігри та інш.

 

Відому пісню „На городі козу пасла" у виконанні цього гурту можна послухати тут, а також скачати нотацію та текст.

Сховати метелика